Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Μαϊ-2020 20:00

  Scope Ratings: "Πρώιμη και όχι καλή η ιδέα πανευρωπαϊκής bad bank"

  Scope Ratings: "Πρώιμη και όχι καλή η ιδέα πανευρωπαϊκής bad bank"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Οι συζητήσεις για δημιουργία πανευρωπαϊκής bad bank ή για ένα πρόγραμμα τύπου TARP, όπως αυτό που ανακοίνωσαν στην κρίση του 2008 οι ΗΠΑ για να αποτρέψουν κατάρρευση των τραπεζών εξαιτίας των "κόκκινων" δανείων, είναι πρόωρες και τελικά θα μπορούσαν να αποβούν εις βάρος των ευρωπαϊκών τραπεζών.

  Αυτό υποστηρίζει ο αντίλογος για το ενδεχόμενο δημιουργίας πανευρωπαϊκής bad bank, το οποίο έχει επαναφέρει η κρίση του κορονοϊού στο τραπέζι Φρανκφούρτης και Βρυξελλών, τρία χρόνια μετά την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, το 2017, η οποία είχε απορριφθεί.

  Οι πρώτες αντιρρήσεις κατά της δημιουργίας bad bank διατυπώνονται σε έκθεση της Scope Ratings, η οποία θεωρεί την "εθνικοποίηση" των "κόκκινων" δανείων των τραπεζών μέσω της δημιουργίας ευρωπαϊκής band bank σύνθετη και όχι τη βέλτιστη λύση για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών από την κρίση του Covid-19. Η εκ των προτέρων σύσταση bad bank, πριν ακόμη φανεί ποια είναι η νέα τάση που θα αναδυθεί, λόγω Covid-19, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, θα ήταν ένα σύνθετο εγχείρημα, υποστηρίζει ο επικεφαλής ανάλυσης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Scope Ratings, Dierk Brandenburg. Ειδικά, όπως αναφέρει, καθώς τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης της Οικονομίας δεν έχουν δείξει ακόμη τον αντίκτυπό τους και δεν υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία από το πώς οι πελάτες των τραπεζών θα ανταποκριθούν όταν μέτρα, όπως μορατόρια πληρωμών δανείων και κυβερνητικά δάνεια ή σχήματα εγγυοδοσίας, θα λήξουν και η εικόνα για τον απόηχο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα γίνει πιο σαφής.

  Καθώς μία, σε μεγάλη κλίμακα, εθνικοποίηση των "κόκκινων" δανείων, θα ερχόταν επιπλέον των σημαντικής έκτασης προγραμμάτων στήριξης που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις για τη στήριξη των δανειοληπτών του ιδιωτικού τομέα στην κρίση του Covid-19, η bad bank θα αύξανε τον κίνδυνο να προστεθούν νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα ήδη υφιστάμενα. Επομένως, υποστηρίζει η Scope Ratings, το πρόβλημα των κακών στοιχείων ενεργητικού θα πρέπει να παραμείνει, όσο το δυνατόν περισσότερο, στα "χέρια" των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα -εν προκειμένω για τις τράπεζες, μέσω τιτλοποιήσεων NPLs-, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν οι ανακτήσεις μετά την κρίση.

  Η Scope Ratings επικαλείται έγγραφο εργασίας της ΕΚΤ τον Απρίλιο, σχετικά με τη δυναμική των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τη διάρκεια κρίσεων, όπου αναφέρεται πως, κατά μέσο όρο, η παραγωγή NPLs είναι χαμηλότερη σε κρίσεις όταν ήδη είναι αυξημένο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε σχέση με όταν το ποσοστό NPLs είναι χαμηλό. Παράλληλα, στις κρίσεις που βρίσκουν τις οικονομίες με ήδη υψηλό ποσοστό NPLs, η παραγωγή νέων NPLs είναι χαμηλότερη σε χώρες που έχουν "άλυτα" μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε σχέση με αυτές που τα έχουν επιλύσει. Όπως λέει, η οπτική της ΕΚΤ για τη bad bank είναι συνεπής με την διαπίστωση ότι τα αυξημένα και μη επιλυμένα NPLs συνδέονται με τις πιο βαθιές υφέσεις. Επομένως, το να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα των NPLs κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, είναι σημαντικό για την παραγωγή ανακτήσεων από "κόκκινα" δάνεια μετά την κρίση.

  Καλύτερα οχυρωμένες οι τράπεζες

  Ωστόσο, όπως εκτιμά η Scope Ratings, στην παρούσα κρίση, τα ισχυρά δημοσιονομικά, νομισματικά και κανονιστικά μέτρα που λήφθηκαν εγκαίρως και τα οποία συνδυάζονται με τους καλύτερους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών, θα βοηθήσουν στην αποφυγή σοβαρού πλήγματος στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

  Όπως επισημαίνει ο οίκος, από λειτουργική άποψη, τα νούμερα NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών φαίνονται διαχειρίσιμα. Ο δείκτης NPL των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησε σε 2,7% στο τέλος του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι ο δείκτης υποχώρησε, παρά το ότι υποχώρησαν επίσης οι συνολικές χορηγήσεις και το ύψος των προκαταβολών δανείων. Επίσης, η κάλυψη των δανείων από προβλέψεις βελτιώθηκε (μέσος δείκτης κάλυψης στο 44,7%), ενώ τα στοιχεία από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS 9 δείχνουν βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού, επίσης. Την ίδια στιγμή, ο συνολικός δείκτης CET1 για τα κεφάλαια των τραπεζών έχει φτάσει στο 14,8%.

  Το ζητούμενο, όπως λέει η Scope Ratings, είναι πώς θα σχεδιαστεί η μελλοντική πορεία και τι θα συμβεί από δω και πέρα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αναμένει αύξηση των δεικτών αθέτησης πληρωμών δανείων και των αναγκών για σχηματισμό προβλέψεων από τις τράπεζες και ανησυχεί ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης επιχειρήσεων και νοικοκυριών μπορεί να επηρεάσει τα υφιστάμενα δανειακά χαρτοφυλάκια και τις προσπάθειες των τραπεζών να διαχειριστούν τα NPLs. Σημειώνεται ότι οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες ανακοίνωσαν ήδη στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2020, αύξηση του αποθέματος προβλέψεων άνω των 20 δις. δολ. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο D. Brandenburg της Scope Ratings, αν και οπωσδήποτε οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αυξήσουν τις προβλέψεις για επισφάλειες, μία αναλογική ανάγνωση με το τι συνέβη στις αμερικανικές τράπεζες, δεν είναι αξιόπιστη.

  Όπως σημειώνει, οι ευρωπαϊκές κανονιστικές και εποπτικές Αρχές έχουν ασχοληθεί με το θέμα των NPLs πολύ νωρίτερα από την έλευση της κρίσης του κορονοϊού. Και η ανησυχία τους για τα "κόκκινα" δάνεια εξηγεί γιατί κινήθηκαν τόσο γρήγορα στην τρέχουσα κρίση, επιτρέποντας στις τράπεζες να λειτουργήσουν με δεδομένα χαμηλότερα των αρχικώς απαιτούμενων στην οδηγία του Πυλώνα ΙΙ, απελευθερώνοντας έτσι κεφάλαια (buffers) για τις τράπεζες, συστήνοντας στις τράπεζες να αναβάλουν τη διανομή μερισμάτων και επαναγορών μετοχών και χαλαρώνοντας τα κριτήρια εφαρμογής του IFRS9.

  Η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι δράσεις αυτές θα βάλουν στην άκρη για τις τράπεζες κεφάλαια 172 δισ. ευρώ. Ακόμη και χωρίς την πρόσθετη αυτή διακράτηση κεφαλαίων, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν ήδη πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένες, με λιγότερη έκθεση σε μόχλευση και με μεγαλύτερη ρευστότητα από κάθε άλλη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, επισημαίνει η Scope Ratings.

  "Ένα πρώιμο δείγμα της συμπεριφοράς των δανειοληπτών μπορεί να εξαχθεί από την αύξηση στις γραμμές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σε προληπτική βάση (δηλ. για κάλυψη αναγκών ρευστότητας λόγω κρίσης Covid-19). Αν και αυτό αφαιρεί από τα κεφάλαια των τραπεζών, εντούτοις δεν προμηνύει γραμμική αύξηση των NPLs. Το να "παρθούν" τα νέα NPLs (από τις τράπεζες) θα είχε ίσως νόημα αφού η κρίση θα έχει κορυφωθεί, ώστε να ξεκινήσει ξανά η πιστωτική επέκταση. Αλλά αυτό, θα μπορούσε να είναι 1-2 χρόνια μακριά", λέει ο D. Brandenburg.

  "Αντίφαση" η πίεση στις τράπεζες για νέα δάνεια

  Ο ίδιος επισημαίνει την "αντιφατική" πίεση που ασκείται στις τράπεζες ώστε να αυξήσουν τον νέο δανεισμό, ώστε να ελαφρύνουν οι επιπτώσεις του Covid-19 στην οικονομία. Όπως σημειώνει, τα κίνητρα για την συνέχιση των δανειοδοτήσεων από τις τράπεζες θα προσθέσουν περισσότερο βάρος στην υπερχρέωση των επιχειρήσεων, σε μία συγκυρία που αυτές θα έχουν μικρότερη πιθανότητα να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες.

  Η αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών Αρχών να ωθήσουν τις τράπεζες σε νέο δανεισμό για να στηρίξουν την οικονομία είναι εμφανής από το πρόγραμμα TLTRO III που δίνει, για το σκοπό αυτό, ρευστότητα με επιτόκιο στο – 0,75%. "Παρόλο που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ευρωζώνη, συνολικά δεν είναι συστημικά επικίνδυνα, εντούτοις το να πιέζεις τις τράπεζες να συνεχίσουν να δανείζουν σε περιβάλλον ύφεσης, θα ανατρέψει, με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας, την πολυετή καθοδική τάση των NPLs, ακόμη και αν αυτό φανεί με κάποια χρονική υστέρηση".

  Η Scope Ratings επισημαίνει ότι οι μόνες εξαιρέσεις στην εικόνα των NPLs στην ευρωζώνη είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, καθώς και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις τραπεζών. Όπως καταλήγει, προληπτικές κινήσεις της ΕΚΤ (υπονοεί τις σκέψεις για bad bank) που θα οδηγούσαν σε αύξηση των φόβων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά μήκος της ευρωζώνης, θα εξομοίωναν όλες τις χώρες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ