Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Απρ-2020 11:56

  Σταικούρας: Σε 90.000 εταιρείες το 1 δισ. της Επιστρεπτέας Προκαταβολής -Προσπάθεια πληρωμής μέσα στην εβδομάδα

  Σταικούρας: Σε 90.000 εταιρείες το 1 δισ. της Επιστρεπτέας Προκαταβολής -Προσπάθεια πληρωμής μέσα στην εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Σε 90.000 εταιρείες θα διανεμηθεί το 1 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής επί συνόλου 138.000 αιτήσεων, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον Real FM. Το ποσό θα υπολογισθεί βάσει τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

  Ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια πληρωμής μέσα στην εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση θα καταστεί εφικτή το αργότερο την άλλη εβδομάδα είπε και εξήγησε πως πιο πολλές επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες στον 2ο κύκλο του Μαΐου που θα υπολογιζθεί με βάση το τζίρο του Απριλίου.

  Επανέλαβε πως το επίδομα των 800 ευρώ θα διανεμηθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο στους εργαζομένους που θα παραμείνουν σε αναστολή. Επίσης εξήγησε γιατί είναι κρίσιμη η απόφαση της ΕΕ για το SURE. Προέβη σε προαναγγελία λύσης για την 1η κατοικία με "κοινωνική ευαισθησία" μέσα στην εβδομάδα, ενώ άφησε ανοικτό ένα σχέδιο παράτασης ακόμη και για τις 120 δόσεις στο πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών που τώρα είναι σε αναβολή.

  Ποιοι πληρώνονται μέσα στην εβδομάδα

  Προαναγγέλλοντας τις πληρωμές της εβδομάδας ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή "έχουμε πληρώσει 186.000 εργαζόμενους και οι υπόλοιποι 105.875 πληρώνονται αύριο". Επίσης επιχειρείται αποπληρωμή έως την Πέμπτη των 600.000 επιχειρηματιών.

  Πληρωμή έως την άλλη εβδομάδα προαναγγέλθηκε και για τους επιστήμονες, ενώ προχωρά και η πληρωμή των ανέργων έως τις 168.000 που είναι ο στόχος.

  Για την επιστρεπτέα προκαταβολή επισήμανε πως πρόβλημα ήταν η αυξημένη κερδοφορία τον μήνα Μάρτιο. "Θα προσπαθήσουμε στο σχήμα να εντάξουμε πάνω από 90.000 επιχειρήσεις, η εκταμίευση των πόρων θα γίνει είτε αυτή την εβδομάδα ήταν την επόμενη εβδομάδα". 

  Για τη δεύτερη φάση των μέτρων επανέλαβε ότι θα υπάρχει σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και έτσι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται από τον επιχειρηματία.

  Για το κομμάτι των επιχειρήσεων "που δεν θα ανοίξουν ή θα ανοίξουν αργότερα μέσα στον μήνα ή τον Ιούνιο για το κομμάτι των εργαζομένων για τους οποίους δεν θα γίνει άρση της αναστολής το κράτος θα βοηθήσει με τους ίδιους όρους με τους οποίους βοήθησε μέχρι σήμερα".

  Είπε πως θα κάνει και κάτι επιπλέον. Σε συνδυασμό με το σχήμα SURE που χρηματοδοτεί κυβερνήσεις για να στηρίξουν την απασχόληση.

  Δηλαδή, εξήγησε, αν ένας επιχειρηματίας επιλέξει να πάρει εργαζόμενους αλλά αυτοί να εργαστούν λιγότερες ώρες, τότε το κράτος έρχεται να βοηθήσει για το υπόλοιπο κομμάτι. "Ετοιμάζουμε το σχήμα ώστε να λειτουργήσει επιπροσθέτως και συμπληρωματικά των 800 ευρώ δίναμε μέχρι σήμερα".

  Πρώτη κατοικία

  Για το ποια θα είναι η απόφαση αναφορικά με την προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "είναι γεγονός πως από τον Ιούλιο του 2019, σε ορισμένες πτυχές της πολιτικής δεν υπήρχε πλήρης ταύτιση απόψεων" με τους θεσμούς. Η 1η παράταση "που είχε δοθεί δεν ήταν η πιο εύκολη η συζήτηση που κάναμε" είπε και ανέφερε "επιβεβαιώνω λοιπόν ότι το σχήμα αυτό ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα. Μέσα στην εβδομάδα θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις. Προφανώς έχουμε καταθέσει την επιχειρηματολογία μας για το τι πρέπει να γίνει τώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν προκύψει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την υγειονομική κρίση και θα αποδείξουμε για άλλη μία φορά στην Ελληνική κοινωνία ότι την κατάλληλη στιγμή λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα με κοινωνική ευαισθησία".

  Οι αποφάσεις της ΕΕ

  Ανέφερε για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις πως υπάρχουν πολιτικές που μας ικανοποιούν όπως η ρήτρα δημοσιονομικής στρατηγικής δημοσιονομική ρήτρα διαφυγής "και πτυχές που δεν μας ικανοποιούν". Είπε πως οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί δεν αρκούν για την ένταση και την έκταση του προβλήματος.

  Εξήγησε πως η θέση που υποστηρίζει η κυβέρνηση είναι η προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί στη χρηματοδότηση του νέου ταμείου από κοινή έκδοση που να αξιοποιεί ή θα είναι πρόσθετη των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

  Για το αν υπάρχει κίνδυνος να πάμε σε ένα νέο μνημόνιο είπε πως "όχι δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε δημοσιονομικά και ταμειακά την κρίση είναι για να αποφύγουμε την οποιαδήποτε προσφυγή σε μνημόνιο. Θα το καταφέρουμε" είπε λέγοντας πως αντιθέτως η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγεί σε μνημόνιο.

  Νέες εκδόσεις

  Για την έξοδο της χώρας στις αγορές επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει σε τακτά χρονικά διαστήματα να επικοινωνεί μαζί τους με περιορισμένου εύρους εκδόσεις. "Βγήκαμε για 2 δισ. ευρώ γιατί ακριβώς δεν θέλαμε να δείξουμε ότι υπάρχει η πρεμούρα", δηλαδή να σηκώσουμε πολλά κεφάλαια, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ για την πρόσφατη έκδοση του 7ετούς. "Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς να μπορώ να σας πω το πότε" είπε.

  Διαβάστε ακόμη:

  Εβδομάδα αποφάσεων για τα νέα μέτρα στήριξης, προστασία 1ης κατοικίας και σχέδιο μεταρρυθμίσεων

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ