Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαϊ-2020 16:24

  Πρόταση μείωσης της προκαταβολής φόρου "a la carte" σε επιχειρήσεις με μεγάλη ζημιά

  Πρόταση μείωσης της προκαταβολής φόρου "a la carte" σε επιχειρήσεις με μεγάλη ζημιά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Δ. Καδδά – Σ. Δημητρέλη

  Τα δύο σενάρια ελαφρύνσεων επιχειρήσεων που έχουν υποστεί μεγάλη ζημία λόγω της υγειονομικής κρίσης παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, μιλώντας με εκπροσώπους της εστίασης. Εξετάζεται εναλλακτικά η μείωση προκαταβολής φόρου ανά περίπτωση, στο πρότυπο της δυνατότητας που ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία ή διαφορετικά η επιστροφή φόρου το 2021. 

  Αναλυτικά, ο υφυπουργός Θοδωρής Συλακάκης σύμφωνα με πληροφορίες, είπε πως εναλλακτικά εξετάζονται δύο εκδοχές:

  1. Υπάρχει ήδη διάταξη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που δίνει το δικαίωμα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να αιτηθούν στη ΔΟΥ μείωση της προκαταβολής φόρου που σήμερα είναι 100% με την επίκληση πραγματικών δεδομένων όπως είναι η μείωση τζίρου κατά την τρέχουσα χρήση. Την απόφαση για την μείωση της προκαταβολής λαμβάνει κατά περίπτωση η φορολογική διοίκηση.

  Φέτος λοιπόν εξετάζεται να γίνει αυτό το δικαίωμα μαζικό και αυτόματο. Και η όποια βοήθεια να γίνει εξατομικευμένα, ανάλογα με το εύρος του πλήγματος. 

  2. Αν δεν ληφθεί αυτή η απόφαση για τη μειωμένη προκαταβολή φόρου φέτος, τότε θα εφαρμοσθεί η ανάλογη επιστροφή φόρου τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, επισημάνθηκε αρμοδίως πως ο προϋπολογισμός του 2021 θα είναι δύσκολος.

  Σε κάθε περίπτωση πιθανών οι ανακοινώσεις να γίνουν αύριο το απόγευμα στο πλαίσιο της παρουσίασης της επόμενης δέσμης μέτρων στήριξης της οικονομίας.

  Σημειώνεται ότι αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου, τότε οι επιχειρήσεις θα κληθούν φέτος να πληρώσουν προκαταβολή φόρου με βάση την πολύ καλή οικονομικά χρήση του 2019. Αυτό θα είναι εξοντωτικό για πολλές επιχειρήσεις καθώς η ρευστότητά τους έχει επιδεινωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης του κορονοϊού.

  Η μείωση της προκαταβολής φόρου είναι πάνδημο αίτημα του κόσμου των επιχειρήσεων καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες να επιβιώσουν και να ανακάμψουν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ