Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Απρ-2020 08:20

  Σε ανοιχτή γραμμή ΥΠ.ΟΙΚ. – τράπεζες για τη ρευστότητα προς την Οικονομία

  Σε ανοιχτή γραμμή ΥΠ.ΟΙΚ. – τράπεζες για τη ρευστότητα προς την Οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες, "σφυγμομετρώντας" σε καθημερινή βάση την πορεία των επιμέρους βασικών μεγεθών, όπως τα δάνεια και οι καταθέσεις, αλλά και σχεδιάζοντας τα βήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού στην Οικονομία, βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομικών.

  Χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός πραγματοποίησε ξεχωριστές τηλεδιασκέψεις με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών, με το θέμα της διοχέτευσης ρευστότητας στην πραγματική Οικονομία να βρίσκεται στο επίκεντρο.

  Όπως είχε επισημάνει ο κ. Ζαββός στο Capital.gr, η διαθέσιμη ρευστότητα είναι μεγάλη και επίσης μεγάλη είναι η ευελιξία που παρέχεται στις τράπεζες, τόσο  ως προς την εφαρμογή των κανόνων επάρκειας κεφαλαίων και τους δείκτες ρευστότητας, όσο και σχετικά με τους λογιστικούς κανόνες  (IFRS 9) και τους κανόνες του ανταγωνισμού.

  "Ακριβώς επειδή αυτή την φορά ο τραπεζικός τομέας δεν είναι η αιτία του προβλήματος, έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό  ρόλο οιονεί δημόσιας ωφέλειας, όσον αφορά την μεταβίβαση της παρεχόμενης ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά", είχε επισημάνει ο κ. Ζαββός στο Capital.gr, περνώντας και χθες το μήνυμα αυτό στις συζητήσεις του με τον καθένα CEO ξεχωριστά.

  Το μήνυμα προς τις τράπεζες να "μεταγγίσουν" άμεσα ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημική κρίση, έστειλε χθες προς όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

  Απαριθμώντας τα ευρείας έκτασης μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης και την ενίσχυσή του με άφθονη, φθηνή ρευστότητα, η επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν στη διοχέτευση της ρευστότητας αυτής στις επιχειρήσεις, από τις μεγάλες μέχρι τις μικροεπιχειρήσεις και τους μεμονωμένους εμπόρους, οι οποίοι συνήθως έχουν λιγότερη πρόσβαση σε πίστωση.

  "Οι ενέργειες της ΕΚΤ δείχνουν ότι δεν θα ανεχτούμε  μια προκυκλική σύσφιξη των προϋποθέσεων χρηματοδότησης εν μέσω ενός από τους μεγαλύτερους μακροοικονομικούς κατακλυσμούς της σύγχρονης εποχής", δηλώνει χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ.

  Ο γενικός "συναγερμός" για την ανάγκη άμεσης διοχέτευσης ρευστότητας από τις τράπεζες στην πραγματική Οικονομία έχει να κάνει με την μορφή της παρούσας κρίσης.

  "Η απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας είναι συνέπεια της αναγκαίας απόφασης να ζητηθεί από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι. Αυτό δημιουργεί επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί η αναδίπλωση βιώσιμων επιχειρήσεων και οι εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους λόγω μιας προσωρινής κρίσης για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη", επισημαίνει η επικεφαλής της ΕΚΤ. Όπως αναφέρει στο μήνυμά της, στη ζώνη του ευρώ, μόνο οι αυτοαπασχολούμενοι είναι περίπου 22 εκατομμύρια άτομα, αντιπροσωπεύοντας το 14% της συνολικής απασχόλησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ