Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Απρ-2020 08:03

  Πόσο κοστίζει η απόκρυψη αποθεμάτων

  Πόσο κοστίζει η απόκρυψη αποθεμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tης Αλεξάνδρας Γκίτση

  Με κατάσχεση των αδήλωτων προϊόντων και πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν τις 100.000 ευρώ απειλούνται όσες εταιρείες δεν δηλώνουν τα αποθέματά τους στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

  Το μέτρο μπορεί να παραταθεί και πέραν της 13ης Μαΐου και αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις που παράγουν, εμπορεύονται, διακινούν και πωλούν στη λιανική χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά, αιθυλική αλκοόλη, τεστ ανίχνευσης κορoνοϊού, αιγοπρόβειο κρέας και αυγά.

  Στη σχετική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, που εκδόθηκε σε συνέχεια νομοθετικής ρύθμισης (ΦΕΚ B’ 1481/17.04.2020) προβλέπονται τα εξής:

  - Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης προϊόντων αξίας έως 10.000 ευρώ επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και κατάσχεση των αδήλωτων προϊόντων.

  - Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης προϊόντων αξίας από 10.001 - 50.000 ευρώ επιβάλλεται πρόστιμο από 2.000 - 10.000 ευρώ και κατάσχεση των αδήλωτων προϊόντων

  - Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης προϊόντων αξίας από 50.001 ευρώ και πάνω επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 20.000 - 100.000 ευρώ και κατάσχεση των αδήλωτων προϊόντων.  

  - Σε περίπτωση υποβολής ανακριβούς δήλωσης επιβάλλεται το μέτρο της κατάσχεσης όλων των προϊόντων. Αναλόγως δε της βαρύτητας της παράβασης μπορεί να επιβληθεί και  πρόστιμο ύψους έως 100.000 ευρώ.

  Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωστοποιούν τα αποθέματα τρεις φορές την εβδομάδα, πλην των σούπερ μάρκετ, τα οποία για τα αντισηπτικά υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση καθημερινά.

  Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η δήλωση αποθεμάτων σε είδη ατομικής προστασίας από τη μετάδοση ασθενειών, αφορά τις χειρουργικές μάσκες, τα απολυμαντικά διαλύματα (είτε σε μορφή υγρή ή γέλης είτε εμποτισμένα μαντηλάκια, που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση των χεριών), την αιθυλική αλκοόλη και τα τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού COVID-19.  

  Υπόχρεοι δήλωσης των αποθεμάτων των παραπάνω προϊόντων είναι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή, διακίνηση και χονδρική πώληση των συγκεκριμένων ειδών, όλες οι επιχειρήσεις που παράγουν απολυμαντικά προϊόντα, όλες οι υπεραγορές τροφίμων (super market), όλες οι λοιπές επιχειρήσεις που διαθέτουν τα συγκεκριμένα προϊόντα στη λιανική πώληση, και όλα τα φαρμακεία, είτε προμηθεύονται τα συγκεκριμένα είδη από τη χονδρική είτε τα παρασκευάζουν οι ίδιοι στο φαρμακείο τους.

  Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, τα είδη αποθεμάτων που δηλώνονται είναι για το κρέας αιγοπροβάτων και τα αυγά. Υπόχρεοι δήλωσης των αποθεμάτων είναι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χονδρική πώληση ή/και τη μεταποίηση του φρέσκου ή κατεψυγμένου κρέατος. Όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως κέντρα διανομής (logistics) κρέατος εγχώριο ή εισαγόμενο, καθώς και εκείνες που λειτουργούν ως ψυγεία για την αποθήκευση κρέατος. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως σφαγεία και έχουν στην κατοχή τους κρέατα τα οποία διαθέτουν στη χονδρική ή λιανική πώληση. Οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή αυγών κατανάλωσης καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χονδρική πώληση αυγών και οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τα συγκεκριμένα προϊόντα  στη λιανική πώληση [υπεραγορές τροφίμων (super market), παντοπωλεία, κρεοπωλεία κ.ά.].

  Οι υπόχρεοι δήλωσης μπορούν να εισέλθουν στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα είτε απευθείας, μέσω του συνδέσμου https://antiseptics-suppliers.businessportal.gr, είτε μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov. gr/), στην οποία μπορούν να επιλέξουν τον σύνδεσμο: "Δήλωση Αποθεμάτων Υγειονομικού Υλικού και Τροφίμων"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ