Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Απρ-2020 21:00

  Στήριξη ιδιοκτητών ακινήτων ανάλογα με τη μείωση εισοδήματος

  Στήριξη ιδιοκτητών ακινήτων ανάλογα με τη μείωση εισοδήματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων κατά περίπτωση έχει αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών. Κάθε ιδιοκτήτης θα έχει φορολογική ελάφρυνση ανάλογα με τη συρρίκνωση του εισοδήματός του λόγω των μέτρων στήριξης των ενοικιαστών που έλαβε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την παροχή οξυγόνου στην οικονομία.

  Αν και εξετάστηκαν μια σειρά από προτάσεις και λύσεις για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων, αυτό που προκρίνεται, προς το παρόν, είναι η ανάληψη από τον κρατικό προϋπολογισμό ενός μέρους της απώλειας εισοδήματος που είχαν. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται εισήγηση που προβλέπει την υποβολή μιας ειδικής δήλωσης μέσω του taxisnet, όπου οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώνουν το ποσό του εισοδήματος που έχασαν και θα τους χορηγηθεί ένα μέρος αυτού του ποσού ως πίστωση φόρου που θα μπορούν να συμψηφίσουν με μελλοντικές φορολογικές οφειλές.

  Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας και ανακούφισης των φορολογούμενων από τις επιπτώσεις της κρίσης έχει εφαρμοστεί μείωση του ενοικίου κατά 40% στους εξής δικαιούχους:

  - επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή, όπως είναι εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα. Σε αυτές τις επιχειρήσεις δόθηκε δικαίωμα καταβολής μειωμένου ενοικίου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

  - εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή. Στους εργαζόμενους δόθηκε δικαίωμα καταβολής μειωμένου ενοικίου κύριας κατοικίας για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

  - επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Οι επιχειρήσεις αυτές δικαιούνται να καταβάλλουν μειωμένο επαγγελματικής στέγης για τον μήνα Απρίλιο.

  - εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο για τον μήνα Απρίλιο.

  Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες που έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος λόγω των παραπάνω δικαιωμάτων των ενοικιαστών, έχουν δικαίωμα να αναστείλουν τις φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου και Απριλίου, όπως δόσεις ρυθμισμένων και βεβαιωμένων οφειλών, έως και τις 31 Αυγούστου.

  Παράλληλα, εξετάζεται να δοθεί έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ