Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Μαϊ-2020 16:52

  Reuters: Ο κορονοϊός "φρενάρει" τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα

  Reuters: Ο κορονοϊός "φρενάρει" τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ελλάδα θα συγκεντρώσει μόνο ένα μικρό κομμάτι από αυτό που αναμενόταν αρχικά από τις ιδιωτικοποιήσεις φέτος, καθώς η ύφεση που έφερε ο κορονοϊός την ανάγκασε να βάλει στον "πάγο" τις προγραμματισμένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ώστε να αποφύγει τις χαμηλές προσφορές.

  Η Αθήνα αναμένει έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ 350 και 400 εκατομμυρίων ευρώ φέτος, δήλωσε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος στο Reuters την Τετάρτη, ποσό πολύ χαμηλότερο από τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν ο αρχικός στόχος.

  Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι σημαντικές για την Ελλάδα, η οποία έχει διασωθεί τρεις φορές και μόλις εξήλθε από την κρίση χρέους διάρκειας μιας δεκαετίας, το 2018, καθώς επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις για να επανεκκινήσει την οικονομία της και να μειώσει το δημόσιο χρέος, ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, αναφέρει το Reuters. 

  Η Ελλάδα αναμένει να ολοκληρώσει μια μακροχρόνια μίσθωση για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, έναντι 300 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους, όπως αναμενόταν εξ αρχής.

  Τα σχέδια για τη μετατροπή του εγκαταλελειμμένου χώρου, σε ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της Ευρώπης, έχουν καθυστερήσει λόγω της γραφειοκρατίας.

  Ωστόσο, η Ελλάδα αποφάσισε να καθυστερήσει τις προσφορές που προκηρύχθηκαν για τα τρία έργα, προκειμένου να αποφευχθεί η χαμηλότερη αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας της αγοράς και της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, που προκλήθηκε από την κρίση του κορονοϊού.

  Η Ελλάδα ήλπιζε να λάβει δεσμευτικές προσφορές για μερίδιο 30% στο μεγαλύτερο αεροδρόμιό της, πλήρη έλεγχο του δικτύου φυσικού αερίου ΔΕΠΑ υποδομών και πλειοψηφική συμμετοχή στον προμηθευτή φυσικού αερίου ΔΕΠΑ Εμπορίας.

  "Αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος αγοράς που αναπόφευκτα θα αντικατοπτρίζεται στις προσφορές που θα λάβουμε", δήλωσε ο κ. Ξενόφος, προσθέτοντας ότι τα μέτρα κοινωνικής απόστασης παρεμποδίζουν επίσης τη διαδικασία, η οποία συνήθως περιλαμβάνει επισκέψεις σε τόπους και συναντήσεις.

  "Δεν θα βιαστούμε, για οποιονδήποτε λόγο, σε ενέργειες που θα μας έδιναν προσφορές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές που στοχεύουμε".

  "Περισσότερος χρόνος"

  Τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού, καθήλωσαν τα αεροπλάνα και πάγωσαν την οικονομική δραστηριότητα, μετατρέποντας τις προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη σε εκτιμήσεις για βαθιά ύφεση 4,7% με 8,9% για φέτος.

  Ο κ. Ξενόφος δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί την κατάσταση κάθε μήνα. Εννέα επενδυτές έχουν περάσει στην επόμενη φάση και οι τελικές προσφορές αναμένονταν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. 

  Εννέα ξένοι επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και ακόμη εννέα για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας..

  Το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ανακοινώσει έως τον Ιούνιο ποιοι επενδυτές πληρούν τα κριτήρια για το επόμενο στάδιο και των δύο διαγωνισμών, δήλωσε ο Ξενόφος. 

  Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει επισκέψεις σε ιστότοπους, δέουσα επιμέλεια και υποβολή δεσμευτικών προσφορών από επενδυτές μικρής αξίας και συνήθως διαρκούν έξι έως οκτώ μήνες.

  "Το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει θερμό.... για όλα τα περιουσιακά στοιχεία", ανέφερε. "Θα δώσουμε περισσότερο χρόνο, ώστε να επιτρέψουν τα πράγματα στην κανονικότητα". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020