Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαϊ-2020 08:01

  Σημάδια ζωής στην αγορά καυσίμων

  Σημάδια ζωής στην αγορά καυσίμων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η άρση των περιοριστικών μέτρων για την απαγόρευση της κυκλοφορίας και η σταδιακή επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων αρχίζει να αποτυπώνεται και στην κατανάλωση των καυσίμων. Έτσι ενώ η αγορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είχε δεχθεί ισχυρά πλήγματα και είδε τις πωλήσεις της να καταρρακώνονται, από τις αρχές του μήνα, άρχισε να ανακάμπτει και να βλέπει την κατανάλωση να επανέρχεται σταδιακά. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι πωλήσεις των καυσίμων κίνησης δείχνουν μικρή βελτίωση και ειδικότερα οι βενζίνες έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις απώλειες: από το -60% σε σχέση με πέρυσι, η υποχώρηση της κατανάλωσης κατά τις πρώτες 13 ημέρες του μήνα έχει περιοριστεί στο 30%. Ακόμη καλύτερη είναι η εικόνα για το πετρέλαιο κίνησης, όπου σύμφωνα με πηγές της αγοράς η πτώση κινείται στο 10% έναντι 30% που ήταν τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι το πετρέλαιο κίνησης είχε μικρότερες απώλειες κυρίως λόγω της ζήτησης στην επαρχία και στις αγροτικές δραστηριότητες που δεν επηρεάστηκαν από το lockdown. 

  Η εικόνα αυτή της αγοράς αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, εφόσον συνεχιστεί η επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, με βάση και τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σε σχέση με τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Όπως παρατηρούν μάλιστα πηγές της αγοράς καυσίμων, ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό διατηρεί τις ανησυχίες τους σε σχέση με τη χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς και επιλέγει για τις μετακινήσεις του το ΙΧ. 

  Χθες εξάλλου ανακοινώθηκε η νέα παράταση για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο επίσης σημείωσε σημαντική για την περίοδο αύξηση της κατανάλωσης, με δεδομένο ότι βοήθησαν και οι χαμηλές τιμές το προηγούμενο διάστημα. Πάντως ήδη στην αγορά, οι τιμές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, ενώ η εκτίμηση των εκπροσώπων του κλάδου είναι ότι η παράταση που δόθηκε ήταν μάλλον αχρείαστη με δεδομένο ότι όσοι καταναλωτές ήθελαν είχαν την ευκαιρία να αποθεματοποιήσουν πετρέλαιο για τον επόμενο χειμώνα. 

  Σε κάθε περίπτωση, η πορεία της αγοράς ως προς τις πωλήσεις των καυσίμων κίνησης θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας αλλά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Επίσης καθοριστικός παράγοντας θα είναι και η πορεία της τουριστικής κίνησης, η οποία παραδοσιακά στηρίζει τις πωλήσεις του κλάδου κατά τους θερινούς μήνες. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς καυσίμων θα συνεχιστεί τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. 

  Τέλος να σημειωθεί ότι στις άλλες κατηγορίες καυσίμων, δηλαδή στα αεροπορικά αλλά και το ναυτιλιακό, η εικόνα της αγοράς παραμένει βαθιά αρνητική ενώ και οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές, με δεδομένο ότι τουλάχιστον για την καλοκαιρινή σεζόν οι πωλήσεις είναι δεδομένο ότι θα παρουσιάσουν σημαντική υποχώρηση σε σχέση με πέρυσι. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ