Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Μαϊ-2020 15:57

  Χάθηκαν 314 εκατ. ευρώ από τις εξαγωγές τον Μάρτιο

  Χάθηκαν 314 εκατ. ευρώ από τις εξαγωγές τον Μάρτιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Βαρύ είναι το πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές λόγω του κορωνοϊού. Τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 11,2%, ποσοστιαία μεταβολή που μεταφράζεται σε απώλειες 314 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Χωρίς τα πετρελαιοειδή οι απώλειες περιορίζονται στα 87,2 εκατ. ή πτώση 4,4%.

  Αντίστοιχη αρνητική πορεία είχαν και οι εισαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 9,8%, ή 8% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών. Αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας να βελτιωθεί κατά 153,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7,9%, ανερχόμενο σε 1,788 δισ. ευρώ. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 1,24 δισ. ευρώ από 1,43 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 187,1 εκατ. ευρώ, ή κατά -13,1%. 

  Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον Μάρτιο του 2020 σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι κατηγορίες των Τροφίμων & Ζώων Ζώντων (15,5%) και των Χημικών (9,9%), ενώ μεγάλη άνοδος καταγράφεται για τις εξαγωγές των Λαδιών (63,9%). Τέλος, η κατηγορία Ποτά & Καπνός εμφανίζει μικρή αύξηση των εξαγωγών (3,2%). 

  Από την άλλη, μεγάλες μειώσεις των εξαγωγών για τον Μάρτιο του 2020, καταγράφονται για τους κλάδους των Πρώτων Υλών (-33,2%), των Διαφόρων Βιομηχανικών (-28,3%), των Πετρελαιοειδών (-28,1%), των Μηχανημάτων (-21,4%). Πτωτικά, αλλά με μικρότερα ποσοστά, κινήθηκαν οι εξαγωγές των Βιομηχανικών Προϊόντων (-4,6%) αλλά και οι -χαμηλές σε αξία-  εξαγωγές των Εμπιστευτικών Προϊόντων (-10,9%).

  Όσον αφορά το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2020 οι εξαγωγές συνολικά μειώνονται κατά 0,3% και διαμορφώνονται στα 7,98 δισ. ευρώ. Αντίθετα, χωρίς τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές αυξάνονται κατά 4,9%, στα 5,94 δισ. ευρώ.

  Σχολιάζοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε: "Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου κατευθύνεται η πλειονότητα των ελληνικών προϊόντων. Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές των ελληνικών εξαγωγών κατέγραψε μείωση 11,8% στις εξαγωγές της τον μήνα Μάρτιο, περίπου όσο και οι ελληνικές εξαγωγές κατά τον ίδιο μήνα. Οι Έλληνες Εξαγωγείς δίνουν μάχη να ανταπεξέλθουν στις πρωτοφανείς συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία και να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις διεθνείς αγορές. Είναι κρίσιμο αυτές τις στιγμές να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια τροφοδοσίας και να εξυπηρετηθούν οι παραγγελίες προς το εξωτερικό, ειδικά στην κατηγορία των τροφίμων και νωπών οπωροκηπευτικών".

  Η ίδια σημειώνει πως: "είναι αναγκαίο στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας και της ρευστότητας, οι οποίες θα δώσουν βαθιά ανάσα στην αγορά. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι το Κράτος θα είναι εξίσου αποτελεσματικό όπως και με την υγειονομική κρίση και πως θα αξιοποιήσει το κλίμα εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε παγκοσμίως για την Ελλάδα εξαιτίας της έγκαιρης αντιμετώπισης του Covid-19". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ