Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 16:54

  Διευκρινίσεις για την β΄ φάση του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ζητά η ΠΟΦΕΕ

  Διευκρινίσεις για την β΄ φάση του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ζητά η ΠΟΦΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διευκρινίσεις όσον αφορά τη β΄ φάση της ολοκλήρωσης του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν προβεί στην αρχική αίτηση, καθώς και κάποιες διορθώσεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) από τους αρμόδιους υπουργούς.

  Αναλυτικά στο αίτημά της η ΠΟΦΕΕ αναφέρει:

  "Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

  Όπως γνωρίζετε στις 11/5/2020 άνοιξε η πλατφόρμα στο myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, για την β΄ φάση της ολοκλήρωσης του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις, όπου είχαν προβεί στην αρχική αίτηση. Σαν κλάδος Λογιστών – Φοροτεχνικών καλούμαστε να συμπληρώσουμε σε ακόμα μία πλατφόρμα, μέσα σε πλήθος προβλημάτων και ανερμήνευτων αποφάσεων και στοιχείων όπως παρακάτω:

  Διαπιστώσαμε σε πολλές περιπτώσεις ότι ο αριθμός των εργαζόμενων που απασχολούσε η επιχείρηση στις 31/3/2020 (και αντλήθηκε από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ) είναι λάθος με αποτέλεσμα το ποσό που δικαιούται η επιχείρηση και προκύπτει από τον αλγόριθμο να είναι λανθασμένο. Στην προκειμένη περίπτωση θα υπάρχει θέμα επιστροφής και πώς; 

  Στις εταιρείες που τηρούν απλογραφικό σύστημα βιβλίων υπάρχει κώλυμα με τον ορισμό της προβληματικής επιχείρησης, όπως και στις Ο.Ε. με διπλογραφικό σύστημα.

  Όσες επιχειρήσεις επιλέγουν πλαίσιο ενίσχυσης το προσωρινό πλαίσιο C/2020/1863 στο τέλος και πριν την υποβολή της αίτησης σε αρκετές περιπτώσεις δεν εμφανίζεται δικαιούμενο ποσό και δεν μπορεί να υποβληθεί η αίτηση.

  Το ποσό του δανείου που θα φαίνεται σαν οφειλή στο taxis, όταν θα αρχίσει να γίνεται απαιτητό θα επηρεάζει την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, στη περίπτωση όπου η καταβολή των δόσεων γίνεται εμπρόθεσμα;

  Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε πολύ όπως διευκρινίσετε άμεσα τα παραπάνω ερωτήματα, καθόσον δεν μπορούμε, με ερμηνείες δικές μας να συμβουλέψουμε σωστά τον επιχειρηματικό κόσμο για να λάβει την απόφαση χρήσης του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής ή όχι.

  Τέλος, προτείνουμε για την διευκόλυνση της διαδικασίας:

  Όταν μία επιχείρηση μετά την απόρριψη της αίτησης προβαίνει στην υποβολή ένστασης, να υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης πεδίου κειμένου για την αιτιολόγηση της ένστασης.

  Να δημιουργηθεί μία φόρμα υποβολής ερωτήσεων μέσα στην πλατφόρμα με στόχο την άμεση απάντηση από τα στελέχη της ΑΑΔΕ και την δημιουργία συχνών ερωτήσεων/απαντήσεων (FAQ) για την πλατφόρμα αυτή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ