Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Απρ-2020 15:46

  Μεγάλη Εβδομάδα με μαζικές τρίμηνες αναστολές πληρωμών δανείων

  Μεγάλη Εβδομάδα με μαζικές τρίμηνες αναστολές πληρωμών δανείων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Μεγάλη Εβδομάδα με μεγάλες ρυθμίσεις από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης για τους δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορονοϊό, ξεκινά σήμερα.

  Μέχρι τη Μ. Τετάρτη, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης αναμένεται να λάβουν τους ΑΦΜ των δικαιούχων της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσουν τις ευρείας κλίμακας αναστολές πληρωμών δανείων δανειοληπτών. Η συγκέντρωση των ΑΦΜ των οφειλετών που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και θα λάβουν τη στήριξη των 800 ευρώ θα ολοκληρωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και Οικονομικών και θα διαβιβαστούν σε τράπεζες κει εταιρείες διαχείρισης από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. 

  Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης ετοιμάζονται για μια Μ. Εβδομάδα εντατικής επικοινωνίας με τους δανειολήπτες. "Ο κόσμος να σηκώνει τα τηλέφωνά του", αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη, προσθέτοντας ότι και οι ίδιοι οι δανειολήπτες πρέπει να επικοινωνούν με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης.  

  Σημειώνεται ότι το μέτρο της αναστολής πληρωμών δόσεων αφορά και ρυθμίσεις οφειλών, στο πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας (ν. 4605/2019), καθώς και ρυθμίσεις επιχειρήσεων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

  Eιδικότερα, οι οφειλέτες πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  - Αναστέλλονται για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε διαδικασίες μετά την υποβολή της αίτησης, καθώς και πληρωμές δόσεων συμφωνημένης ρύθμισης οφειλών, στο πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας (ν. 4605/2019) και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών (ν. 4469/2017). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, καθώς και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορονοϊό. 

  - Αναστέλλονται για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε πληρωμές δόσεων στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών από προσωρινή διαταγή ή δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που περιλαμβάνει μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρο-εμπόρους (ν. 3869/2010). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο σε όσους δικαιούχους θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

  - Όσοι οφειλέτες δεν λάβουν την ανωτέρω οικονομική ενίσχυση, αλλά έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού, μπορούν να λάβουν την τρίμηνη αναστολή πληρωμών, μόνο κατόπιν αίτησής τους η οποία θα αξιολογηθεί από την τράπεζα ή την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

  Όπως έχει επισημάνει το Υπουργείο Οικονομικών, η αναστολή  πληρωμών αποτελεί δικαίωμα του οφειλέτη και συνεπώς αυτός μπορεί, εφόσον επιθυμεί, να συνεχίσει την εμπρόθεσμη πληρωμή των δόσεων προς την τράπεζα ή την εταιρεία διαχείρισης, χωρίς να κάνει χρήση της αναστολής, όπως ισχύει αντίστοιχα και για την αναστολή των υπολοίπων υποχρεώσεων (φορολογικών και ασφαλιστικών) των οφειλετών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ