Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαϊ-2020 14:08

  Κ. Χατζηδάκης: Ο East Med συμπληρώνει την ενεργειακή μας πολιτική

  Κ. Χατζηδάκης: Ο East Med συμπληρώνει την ενεργειακή μας πολιτική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο αγωγός East Med συμπληρώνει την ενεργειακή μας πολιτική υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κατά την διάρκεια της κύρωσης της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για ένα Σύστημα Αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές από την Ολομέλεια της Βουλής σήμερα.

  Ο υπουργός εξήρε την σημασία που έχει για τα γεωπολιτικά συμφέροντα ο εν λόγω αγωγός, ενώ όπως είπε, τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ "πράγμα που δείχνει ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι". Σε ό,τι αφορά τις σφοδρές αντιδράσεις της Τουρκίας για τον αγωγό υπογράμμισε ότι ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας βρίσκεται σε δυσαρμονία με το σύνολο του κόσμου.

  Απαντώντας σε επικρίσεις ορισμένων κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης για πιθανόν κινδύνους από την ενδυνάμωση των σχέσεων με το Ισραήλ ο υπουργός Ενέργειας αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: "Δηλαδή δεν θέλουμε νέους φίλους;" Πρόσθεσε δε, ότι σύμφωνα με το άρθρο 10 της Συμφωνίας, ο αγωγός προστατεύεται τόσο κατά την διάρκεια της κατασκευής όσο και κατά την λειτουργία του. Δεν είναι ένας αγωγός που σχεδιάζεται επί χάρτου και θα αφεθεί στην τύχη του. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι αποφασισμένες να τον προστατεύσουν με ότι συνεπάγεται αυτό και ο νοών νοείτω".

  Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που κυρώνει την συμφωνία, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα είπε πως "εγώ είμαι ο τελευταίος δρομέας στην συμφωνία αυτή, πρώτος ήταν ο Γιάννης Μανιάτης το 2010-2011, μετά ακολούθησαν ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Γιώργος Σταθάκης. Πολύ σημαντικό ότι αυτή η προσπάθεια τυγχάνει διακομματικής συναίνεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, εκτός από το ΚΚΕ και το Μερα25 που είναι απέναντι και την Ελληνική Λύση που μετά από έναν ορυμαγδό αντιρρήσεων διευκρίνισε σήμερα ότι επίσης στηρίζει".

  Σε ότι αφορά την συμμετοχή της Ιταλίας στον αγωγό ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι ήταν συνδιαπραγματευτής της συμφωνίας. "Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο η Ιταλία συνδιαπραγματεύτηκε με εμάς, την Κύπρο και το Ισραήλ. Τι θα κάνει τελικά είναι δικό της θέμα. Υπάρχει αυτή η επιστολή του υπουργού Ανάπτυξης της Ιταλίας, εγώ πιστεύω ότι θα είναι θετική. Και δεν είναι μόνο η Ιταλία είναι και η Αίγυπτος που έχει πηγές φυσικού αερίου. Και υπάρχει η αγορά της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτή η συμφωνία συμπληρώνει την ενεργειακή μας πολιτική".

  Μ. Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ