Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Απρ-2020 07:46

  Τρία χρόνια πίσω ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας

  Τρία χρόνια πίσω ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στα προ τριετίας επίπεδα υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης GRe+1, -είναι ο μέσος των Δεικτών Οικονομικής Συγκυρίας και Παραγωγικών Συντελεστών- που καταρτίζει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδας υποχωρώντας στο 7,3% στο τέλος Μαρτίου, έναντι 50,8% που ήταν τρεις μήνες πριν και 6,4% που ήταν πριν από μια τριετία.

  Τάση η οποία αποτελεί μια πρόγευση για αυτά που έπονται λόγω της κρίσης του κορονοϊού διότι οι περισσότεροι σύμβουλοι που συμμετείχαν στην έρευνα του ΣΕΣΜΑ η οποία πραγματοποιήθηκε από 01-04-2020 έως 10-04-2020 και κατέγραψε τις προσδοκίες και τις απόψεις που διαμορφώθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, δεν βλέπουν "φως στο τούνελ" τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο. Το 68%, θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης σε ένα έτος τουλάχιστον ή και περισσότερο, το 25,3%, προβλέπει ότι αυτό θα γίνει μετά από ένα εξάμηνο και μόλις το 6,7% μετά από ένα τρίμηνο.

  Πως όμως θα επανέλθει η οικονομία σε ρυθμούς ανάκαμψης; Η μεγάλη πλειονότητα υποστηρίζει ότι για τη στήριξη και στη συνέχεια την ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ (35,5%), καθώς και ευρώ-ομόλογο το οποίο, όπως έχει προταθεί, να εκδώσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (33,3%). Σημαντικό ποσοστό (24,1%) των συμβούλων υποστηρίζουν ότι η χώρα θα στηριχθεί σε ίδιους πόρους και μόλις 7,1% ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση από άλλες χώρες εκτός ΕΕ.

  Στην έρευνα, καταγράφηκαν οι ευκαιρίες που οι σύμβουλοι θεωρούν ότι υπάρχουν εν μέσω της κρίσης που προκλήθηκε από τον COVID-19. Περισσότερο σημαντική, με επίδοση 2,8, θεωρείται ότι θα είναι η ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ακολουθούν με πολύ μικρή διαφορά η διαφοροποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και η ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

  Υπό αυτά τα δεδομένα ο ΣΕΣΜΑ έχει αποστείλει στα αρμόδια Υπουργεία προτάσεις για οριζόντιες δράσεις προς την κατεύθυνση στήριξης της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά και εξειδικευμένα μέτρα για τον κλάδο των συμβούλων μάνατζμεντ και είναι στη διάθεση των αρμοδίων για την περαιτέρω εξειδίκευση και προετοιμασία υλοποίησης των προτάσεων αυτών.

  Μεταξύ αυτών ο ΣΕΣΜΑ προτείνει κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020 ή εφόσον δεν είναι εφικτό, σημαντική μείωσή της. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών αναδρομικά από την αρχή του έτους 2020. Παρέμβαση της Κυβέρνησης στις Τράπεζες για αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς αυτές, όπως απορρέουν από σχετικές δανειακές συμβάσεις, τουλάχιστον για 6 μήνες. Μείωση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους χαρτοσήμου για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις και τους χώρους γραφείων. Μείωση των τελών τηλεπικοινωνιών που εισπράττει το κράτος και χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ειδικού σκοπού, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις να πληρωθούν από φορείς του Δημοσίου και να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα που αφορούν σε τραπεζικές ρυθμίσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ