Τετάρτη, 15-Απρ-2020 18:45
Σταϊκούρας: Αντλήσαμε 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2%

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:07
"Αντλήσαμε 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2%", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Xρήστος Σταϊκούρας για τη σημερινή έκδοση του 7ετούς ομολόγου. Οι συνολικές προσφορές έφτασαν στα 6,3 δισ. ευρώ.
"Σήμερα η Ελλάδα, μέσα στις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η πανδημία, βγήκε στις αγορές. Και τα κατάφερε!" είπε, χαρακτηρίζοντας "θετική εξέλιξη" την έκδοση 7ετούς ομολόγου.
"Οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοποίηση, αφού το κόστος δανεισμού είναι ίσο της αντίστοιχης έκδοσης Ιουλίου του 2019, με πολύ καλύτερο μάλιστα τότε οικονομικό περιβάλλον" είπε και πρόσθεσε πως "είναι πολύ χαμηλότερο της αντίστοιχης έκδοσης Φεβρουαρίου του 2018, όταν διαμορφώθηκε στο 3,5%".
Αναφέρθηκε επίσης στην "καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές".
Ο ΥΠΟΙΚ κατέληξε πως "με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό και πολιτικό εγχείρημα πέτυχε. Η εμπιστοσύνη των αγορών στην Κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώνεται. Η Ελλάδα απέδειξε ότι και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, μπορεί να τα καταφέρει".
Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο έκλεισε στις 14:00. Η διαδικασία έκδοσής του ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00, ενώ κινήθηκε σε "shadow mode" όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, έως το επίσημο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών έγινε στις 12:00 το μεσημέρι. Την έκδοση "έτρεξαν" έξι διεθνείς τράπεζες, οι Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale και ο τίτλος θα είναι επιλέξιμος στο νέο έκτακτο QE της ΕΚΤ (PEPP) καθώς και για τις πράξεις repo της κεντρικής τράπεζας.
To αρχικό επιτόκιο, σύμφωνα με πληροφορίες, τοποθετήθηκε 230 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή κοντά στο 2,14%, ενώ αργότερα υποχώρησε στις 220 μ.β (στο 2,02% περίπου).
Ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και έχει αξιολόγηση B1 από την Moody's, BB από S&P και Fitch, και BBL από την DBRS.
Στόχος του Ελληνικού Δημοσίου είναι να ακολουθήσει τα βήματα και των υπόλοιπων πολλών χωρών οι οποίες τις τελευταίες ημέρες βγήκαν στις αγορές με ανάλογες εκδόσεις έστω και με "αλμυρά" επιτόκια, και έτσι να δηλώσει την "παρουσία" του. Ωστόσο, πιο βασικός παράγοντας είναι η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στιγμή που τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έχουν επεκταθεί έως το τέλος Απριλίου και είναι πιθανό να επεκταθούν και τον Μάιο - Ιούνιο, με την κυβέρνηση να ανανεώνει συνεχώς τη λίστα της στήριξης της οικονομίας.