Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Μαϊ-2020 17:29

  Σκέρτσος: Πιθανή η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας και το 2021

  Σκέρτσος: Πιθανή η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας και το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να απαλλαγεί από την υποχρέωση επίτευξης των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων για τους οποίους έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης και το επόμενο έτος, εξέφρασε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος

  Μιλώντας στο CNBC, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι η απόφαση της ΕΕ να μην εφαρμοστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για όλες τις χώρες-μέλη εξαιτίας της πανδημίας, "πιθανότατα θα ισχύσει και το 2021”, δεδομένου ότι συνεχίζεται η υγειονομική και οικονομική κρίση.

  Όπως αναφέρει το CNBC, η Ελλάδα, η οποία έχει διασωθεί τρεις φορές, δεσμεύτηκε το 2018 έναντι των διεθνών πιστωτών της για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022, στόχος που περιορίζει την δυνατότητα της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες της, με αντάλλαγμα καλύτερους όρους αποπληρωμής του χρέους.

  Ωστόσο, η συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει εντελώς το οικονομικό τοπίο και στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ να συμφωνήσουν στα τέλη Μαρτίου να άρουν τους δημοσιονομικούς στόχους για κάθε χώρα-μέλος για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, δίνοντας στις κυβερνήσεις μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων ώστε να αντιμετωπίσουν το άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ.

  "Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά καθώς συνεχίζεται η κρίση αυτό δείχνουν τα πράγματα, γιατί όλοι παραδέχονται ότι το 2021 θα είναι επίσης μια δύσκολη χρονιά", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος στο CNBC.

  Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πληγεί ήδη σοβαρά από την πανδημία του κορονοϊού, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 3,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΕ, μάλιστα, είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, καθώς εκτιμάται ότι η οικονομία των 27 μελών θα μπορούσε να μειωθεί έως και 7,4% φέτος.

  Το πλήγμα την την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπολόγισε τον Απρίλιο ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 10% φέτος.

  Το CNBC αναφέρει ότι η Ελλάδα έλαβε σκληρά μέτρα λιτότητας πριν από μια δεκαετία περίπου, όταν το χρέος της αυξήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να κλείσει η πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές. Έκτοτε, όμως, η Αθήνα ανέκαμψε, μετά από τρία προγράμματα διάσωσης τα οποία έληξαν το 2018.

  Η ελληνική οικονομία, όπως σημειώνει το CNBC, αναπτύσσεται από το 2018 και μετά. Το ΑΕΠ της χώρας ενισχύθηκε κατά 1,9% το 2019 και το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 17,3%, πολύ χαμηλότερα από το 27,5% που άγγιξε το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

  "Κινούμαστε πολύ προσεκτικά όσον αφορά τις δαπάνες ώστε να αποφύγουμε την αύξηση του χρέους και του ελλείμματος", δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος στο CNBC, το οποίο σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη, περίπου στο 180% του ΑΕΠ.

  Στήριξη από την ΕΚΤ

  Το CNBC κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην ένταξη της Ελλάδας στα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να αμβλύνει το οικονομικό σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία στο μπλοκ, στο πλαίσιο των οποίων ξεκίνησε να αγοράζει και πάλι ελληνικά ομόλογα.

  Όπως σημειώνει, η απόφαση αυτή ικανοποίησε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία εδώ καιρό επιδιώκει την ένταξή της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

  Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι η Ελλάδα "θα ήθελε η ΕΚΤ να συνεχίσει έτσι" και το 2021, ενώ υποβάθμισε τον κίνδυνο να χάσει η χώρα τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας.

  "Διαθέτουμε ένα σημαντικό απόθεμα μετρητών που είναι σχεδόν μοναδικό… και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι αγορές θα αξιολογήσουν θετικά την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της”, σημείωσε ο Άκης Σκέρτσος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ