Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 17-Μαϊ-2020 09:14

  Σταϊκούρας: Στις 55.000 οι εταιρείες που θα ενταχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή

  Σταϊκούρας: Στις 55.000 οι εταιρείες που θα ενταχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:34

  Της Δήμητρας Καδδά

  Έναν δεύτερο πιο ενισχυμένο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής  προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εκτίμησε ότι 55.000 επιχειρήσεις θα υποβάλουν τελικά αιτήσεις στον πρώτο γύρο αντλώντας κάτι παραπάνω από μισό δισ. ευρώ (οι πληρωμές ολοκληρώνονται την Τρίτη). Τα υπόλοιπα χρήματα θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό του δεύτερου διευρυμένου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που συνολικά θα φτάσει στα 2 δισ. ευρώ, ανέφερε.

  Συμπλήρωσε πως μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί ποσά σε 35.000 επιχειρήσεις και έχουν υποβάλει αίτημα 50.000 επιχειρήσεις. Η 2η φάση θα καλύψει τις απώλειες των επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, στην οποία "θα προσθέσουμε επιχειρήσεις, θα προσθέσουμε νομικές μορφές", είπε μιλώντας για ένα ευρύτερο πρόγραμμα. 

  Προανήγγειλε παρέμβαση για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων που δέχθηκαν πλήγμα "ώστε να μειώσουμε την επιβάρυνση του ιδιοκτήτη στην τρέχουσα φορολογική χρήση". Για τη μείωση κατά 40% των ενοικίων είπε πως "πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το καθεστώς για περιορισμένο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί έως το τέλος του 2020". Εξήγησε πως όταν μία επιχείρηση ανοίγει θα τη βοηθάμε "λίγο ακόμα" και ίσως για κάποιους κλάδους που φανεί ότι επλήγησαν πολύ το καλοκαίρι να υπάρξει κάποια ρύθμιση.

  Προανήγγειλε, ακόμη, σειρά φορολογικών παρεμβάσεων για εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, αθλητισμό πολιτισμό. Ανέφερε πως "σχεδιάζουμε μια σειρά από φορολογικές παρεμβάσεις" για τους εν λόγω τομείς.

  Αναφέρθηκε σε 3 φάσεις μέτρων στήριξης. Επεσήμανε πως η δεύτερη φάση των μέτρων στήριξης θα καλύψει τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, δηλαδή τη σταδιακή φάση ανοίγματος της αγοράς. Η τρίτη φάση θα αφορά στους μήνες από Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, όταν θα περάσουμε στο καλό σενάριο "σε μία ομαλοποίηση της κατάστασης".

  Επανέλαβε πως δεν σχεδιάζει η κυβέρνηση μείωση μισθών στο Δημόσιο. Για τα αναδρομικά που πρέπει να επιστρέψουν συνταξιούχοι είπε πως μέσα στη βδομάδα με σχέδιο νόμου θα παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία από το τέλος Μαΐου στο τέλος Ιουλίου. Μίλησε για ένα πρόβλημα "που το βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση" και η λύση είναι η παράταση για  άλλους δύο μήνες.
  Για το πρόγραμμα SURE, που θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο, αναφέρθηκε σε ποσό μεγαλύτερο του 1,4 δισ. που διεκδικεί η Αθήνα με βάση αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου των ΥΠΟΙΚ για έμφαση σε κράτη που έχουν δεχθεί πλήγμα. Δεν απάντησε σε ερώτημα για το αν θα υπάρχει και στήριξη των ασφαλιστικών εισφορών.

  Αναφέρθηκε στις σκέψεις που υπάρχουν για ρύθμιση οφειλών προς εφορία μόλις τελειώσουν οι αναστολές για το "τμήμα της κοινωνίας που επλήγη από την οικονομική κρίση".

  Για το σχέδιο-"γέφυρα" επιδότησης της δόσης των δανείων είπε ότι το καθεστώς θα παράσχει κλιμακωτή επιδότηση (υψηλότερη στην αρχή) για συνολικά εννέα μήνες. η επιδότηση θα μειώνεται ανά τρίμηνο και θα είναι πιο υψηλή στους ενήμερους δανειολήπτες, σε όσους είναι συνεργαζόμενοι, ενώ θα εξαιρούνται  κακοπληρωτές, "δηλαδή αυτοί που μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν".

  Τόνισε πως "όχι, δεν θα πάμε σε μνημόνιο" και εκτίμησε πως η κρίση θα είναι παροδική και πως το 2021 θα είναι μία πάρα πολύ καλή χρονιά.

  *Διαβάστε ακόμα:

  - Σταϊκούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα στη δύσκολη συγκυρία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ