Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαϊ-2020 13:37

  Citi: Μικρό το πολιτικό κόστος από τη χρήση της πιστωτικής γραμμής του ESM

  Citi: Μικρό το πολιτικό κόστος από τη χρήση της πιστωτικής γραμμής του ESM
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τους εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους της νέας πιστωτικής γραμμής του ESM υπογραμμίζει η Citigroup σε νέο της note, επισημαίνοντας πως μέσω αυτής θα χορηγούνται στα κράτη-μέλη δάνεια δεκαετούς διάρκειας, έως 2% του ΑΕΠ τους, με πολύ χαμηλό επιτόκιο το οποίο για εννέα από τις 19 χώρες είναι ελκυστικό συγκριτικά με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων τους.

  Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από τη χρήση αυτής της πιστωτικής γραμμής, με τους πολύ περιοριστικούς όρους που την συνοδεύουν να μειώνουν σημαντικά το όποιο πολιτικό κόστος. Όσο περισσότερες χώρες αιτηθούν τη χρήση της, τόσο μικρότερος ο στιγματισμός, όπως σημειώνει.

  Αν και τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα που θα κάνει χρήση της γραμμής του ESM είναι περιορισμένα, ωστόσο θα μπορέσει να προσφέρει σημαντική ανακούφιση στις αυξημένες ανάγκες δανεισμού και εκδόσεων ομολόγων οι οποίες και εκτοξεύουν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς των χωρών, καταλήγει η Citigroup.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως σε πρόσφατη ανάλυσή της η Eurasia είχε επισημάνει πως η προσφυγή στην πιστωτική γραμμή πανδημίας του ESM δεν θα έχει ιδιαίτερο πολιτικό κόστος για στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ισχυρή κυβέρνηση, οι εκλογές δεν αναμένονται πριν το 2023 και δημοσκοπικά έχει ενισχυθεί η θέση του χάρη στην αποτελεσματική διαχείριση της τρέχουσας κρίσης. Η χρηματοδότηση του ESΜ θα έλθει σε πιο ανταγωνιστικά επιτόκια, ειδικά για τις χώρες με υψηλότερα κόστη δανεισμού όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ η πρόσβαση σε αυτήν θα είναι εύκολη τη στιγμή που η αβεβαιότητα γύρω από τις δαπάνες και η μεταβλητότητα στις αγορές, θα δυσκολέψουν τον σχεδιασμό εκδόσεων ομολόγων.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Ρέγκλινγκ: Το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων