Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Απρ-2020 14:58

  Επιστρεπτέα Προκαταβολή ύψους 1 δισ. ευρώ: Από 2.000 έως 500.000 ευρώ ανά εταιρεία

  Επιστρεπτέα Προκαταβολή ύψους 1 δισ. ευρώ: Από 2.000 έως 500.000 ευρώ ανά εταιρεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Ακόμη και 500.000 ευρώ, δηλαδή το ανώτατο όριο επιδότησης, θα λάβουν σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι λίγοι και τυχεροί μέσα από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ. Αυτό προέκυψε από την κατανομή του ποσού σε 90.000 επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ώρες μαζί με τους τελικούς όρους διανομής του ποσού οι οποίοι θα περιλαμβάνονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία επίσης αναμένεται.

  Σύμφωνα με πληροφορίες το χαμηλότερο ποσό το οποίο θα λάβουν κάποιοι δικαιούχοι είναι 2.000 ευρώ. Η διανομή έγινε με κριτήριο κυρίως τον τζίρο και το πόσο μεγάλη ήταν η μείωσή του φέτος τον Μάρτιο, αλλά και το προσωπικό που δεν έβαλαν οι εν λόγω εταιρείες σε αναστολή (άρα επωμίσθηκαν το κόστος του εν λόγω προσωπικού).

  Έρχεται 2ος γύρος

  Η διανομή του ποσού θα γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει και δεύτερο γύρο Επιστρεπτέας Προκαταβολής μέσα στον Μάιο. Θα λαμβάνει υπόψη τον κύκλο εργασιών του Απριλίου κάτι που θα επιτρέψει σε περισσότερες εταιρείες -και σε εποχικές- να μετέχουν στο εν λόγω μέτρο στήριξης.

  Όπως έχει πει ο υπουργός Οικονομικών, το ποσό  θα διατεθεί σε 90.000 εταιρείες επί συνόλου 138.000 αιτήσεων και θα υπολογισθεί βάσει τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης πως γίνεται προσπάθεια πληρωμής ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, ενώ από τις εταιρείες που επιλέχθηκαν περίπου 35.000 δεν έχουν εργαζομένους και πάνω από 50.000 έχουν  από 1 έως 20 εργαζόμενους. 

  Αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm είπε πως "στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή η βασική σκέψη είναι να έχουμε δύο περιόδους γιατί πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο τζίρος του Απριλίου και του Μαΐου. Ο Μάρτιος είναι ένας μήνας που μπορούμε να δούμε τι έχει συμβεί στις επιχειρήσεις. Είναι δύσκολο στις απλογραφικές επιχειρήσεις γιατί αυτές δεν μας δίναν μηνιαίες καταστάσεις, μας δίναν τριμηνιαίες και δεν έχουμε μέτρο σύγκρισης. Θα κάνουμε την άσκηση τώρα, θα πάρουν οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει αίτηση και έχουν κάποια αξιόλογη μείωση του τζίρου ή είναι κλειστές ένα ποσό τώρα, και θα επανέλθουμε στη δεύτερη δόση όπου το πλεονέκτημα της δεύτερης δόσης θα είναι ότι θα είναι πια τελείως καθαρό ποιο είναι το πλήγμα στην επιχείρηση. Θα είναι όλα ξεκάθαρα και θα μπορούμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι για το τι δικαιούται η κάθε επιχείρηση και να μπορέσουμε να τις βοηθήσουν να ξαναξεκινήσουν".

  Υπενθυμίζεται πως η προκαταβολή είναι επιστρεπτέα, εν όλω ή εν μέρει. Για ένα έτος ο επιχειρηματίας δεν πληρώνει "δόση", ενώ μετά θα κριθεί το ποσό επιστροφής σε μηνιαίες δόσεις και μέσα σε πέντε έτη. Αφορά  ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών.   Η υποβολή αίτησης δεν δημιουργεί δικαίωμα επιδότησης. Με βάση τα εν λόγω στοιχεία το ΥΠΟΙΚ θα ανακοινώσει τον αλγόριθμο υπαγωγής και η χορήγηση της ενίσχυσης θα γίνει μέσα από το λογαριασμό που έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ