Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Απρ-2020 17:08

  Γ. Στουρνάρας: Ύφεση 4% φέτος, τα νέα NPLs πρέπει να αναβιώσουν την ιδέα της bad bank

  Γ. Στουρνάρας: Ύφεση 4% φέτος, τα νέα NPLs πρέπει να αναβιώσουν την ιδέα της bad bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:44

  Της Νένας Μαλλιάρα 

  Η κρίση του κορονοϊού θα φέρει ύφεση 4% για την Ελλάδα φέτος, αύξηση των κόκκινων δανείων από το β΄ εξάμηνο του 2020 και το 2021, πιο κοντά την προοπτική δημιουργίας εθνικής ή πανευρωπαϊκής bad bank, αλλά και ένα νέο μοντέλο τραπεζικής πολύ πιο ψηφιοποιημένο.

  Τις δύο όψεις του νομίσματος της κρίσης του κορονοϊού για τις τράπεζες –την αρνητική επίπτωση της δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη θετική της ταχείας ψηφιοποίησης–, καθώς και τη μείζονα πρόκληση της στήριξης των επιχειρήσεων με ρευστότητα, ανέλυσαν σε θεματική συζήτηση του Οικονομικού Forumτων Δελφών για τον ρόλο των τραπεζών στην εποχή του COVID-19, ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, Martin Czurda, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο Matteo Coppola, Managing Director & Senior Partner, EMEA Head of Risk Managementin Banking του Boston Consulting Group. 

  Γ. Στουρνάρας: "Να αναβιώσει η ιδέα της bad bank" 

  Ο Διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας είπε ότι με βάση την καθημερινή παρακολούθηση των αναφορών της κυβέρνησης και την ενημέρωση του κ. Τσιόδρα για την εξέλιξη της πανδημίας, την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση και την ενημέρωση που έχει για το πότε διαφαίνεται το άνοιγμα της Οικονομίας, το βασικό σενάριο της ΤτΕ είναι για μείωση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος. Το σενάριο αυτό βασίζεται σε διάρκεια πανδημικής κρίσης ενάμιση μήνα και μπορεί να αλλάξει αν η κρίση διαρκέσει περισσότερο. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ως ακραία απαισιόδοξα τα σενάρια για ύφεση 10%. 

  Η μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί, δεν επιτρέπει ακόμη υπολογισμούς για το ύψος των νέων κόκκινων δανείων, τα οποία, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας θα φανούν από το β΄ εξάμηνο του έτους και το 2021. Εκτίμησε, πάντως, ότι η κρίση πηγαίνει 1-2 χρόνια πίσω τους στόχους των τραπεζών για σύγκλιση του δείκτη NPE με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή, ιδίως μετά τη χαλάρωση εποπτικών κανόνων που ανακοίνωσε η DG Comp στις 19 Μαρτίου, να εξεταστεί η δημιουργία Asset Management Company, είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. "Το σενάριο της bad bank είχε τεθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών το 2017, ωστόσο απορρίφθηκε. Η δημιουργία AMC, όμως, είναι η αποτελεσματικότερη λύση για την απαλλαγή των τραπεζικών ισολογισμών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ειδικά, μάλιστα, όταν οι αγορές δεν λειτουργούν", είπε ο κ. Στουρνάρας.

  Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις που δέχονται από την κρίση και να παρουσιάσουν, με διαφάνεια, τα στοιχεία για τις ζημίες και τις τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες. "Οι διαφανείς τράπεζες θα έχουν προβάδισμα την επομένη της κρίσης, όταν θα αρχίσει το κυνήγι για τους επενδυτές σε NPLs", είπε ο διοικητής της ΤτΕ. Όπως είπε, κύριο καθήκον των τραπεζών είναι να διοχετεύσουν ρευστότητα σε βιώσιμες επιχειρήσεις και να προβούν, το συντομότερο, η καθεμία ξεχωριστά, στις διαπιστώσεις για την επιπτώσεις της κρίσης.

  Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην θετική παρενέργεια της κρίσης, την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των τραπεζών. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, οι τράπεζες θα δίνουν τη δυνατότητα και ανοίγματος λογαριασμού χωρίς φυσική παρουσία του πελάτη στο κατάστημα.

  Μ.Czurda: "Να γίνει ταχύτερος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών"

  Στο θέμα της ψηφιοποίησης των τραπεζικών εργασιών επέμεινε ο CEO του ΤΧΣ, Μ.Czurda. "Είναι ευκολότερο να υιοθετήσουμε νέες ιδέες, αλλά δυσκολότερο να εγκαταλείψουμε τις παλιές", είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εισάγουν ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, με ψηφιοποιημένο μεγάλο μέρος των εργασιών τους και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό σε αυτό, δημιουργώντας παράλληλα και νέα εργαλεία – εργασίες για το προσωπικό που κάλυπτε παραδοσιακές εργασίες που τώρα αλλάζουν.

  Ο κ. Czurda είπε ότι το ΤΧΣ είναι σε καθημερινή επικοινωνία με τις τράπεζες, παρακολουθώντας το μείζον θέμα σε αυτή τη φάση: τη χορήγηση βιώσιμων λύσεων στους πελάτες που πλήττονται από την πανδημική κρίση. Όσο για τα NPLs, ο κ. Czurda είπε ότι οι τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη θέση και με μεγαλύτερη εμπειρία να χειριστούν το πρόβλημα. "Τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω του Covid-19 θα φανούν από το δ΄ τρίμηνο του 2020", εκτίμησε, επισημαίνοντας ότι πέραν των όσων έχουν επιτευχθεί (εύρος της αγοράς με τη συμμετοχή των εταιρειών διαχείρισης, τις τιτλοποιήσεις και το ελληνικό APS "Ηρακλής", τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, γενικότερο θεσμικό πλαίσιο), θα πρέπει να δούμε το παράδειγμα της δευτερογενούς αγοράς NPLs που έχει λειτουργήσει σε Ιταλία και Ισπανία.

  Γ. Χατζηνικολάου: "Η ρευστότητα στην Οικονομία γρήγορα, αλλά λελογισμένα"

  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕΤ και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γ. Χαντζηνικολάου, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπήκαν στην κρίση του κορονοϊού από πολύ καλύτερη θέση ρευστότητας και κεφαλαίων σε σχέση με το παρελθόν. "Ο άγνωστος Χ είναι το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αφήσει η κρίση και ο ενδεχόμενος αντίκτυπος στις προσπάθειες των τραπεζών για τη μείωση των υφιστάμενων NPLs. H ορατότητα για τις τράπεζες είναι ακόμη περιορισμένη και ο ορίζοντας θα καθαρίσει στο γ΄ τρίμηνο του έτους", εκτίμησε ο κ. Χαντζηνικολάου, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες συνεχίζουν σταθερά τις προετοιμασίες για τις τιτλοποιήσεις του "Ηρακλή" ώστε να είναι σε θέση να τις εκτελέσουν αμέσως μόλις εξομαλυνθεί η κρίση και επανεμφανιστούν οι επενδυτές.

  Σχολιάζοντας την προοπτική δημιουργίας bad bank, ο πρόεδρος της ΕΕΤ είπε ότι όλες οι λύσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ευπρόσδεκτες, ωστόσο οι τράπεζες θεωρούν σκόπιμο η προσοχή να εστιασθεί στο πώς θα λειτουργήσει πρωτίστως ο "Ηρακλής", στον οποίο τόσο οι τράπεζες όσο και η κυβέρνηση έχουν επενδύσει σημαντικές προσπάθειες.

  Ο κ. Χαντζηνικολάου τόνισε ότι προτεραιότητα των τραπεζών είναι πώς θα σταθούν κοντά στους πελάτες τους και να τους βοηθήσουν με νέα ρευστότητα. "Θέλουμε να κρατήσουμε τους υγιείς πελάτες ακόμη υγιέστερους γιατί από αυτούς εξαρτάται και η υγεία των τραπεζών", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αν και οι μονάδες πιστώσεων και διαχείρισης κινδύνου των τραπεζών "στρεσάρονται" και λειτουργούν σε έκτακτες συνθήκες για να δώσουν άμεσα ρευστότητα στην Οικονομία, εντούτοις η νέα ρευστότητα θα δοθεί με λογική και σε πελάτες με καλό track record με τις τράπεζες.

  Αναφερόμενος στην "απροσδόκητη επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των τραπεζών", ο κ. Χαντζηνικολάου ανέφερε ότι το 95% των συναλλαγών γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ υπάρχει μεγάλη αύξηση αποδοχής των νέων εφαρμογών από τη δύσκολη ηλικιακή ομάδα άνω των 50 ετών. "Είναι μια απροσδόκητη επιτυχία λόγω κρίσης. Οι ελληνικές τράπεζες έγιναν challenger banks", είπε ο κ. Χαντζηνικολάου.

  Μ. Coppola: "Νέο μοντέλο λειτουργίας για τις τράπεζες"

  Τέλος, ο κ. Coppolla αναφέρθηκε στην καλύτερη θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών γενικά, και στο πλαίσιο ευελιξίας που τους έχει παρασχεθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της παρούσας κρίσης. Έδωσε δε, έμφαση στην ταχύτητα προσαρμογής των τραπεζών στην εξ αποστάσεως λειτουργία και διενέργεια συναλλαγών, η οποία θα μείνει και μετά την κρίση. Όπως είπε, δημιουργείται ένα νέο μοντέλο για τις τράπεζες, περισσότερο ψηφιοποιημένης εξυπηρέτησης του πελάτη που θα οδηγήσει σε λιγότερα τραπεζικά καταστήματα, πιο ευέλικτους και αποτελεσματικούς τραπεζικούς οργανισμούς, αλλά και την ανάγκη οι τράπεζες να αναπτύξουν νέα μοντέλα διαχείρισης των κινδύνων. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ