Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαϊ-2020 14:04

  Σ. Πέτσας: Δεν θα ήταν σώφρον να έχουμε ξοδέψει από την αρχή όλα τα χρήματα όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ

  Σ. Πέτσας: Δεν θα ήταν σώφρον να έχουμε ξοδέψει από την αρχή όλα τα χρήματα όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Δε θα ήταν σώφρον να έχουμε ξοδέψει από την αρχή, από τον Μάρτιο, όλα τα χρήματα που ζητούσε η αξιωματική αντιπολίτευση και τώρα να μην ξέρουμε τι να κάνουμε".

  Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την οικονομική στρατηγική, στη διάρκεια των τελευταίων κρίσιμων μηνών της πανδημίας.

  "Εκπονήσαμε ένα σχέδιο από τα μεγαλύτερα σε ύψος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ξεδιπλώνουμε Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και, εάν χρειαστεί, εδώ είμαστε να δούμε τι στήριξη θα παρέχουμε στην πραγματική οικονομία. Κρατούμε εφεδρείες για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να έχουμε την ποθητή ανάκαμψη. Δε θα ήταν σώφρον να έχουμε ξοδέψει από την αρχή, από το Μάρτιο, όλα τα χρήματα που ζητούσε η αξιωματική αντιπολίτευση και τώρα να μην ξέρουμε τι να κάνουμε. Επίσης, υπάρχει ένα δεύτερο σχέδιο που έχει μεγάλη σημασία, πώς καλύπτει κάνεις την απώλεια εσόδων τη στιγμή που έχουμε την αύξηση των δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας. Για αυτό δεν είχε καμία απάντηση ο ΣΥΡΙΖΑ", σημείωσε ο κ. Πέτσας.

  Με το βλέμμα στραμμένο στη στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι συγκροτήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα -και θα είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων μέσα στο Μάιο- το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19. "Αποστολή του είναι η συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ενισχύοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτό θα χορηγεί δάνεια για κεφάλαια κίνησης, με ευνοϊκούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Θα έχει -σε πρώτη φάση- ύψος 1 δισ. ευρώ έτσι ώστε να προκαλέσει συνολική μόχλευση ρευστότητας 3,5 δισ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες", ανέφερε.

  Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη και θα ολοκληρωθεί της επόμενη εβδομάδα η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περίπου 90.000 επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που εγκρίνεται για κάθε επιχείρηση εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων. Μέχρι χθες ο συνολικός αριθμός οριστικοποιημένων αιτήσεων ήταν 36.453, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, τον Ιούνιο με επιπλέον 1 δισ. ευρώ.

  Την ίδια στιγμή:

  - Παρατείνονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την καταβολή -από πληττόμενες επιχειρήσεις, από εκμισθωτές που λαμβάνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο και από εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή- των οφειλών τους προς την εφορία που έληξαν ή λήγουν εντός Μαΐου, καθώς και των ρυθμισμένων δόσεων που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτή.

  - Έχει παραταθεί έως την Κυριακή 24 Μαΐου η προθεσμία για όσους δικαιούχους δεν έχουν καταχωρήσει ακόμα IBAN για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους. Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Μαΐου έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές με τους δικαιούχους μακροχρόνια ανέργους να είναι 168.000.

  - Έχει παραταθεί μέχρι τις 31 Μαΐου η δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

  - Μέχρι αύριο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν την ειδική ενίσχυση των 600 ευρώ οι δικαιούχοι επιστήμονες.

  - Μέχρι την Κυριακή, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση για να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, φορτοεκφορτωτές, τουριστικοί συνοδοί, αποκλειστικοί νοσοκόμοι κ.ά., καθώς και μισθωτοί του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου, των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο.

  - Από την προσεχή Δευτέρα έως και τις 31 Μαΐου οι εργοδότες των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο, πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις, ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, θα λάβουν ειδική αποζημίωση 18 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής της εργασίας τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021