Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Απρ-2020 08:29

  Όλα τα σημεία – κλειδιά για τα 800 ευρώ σε 160.000 εργαζομένους ειδικών κατηγοριών

  Όλα τα σημεία – κλειδιά για τα 800 ευρώ σε 160.000 εργαζομένους ειδικών κατηγοριών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Άνοιξε χθες ο δρόμος για την καταβολή της ειδικής κρατικής αποζημίωσης ύψους 800 ευρώ σε 160.000 εργαζομένους 27, συνολικά,  ειδικών κατηγοριών. Και αυτό γιατί εκδόθηκε σχετική Απόφαση από τον Υπ. Εργασίας Γ. Βρούτση, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων από τους δικαιούχους και έπειτα  (σ.σ. προς τα τέλη του μήνα, αρχές του άλλου) θα ακολουθήσει η πληρωμή.

  Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι οι ακόλουθοι:

  -  Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρέχουν εργασία στην Ελλάδα, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e - ΕΦΚΑ, ασκούν ένα από τα επαγγέλματα του παρακάτω πίνακα και έλαβαν ειδικό εποχικό βοήθημα του άρθρου 22 του ν. 1836/1989 κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 - Νοεμβρίου 2019. Αυτό είναι συγκεκριμένα :

  · Λατόμοι, ασβεστοποιοί

  · Σμυριδορύκτες

  · Δασεργάτες - ρητινοσυλλέκτες

  · Καπνεργάτες

  · Αγγειοπλάστες – κεραμοποιοί - πλινθοποιοί

  · Μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης

  · Μουσικοί-τραγουδιστές μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου

  · Ηθοποιοί

  · Υποδηματεργάτες

  · Χειριστές-βοηθοί χειριστών κινηματογράφου

  · Ελεγκτές κινηματογράφου -θεάτρου

  · Ταμίες κινηματογράφου -θεάτρου

  · Τεχνικοί- κινηματογράφου & τηλεόρασης

  · Ταξιθέτες θεάτρου - κινηματογράφου

  · Χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λ.π. μηχανημάτων

  · Μισθωτοί τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου

  · Χορευτές - μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων

  · Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων

  Από τους παραπάνω εργαζόμενους εξαιρούνται, όμως, όσοι είναι στη συνέχεια δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

  - Οι μισθωτοί του τουριστικού - επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας  έληξε τον Δεκέμβριο του έτους 2019.

  -Οι οικοδόμοι, δικαιούχοι του δωροσήμου Πάσχα 2020, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

  - Οι φορτοεκφορτωτές, που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β΄ Φορτοεκφορτωτών, Λιμένα και Ξηράς του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (ΕΜΦ), καθώς και οι  φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Α΄ (ΕΜΦ), εφόσον προσκομίσουν Λογαριασμό Ασφαλισμένου ή Βεβαίωση Ασφαλισμένου από τον e-ΕΦΚΑ, με την οποία βεβαιώνεται η ασφάλισή τους στον αντίστοιχο κωδικό ειδικότητας του εκφορτωτή λιμένα ή ξηράς, για το προγενέστερο χρονικό διάστημα από την έκδοση της παρούσας.

  - Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e - ΕΦΚΑ Πλατεία Συντάγματος.

  Εξαιρούνται, όμως, όσοι είτε είναι δικαιούχοι της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας είτε είναι δικαιούχοι των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

  - Οι τουριστικοί συνοδοί, που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις όλης της χώρας, καταχωρημένοι στο μητρώο μελών του πανελλήνιου σωματείου τουριστικών συνοδών, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση του μητρώου μελών του οικείου σωματείου περί της εγγραφής τους ως μέλος μέχρι το έτος 2019, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

  - Οι αποκλειστικές/οί νοσοκόμοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο  Μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων, που τηρείται στις Διοικήσεις των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) του Υπουργείου Υγείας. και δεν είναι υπόχρεοι υποβολής ΑΠΔ στον e- ΕΦΚΑ.

  - Οι εργαζόμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους για λογαριασμό της Ιερής Κοινότητας, Ιερών Μονών και των εξαρτημάτων τους και είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e - ΕΦΚΑ Ουρανούπολης και Πολυγύρου.

  - Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι  εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους δεν ξεπέρασαν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και 20/4/2020.

  - Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΘ - HELEXPO ΑΕ, εφόσον δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν ή δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

  Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού και λοιπά μέτρα

  Οι παραπάνω εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800€ εφόσον δεν έχουν ήδη λάβει την αποζημίωση ειδικού σκοπού που προβλέπεται για τους εργαζομένων, των οποίων ανεστάλησαν οι συμβάσεις εργασίας εφόσον απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή σε επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά.

  Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

  Διαδικασία λήψης της  αποζημίωσης ειδικού σκοπού

  Οι δικαιούχοι της αποζημίωσης των 800 ευρώ, προκειμένου να τη λάβουν υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη".

  Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού πραγματοποιείται κατόπιν διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων των δυνητικά δικαιούχων με τα στοιχεία που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα  του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σχετικά αρχεία λοιπών συναρμόδιων φορέων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020