Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Μαϊ-2020 21:06

  Μεγάλη πτώση εσόδων τον Απρίλιο

  Μεγάλη πτώση εσόδων τον Απρίλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στα κρατικά έσοδα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση τον Απρίλιο των κρατικών εσόδων κατά 25%-30% λόγω της αναστολής σημαντικών φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και λόγω της μείωσης των εσόδων από φόρους κατανάλωσης.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες επέλεξαν τον Απρίλιο σε μεγάλο βαθμό να κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής πληρωμής του ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητική εντολή, επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ καθώς και επαγγελματίες που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ είχαν δικαίωμα να αναστείλουν την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου και Απριλίου. Η πληρωμή αυτών των υποχρεώσεων έχει μεταφερθεί για τον Αύγουστο.

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να θεσπιστεί έκτακτη ρύθμιση για να εξοφληθούν οι σχετικές οφειλές. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται προβλέπει την εξόφληση των σχετικών οφειλών σε δέκα μηνιαίες δόσεις, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και πιο φιλική για τους φορολογούμενους ρύθμιση με περισσότερες δόσεις (έως και 120).

  Από την πορεία των φορολογικών εσόδων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και ο βαθμός απόκλισης στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο οποίος πλέον βρίσκεται στον αέρα. Από την απόκλιση αυτή θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Οκτώβριο. Με δεδομένο ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν ανασταλεί για φέτος σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης της οικονομικής κρίσης του κορωνοϊού, η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου αφορά στο ύψος του δημοσίου χρέους. Το δημόσιο χρέος παρακολουθείται από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης και μετά την κρίση θα είναι η αρνητική κληρονομιά του κορονοϊού στο οικονομικό πεδίο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ