Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Απρ-2020 22:22

  Τέλη Ιουλίου το πόρισμα της Επ. Ανταγωνισμού για τα σούπερ μάρκετ

  Τέλη Ιουλίου το πόρισμα της Επ. Ανταγωνισμού για τα σούπερ μάρκετ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή μετά από εννέα και πλέον χρόνια από την ημέρα που αποφασίσθηκε να μελετηθεί εις βάθος η λιανική πώληση βασικών καταναλωτικών προϊόντων μέσω των σουπερ μάρκετ, αναμένεται να εκδοθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η σχετική έκθεση.

  Στις 30 Μαρτίου η Ανεξάρτητη αρχή, ολοκλήρωσε την Ενδιάμεση Έκθεση της Κλαδικής Μελέτης, ενώ σήμερα Δευτέρα προχώρησε στη δημοσίευση Ολόκληρου του Κειμένου της Ενδιάμεσης Έκθεσης Κλαδικής Μελέτης που αφορά τον κλάδο παραγωγής, διανομής και εμπορίας βασικών καταναλωτικών ειδών που διανέμονται μέσω των σούπερ μάρκετ

  Από τα στοιχεία προκύπτει ως από τις 11 κατηγορίες προϊόντων που εξετάστηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή η πλειοψηφία των προμηθευτών ανέφερε αύξηση του χρόνου αποπληρωμής, και αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύς των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, τόσο λόγω αυξημένου μεριδίου όσο και λόγω της ανάγκης συμπίεσης των τιμών με περισσότερες προσφορές

  Σε ό,τι αφορά τα βασικά εμπόδια εισόδου των προμηθευτών στο ράφι αυτά είναι τα εξής:

  - Δυσκολία καθιέρωσης δικτύου διανομής σε πανελλαδικό επίπεδο, λόγω της έλλειψης οικονομικά φερέγγυων και εμπορικά βιώσιμων συνεργατών, της ύπαρξης αποκλειστικών αντιπροσώπων σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά και λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της χώρας (π.χ. μεγάλος αριθμός νησιών).

  - Υψηλό κόστος εισόδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ (listing/entrance fees) καθώς και το περιορισμένο χώρο στο ράφι λόγω των "must have" προϊόντων (συμφωνίες για πλανογράμματα στην κατηγορία αναψυκτικών), αλλά και λόγω των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

  - Υψηλή διαφημιστική δαπάνη ειδικά στις κατηγορίες όπου υπάρχουν ηγέτιδες εταιρίες και "must have" σήματα.

  Εν τω μεταξύ σήμερα η Αρχή έδωσε το σήμα της έναρξης της δημόσιας διαβούλευσης μέσω της δημοσίευσης πρόσκλησης προς κάθε ενδιαφερόμενο μέρος για την υποβολή έγγραφων παρατηρήσεων και σχολίων, καθώς και για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε τηλεδιάσκεψη με στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

  Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει γνωστοποιηθεί, η 2α Μαΐου έως οριστεί ως η τελευταία ημέρα της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην τηλεδιάσκεψη. 

  Η 10η Μαΐου είναι η τελευταία ημέρα της προθεσμίας για την υποβολή έγγραφων παρατηρήσεων και σχολίων, ενώ βάσει του προγραμματισμού από τις 17 έως και τις 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η διενέργεια τηλεδιάσκεψης. Μετά την ολοκλήρωση και επεξεργασία των στοιχείων που θα προκύψουν από τη δημόσια διαβούλευση, η Τελική Έκθεση θα δημοσιευθεί το αργότερο σε 4 μήνες (δηλ. έως 31.07.2020).

  Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ