Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Μαϊ-2020 16:25

  Χρ. Σταϊκούρας: Θα διατηρηθούν οι εκπτώσεις φόρου για κάποιες οφειλές

  Χρ. Σταϊκούρας: Θα διατηρηθούν οι εκπτώσεις φόρου για κάποιες οφειλές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Τη διατήρηση των εκπτώσεων φόρων για κάποιες οφειλές, όχι όμως για τον ΦΠΑ αλλά και τις σκέψεις για παράταση του μειωμένου ενοικίου μετά τον Ιούνιο σε στοχευμένους κλάδους περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του Star  Κεντρικής Ελλάδος.

  Συνεχίζονται οι εκπτώσεις 25% στις παλαιές οφειλές, ανέφερε, αλλά όχι στον ΦΠΑ και σε άλλες νέες οφειλές. Η μείωση των ενοικίων θα συνεχισθεί, όπως τόνισε, και τον Ιούνιο, αλλά για συγκεκριμένες κατηγορίες, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί για κάποιους κλάδους και το καλοκαίρι. Θα υπάρξει πρόβλεψη και για τους ιδιοκτήτες, επανέλαβε.  

  Δεν θα υπάρξει νέα παράταση, υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, για το σχήμα προστασίας πρώτης κατοικίας. Για το σχέδιο γέφυρα είπε πως θα είναι τριών ταχυτήτων: μεγαλύτερης κάλυψης τόκων για τους "πράσινους" δανειολήπτες, χαμηλότερη για τις κόκκινους αλλά συνεργάσιμους και πιο μικρή για τους μη συνεργάσιμους.  Αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτες.

  Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τους τρεις άξονες παρεμβάσεων που συνδέονται: με την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων μέσω του SURE, των χρηματοδοτικών εργαλείων 10 δισ. ευρώ, αλλά και με τις φορολογικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των κλάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση.

  Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή είπε ότι η δεύτερη φάση της θα αποδοθεί προς το τέλος Ιουνίου.  Για το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ μίλησε για δυσλειτουργίες από πλευράς τραπεζικού συστήματος "τις οποίες προσπαθούμε να επιλύσουμε" και για μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρηματιών.  

  Για τις φορολογικές μειώσεις είπε ότι οι περιορισμοί που υπάρχουν στην εστίαση αλλά και σε άλλα τμήματα του τουρισμού θα κρίνουν τις αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας. Θα υπάρχει ένα συνολικό πακέτο που Θα καλύψει τους τομείς που πλήττονται έως το Σεπτέμβριο, ανέφερε.

  Για το πρόγραμμά SURE σχετικά με την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων για το κομμάτι του χρόνου που δεν θα πληρώνονται από τον εργοδότη είπε πως θα τρέξει για τους επόμενους τρεις -  τέσσερις μήνες, αλλά κυρίως για την εστίαση και για κάποιους  κλάδους που συνδέονται με τον τουρισμό.

  Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, εξήγησε επιπλέον αναφορικά με τη μείωση ενοικίου ότι ισχύει ήδη για ένα τρίμηνο και συνεχίζεται το μήνα Μάιο για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας. Πιθανόν θα συνεχιστεί για ένα χρονικό διάστημα για τις επιχειρήσεις που ανοίγουν προς το τέλος του μήνα ή θα ανοίξουν τον Ιούνιο.

  "Θα δούμε επίσης το καλοκαίρι για κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις που είναι προς αξιολόγηση", είπε, ωστόσο εξήγησε ότι δεν μπορεί να ισχύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι συνιστά παρέμβαση  του κράτους σε σχέσεις μεταξύ ιδιωτών. Θα υπάρχει εντός του έτους και πρόβλεψη για τα βάρη που σηκώνουν οι ιδιοκτήτες.

  Παραδέχτηκε τέλος ότι υπάρχει "ένας προβληματισμός" για την πορεία της οικονομίας.   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ