Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαϊ-2020 18:00

  Πώς και πόσο ωφελήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες από το waiver της ΕΚΤ

  Πώς και πόσο ωφελήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες από το waiver της ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Ορατά αποτελέσματα στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών έχει αποφέρει μέσα στον τελευταίο μήνα, το waiver που έδωσε στους ελληνικούς τίτλους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διευρύνοντας  σημαντικά τις δυνατότητές τους να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της Οικονομίας.  

  Το φθηνό χρήμα που μπορούν να αντλούν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, ενισχύει την ήδη ισχυρή ρευστότητά τους, καθώς οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 8% το τελευταίο 12μηνο. Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει την προσπάθεια των τραπεζών να στηρίξουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων στήριξης που έχουν ανακοινώσει.

  Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο Capital.gr, μετά την απόφαση της 7ης Απριλίου, με την οποία η ΕΚΤ αποδέχεται τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως ενέχυρα για παροχή φθηνής ρευστότητας, κατά παρέκκλιση της έλλειψης επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ένα επιπλέον σημαντικό εργαλείο: την άντληση χρήματος με αρνητικά επιτόκια. 

  Η ρευστότητα από τον μηχανισμό φθηνής μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης LTRO (Long-Term Refinancing Operations) της ΕΚΤ έχει επιτόκιο -0,50%, ενώ μπορεί να φθάσει ως και -1%. Κινείται δηλαδή σε αρνητικό επίπεδο, παρέχοντας μια μεγάλη ευκαιρία σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο να θωρακιστεί και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να δανείζονται π.χ. 1 εκατ. ευρώ και να επιστρέφουν στην ΕΚΤ 990.000 ευρώ!

  Αξιοποιώντας τη δυνατότητα αυτή, οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν στη διάρκεια του Απριλίου 9,2 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της κεντρικής τράπεζας. Αν δεν υπήρχε η απόφαση της 7ης Απριλίου της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα αντλούσαν τη ρευστότητα αυτή μέσω της διατραπεζικής αγοράς, κάνοντας συμφωνίες επαναγοράς (repos) τα ομόλογα που τοποθετούν τώρα στην ΕΚΤ, με πολύ υψηλότερο κόστος, πιο κοντά σε αυτό των καταθέσεων.

  Σημειώνεται ότι το κόστος δανεισμού μέσω καταθέσεων με το οποίο επιβαρύνονται οι ελληνικές τράπεζες είναι υψηλότερο των τραπεζών της ευρωζώνης. Για παράδειγμα, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,29% τον Μάρτιο 2020, όταν το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο της ευρωζώνης ήταν -0,07%.

  Με ισχυρή ρευστότητα οι τράπεζες στην παρούσα κρίση

  Πάντως, η κρίση του κορονοϊού βρήκε τις ελληνικές τράπεζες με ισχυρή ρευστότητα, γεγονός που διαφοροποιεί την παρούσα κρίση από την κρίση που βίωσαν οι ελληνικές τράπεζες την περίοδο 2008 - 2015. 

  Η ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος είναι ισχυρή, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να έχει βελτιωθεί στο επίπεδο του 78% τον Μάρτιο, έναντι 92% ένα έτος πριν. Ο δε δείκτης κάλυψης ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio), ο οποίος αποτυπώνει τη δυνατότητα κάλυψης έκτακτων εκροών από το τραπεζικό σύστημα σε διάστημα ένα μήνα, ήταν με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το τρίτο τρίμηνο του 2019, αρκετά πάνω από το εποπτικό όριο του 100%, στο 115%.

  Η καταθετική βάση των ελληνικών τραπεζών συνεχίζει να ενισχύεται σταθερά και με αποκλιμακούμενο κόστος. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Μαρτίου, το υπόλοιπο των καταθέσεων της αγοράς ανέρχεται, στα 162,4 δισ. ευρώ έναντι 150,4 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 8%, ενώ έναντι του Μαρτίου 2018, η αύξηση διαμορφώνεται στο 15,6%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ