Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Μαϊ-2020 19:40

  Συνέδριο Ασφαλιστικών Εταιρειών: Ποιες είναι οι προκλήσεις της Ιδιωτικής Ασφάλισης μετά την πανδημία

  Συνέδριο Ασφαλιστικών Εταιρειών: Ποιες είναι οι προκλήσεις της Ιδιωτικής Ασφάλισης μετά την πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Συνέδριο με ηλεκτρονική μορφή (webconference) για τις προκλήσεις του ασφαλιστικού κλάδου την "επόμενη μέρα" πραγματοποίησε σήμερα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ).

  Ανοίγοντας το συνέδριο, ο κος Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, δήλωσε πως το μήνυμα μας προς την κυβέρνηση είναι ότι πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα: ότι ο  Έλληνας πρέπει να μην ξεχνά να είναι ασφαλισμένος.

  Άμεσα πρέπει να υιοθετηθούν φορολογικά  κίνητρα για να ασφαλίσει ο Έλληνας το σπίτι του, σημείωσε ο κος Σαρηγεωργίου.

  Η ασφαλιστική αγορά μπορεί να παίξει ρόλο στην κάλυψη της απώλειας μισθού και για τις επιδημίες, εφόσον κάποιος είναι ασφαλισμένος, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ. Με 14 δισ. ευρώ (σ.σ. τοποθετημένα στο εξωτερικό), απορώ γιατί ακόμα δεν έχουμε κάτσει σε ένα τραπέζι, να βοηθήσουμε τις ασφαλιστικές εταιρείες αυτής της χώρας, έτσι ώστε μέρος των 14 δισ. ευρώ π.χ. 1-2 δισ. ευρώ να τοποθετηθούν στην οικονομία, επισήμανε ο πρόεδος της ΕΑΕΕ. Ως εταιρείες πρέπει να βοηθήσουμε στην ψηφιοποίηση της απασχόλησης των ασφαλιστών, τόνισε ο ίδιος.

  Από την πλευρά του, ο κος. Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής ΤτΕ, επισήμανε πως ήταν μία άτυχη στιγμή για την ελληνική οικονομία, αν και ζούμε ένα πρωτοφανές παγκόσμιο σοκ.

  Πρωτόγνωρη, όμως, ήταν και η αντίδραση των κυβερνήσεων, σημείωσε. Φαίνεται πως θα πάμε σε ένα ευρωπαϊκό ταμεία ανασυγκρότησης, τόνισε ο κος Στουρνάρας. Δεν ισχύει πως είμαστε εξαιρετικά εξαρτημένοι από τον τουρισμό, επισήμανε, εξηγώντας πως έχουμε το ίδιο ποσοστό  (σ.σ. του ΑΕΠ) όπως άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

  Ο δείκτης εμπιστοσύνης έπεσε στην Ελλάδα 10 μονάδες αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη 20 μονάδες, επισήμανε ο κος Στουρνάρας.

  Επίσης, έχουμε αύξηση των καταθέσεων και όχι μείωση, όπως σε άλλες περιόδους κρίσης, σημείωσε.

  Ο κος Στουρνάρας δήλωσε πως μπορούν άμεσα οι τράπεζες να εκταμιεύσουν 15 δισ. ευρώ χωρίς να επηρεάσουν σημαντικά τους δείκτες τους. Περίπου 15 δισ. ευρώ επιπλέον μπορούν να εκταμιεύσουν από την πλευρά της ρευστότητας, λόγω των μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Αν σ' αυτά προστεθούν οι εγγυήσεις του δημοσίου και οι καθαρά δημοσιονομικές παρεμβάσεις, μπορούμε να στηρίξουμε τη ζήτηση έτσι ώστε να μην έχουμε το δυσμενές σενάριο. Ύφεση 4%-5% ή 8-9% προβλέπει η ΤτΕ, σημείωσε ο κος Στουρνάρας, τονίζοντας πως με τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την ύφεση 4% έως 5%. Η επόμενη μέρα είναι κρίσιμη για την Ευρώπη, επισήμανε.

  Ως ένα βαθμό χρειάζεται αμοιβαιοποίηση χρέους, σημείωσε ο ίδιος. 

  Έχουμε πολλά να κάνουμε στην  Ελλάδα για να φέρουμε επενδύσεις, τόνισε ο κος Στουρνάρας.

  Πρέπει να εισάγουμε ένα κεφαλαιοποιητικό σκέλος στην κοινωνική ασφάλιση, σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ. Υπάρχουν προκλήσεις για την ιδιωτική ασφάλιση, π.χ. η ψηφιοποίηση όλων των συναλλαγών και είναι σημαντικό να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στον ασφαλιστικό κλάδο, σύμφωνα με τον κο Στουρνάρα.

  Ο υπουργός Ανάπτυξης, κος Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πως σε τηλε- συνάντηση που είχε με αμερικανικές επιχειρήσεις άκουσε το "εύγε" τους σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας,  αλλά και το αμείωτο ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην Ελλάδα.

  Με το που ανοίξουν οι πτήσεις θα έλθουν για συνάντηση από κοντά, δήλωσαν οι ίδιες οι επιχειρήσεις στον κο Γεωργιάδη, σύμφωνα με τον ίδιο.

  Το rebranding της Ελλάδας αποκλείεται να μην έχει θετική επίπτωση στην οικονομία, όχι μεν το 2020, αλλά σίγουρα μακροπρόθεσμα, τόνισε ο κος Γεωργιάδης.

  Η πρώτη αεροπορική εταιρεία που ξεκινά πτήσεις (Wizz Air), επιλέγει την Ελλάδα και την Πορτογαλία, τόνισε ο ίδιος. Είναι τόσο μεγάλο το μερίδιο του τουρισμού που αν αυτό  πέσει πολύ χαμηλά, η διψήφια ύφεση είναι αναπόφευκτη. Σήμερα,  πάντως, το ΚΕΠΕ ανακοίνωσε τη μείωση του δείκτη φόβου για τον Απρίλιο του 2020. Στις 31/3/2020, ο δείκτης ήταν 48,94. Στις 30/4 έπεσε στο 33,30, σημείωσε.

  Η πτώση αυτή οφείλεται στο ότι η Ελλάδα τα πήγε καλά στην πανδημία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του ΚΕΠΕ.  Παράλληλα, οι εισπράξεις του δημοσίου και του ΕΦΚΑ προσέγγισαν το 70% του προ κορονοϊού στόχου, επισήμανε  ο κος Γεωργιάδης.  Παρά την ανησυχία, η οικονομία μας συνεχίζει και λειτουργεί, τόνισε. Θα είναι πολύ δύσκολη η χρονιά, παραδέχτηκε ο Υπ. Ανάπτυξης,  αλλά οι δομές της οικονομίας παραμένουν ζωντανές και όρθιες, τόνισε ο ίδιος.

  Περισσότερες από 35.000 επιχειρήσεις έχουν αιτηθεί επιδότηση επιτοκίου. Σε αυτές απασχολούνται 700.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν θα απολυθούν, βάσει δήλωσης των επιχειρήσεων, επισήμανε ο  Υπ. Ανάπτυξης.  Έχουν γίνει αιτήσεις για πάνω από 3,5 δισ. ευρώ για εκταμίευση από πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων, επισήμανε ο ίδιος.  Το εγγυοδοτικό πρόγραμμα των 7 δισ. ευρώ θα είναι έτοιμο στις 15, το πολύ 20 Μαϊου, σύμφωνα με τον κο Γεωργιάδη.

  Μπορούν οι τράπεζες να δώσουν 15 δισ. ευρώ ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις, σημείωσε ο κος Γεωργιάδης. Ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από όσο νομίζουμε, τόνισε. Ο ίδιος επισήμανε πως ανανεώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για θέσπιση φορολογικών κινήτρων στην ιδιωτική ασφάλιση. Ως προς την ουσία του μέτρου της έκπτωσης των δαπανών για ασφαλιστική δαπάνη δήλωσε υπέρ, εξαιρουμένου του δημοσιονομικού κόστους, όπως επισήμανε.

  Η κρίση έχει ενισχύσει τη διάθεση μας για φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο κος Γεωργιάδης.

  Ο κος. Γιώργος Τσίπρας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως σε μια αγορά καθισμένη, οι ασφαλιστικές θα αντιμετωπίσουν αρκετά μεγάλο πρόβλημα. Έχει σημασία η παρέμβαση του κράτους, τόνισε.

  Στο κακό σενάριο ύφεσης πάνω από 10%, δεν μπορεί να περιμένει κανείς μία ανάκαμψη το 2021, αλλά από το 2022 και μετά. 

  Λόγω της τραπεζικής κρίσης των προηγούμενων χρόνων, ένα μεγάλο κομμάτι των επιχειρηματιών δεν έχει πρόσβαση στις τράπεζας, σημείωσε. Έχουμε ανάγκη από ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και έτσι θα μπορεί να ασφαλίσει ο Έλληνας και άλλα αγαθά, επισήμανε ο κος Τσίπρας. Λόγω πανδημίας ανοίγει ένα νέο πεδίο για τις ασφαλιστικές εταιρείες, κατέληξε ο ίδιος.

  Ο κος. Γιάννης Θεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τόνισε πως χρειάζονται  οριζόντια μέτρα για όλους προκειμένου να ενισχυθούν εν μέσω πανδημίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας δεν είναι έτοιμες να μπουν στην 4η βιομηχανική επανάσταση, επισήμανε. Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τις επιχειρήσεις που κλείνουν, σημείωσε ο κος Θεοδοσίου.

  Ο κος Δημήτρης Γαβαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Μεσολαβητών Ελλάδας, τόνισε πως 400 εκατ. ευρώ προστιθέμενης αξίας της χώρας προέρχεται από την ασφαλιστική μεσολάβηση. Προφανώς πρέπει να προσπαθήσουμε να τηρούνται οι νόμοι και να ενημερώνονται σωστά οι καταναλωτές, τόνισε, αλλά πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος με πρωτοβουλία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

  Πρέπει να δείξουμε πιο έντονα την αξιοπιστία μας αυτήν την περίοδο, σημείωσε ο κος Γαβαλάκης. Επίσης, είναι σημαντικό οι εταιρείες να σταθούν δίπλα στους μεσολαβητές, επισήμανε. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ