Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Απρ-2020 07:58

  Aνάκαμψη της χρυσής βίζα βλέπει η συμβουλευτική Henley & Partners

  Aνάκαμψη της χρυσής βίζα βλέπει η συμβουλευτική Henley & Partners
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Ανάκαμψη στις επενδύσεις μέσω χορήγησης άδειας διαμονής (Χρυσή Βίζα) ή ιθαγένειας (non-dom) διαβλέπει η συμβουλευτική εταιρεία Henley & Partners, της οποίας ο πρόεδρος, ο Σουηδός δικηγόρος Christian H. Kälin έχει συνδέσει το όνομά του με τα επενδυτικά προγράμματα της Χρυσής Βίζας και του non-dom ανά τον κόσμο. Για την ελληνική κυβέρνηση, η επαναφορά του θεσμού της Χρυσής Βίζας στην κανονικότητα αποτελεί προτεραιότητα και γι’ αυτό έχει δρομολογηθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων δια πληρεξουσίου, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων στα κατά τόπους γραφεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

  Οι προοπτικές

  Σύμφωνα όσα αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα η Henley & Partners, οι επενδυτές με μακροχρόνιο ορίζοντα εκτιμάται ότι θα προσφύγουν σε προγράμματα χορήγησης άδειας διαμονής ή ιθαγένειας που συνδέονται με τοποθετήσεις σε real estate. Το σκεπτικό της εταιρείας, που έχει λειτουργήσει ως σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων σε προγράμματα Χρυσής Βίζας, σχετίζεται με την μεταβλητότητα που έχει προκαλέσει η πανδημική κρίση με αποτέλεσμα άτοµα υψηλότατης καθαρής θέσης (Ultra high-net-worth individuals -UHNWI) να αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, με στόχο τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους, οι επενδυτές τοποθετούνται σε ακίνητα έναντι απόκτησης ιθαγένειας ή άδειας διαμονής. Προς επίρρωση όσων σημειώνει, η εταιρεία αναφέρεται στην Πορτογαλία, όπου οι επενδύσεις μέσω Χρυσής Βίζας κατέγραφαν αύξηση προτού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύξει τον κορονοϊό σε πανδημία. Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η χώρα κατέγραψε αύξηση ενδιαφέροντος και αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα σε ποσοστό 25% και 50%, αντίστοιχα, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

  Στην Κύπρο, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, οι αιτήσεις για υπαγωγή στο εκεί πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας, αυξήθηκαν σε ποσοστό 250%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

  Η ελληνική περίπτωση

  Η Henley & Partners καταγράφει αύξηση ενδιαφέροντος και για την ελληνική Χρυσή Βίζα, κάτι που μένει να φανεί τις προσεχείς εβδομάδες, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες υποδοχής του κοινού στις Διευθύνσεις και τα Τμήματα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας έχουν πάψει να εξυπηρετούν, από τις 11 Μαρτίου, το κοινό για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

  Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι νέες χορηγήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς διαμορφώνονται σε 227, ενώ από την έναρξη ισχύος του προγράμματος, έως και τον περασμένο Μάρτιο, εκδόθηκαν 7.414 άδειες.

  Οι αναλυτές της Henley & Partners αναφέρουν πως την επομένη της κρίσης του Covid-19, οι επενδυτές θα στραφούν σε χώρες που έλαβαν μέτρα από νωρίς για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και επέδειξαν ανθεκτικότητα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στο κεφάλαιο της επιτυχούς διαχείρισης της κρίσης θα πρέπει να στηριχθεί η ελληνική πολιτεία για να προσελκύσει επενδυτές, αφότου η πανδημική κρίση τεθεί υπό έλεγχο.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ