Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 12-Απρ-2020 14:00

  Χρηματιστήριο: Το ριμπάουντ και οι επενδυτικές στρατηγικές

  Χρηματιστήριο: Το ριμπάουντ και οι επενδυτικές στρατηγικές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έδειξαν πως το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει άμυνες, αντανακλαστικά και όπλα να περιορίσει τις απώλειες που "χτύπησαν" την αγορά από το sell-off που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας. Από τις 16 Μαρτίου, που ο Γενικός Δείκτης σημείωσε τα πρόσφατα χαμηλά της τρέχουσας αναταραχής (484 μονάδες), έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος 123 μονάδων ή της τάξης του 25%, με σημαντική συμμετοχή των τραπεζών, οι οποίες πήραν... φόρα με μία εβδομάδα καθυστέρηση, σημειώνοντας από τα χαμηλά του κλαδικού δείκτη (23 Μαρτίου) άνοδο 40%, καθώς και αρκετών τίτλων της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, μέσα σε αυτό το διάστημα η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει "ανέβει" κατά 9 δισ. ευρώ περίπου.

  Κάποιοι εκτιμούν ότι η αγορά ίσως και να είδε τα χαμηλά της στην τρέχουσα κρίση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και αυτό μένει να αποδειχθεί, ωστόσο η πλειονότητα των "παικτών" υπογραμμίζει ότι η μεταβλητότητα διεθνώς συνεχίζει να είναι υψηλή, που σημαίνει ότι οι έντονες διακυμάνσεις, τα ups και τα downs, τόσο στο Χ.Α. όσο και στα διεθνή χρηματιστήρια, είναι δεδομένα, καθώς οι αγορές και οι επενδυτές κινούνται ανάλογα με τη ροή των ειδήσεων σχετικά με την πανδημία, δηλαδή την πορεία των νέων κρουσμάτων αλλά και τον αντίκτυπο που έχει αυτό το υγειονομικό σοκ στην οικονομία και στα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων.

  Οι δύο... όψεις του χαμηλού τζίρου

  Παράλληλα, οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών που συνεχίζουν να καταγράφονται στη Λεωφόρο Αθηνών έχουν δύο... εξηγήσεις και, άρα, δύο όψεις.

  Η μία είναι ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και προτιμούν να μην κάνουν μεγάλα "ανοίγματα" αυξάνοντας τις θέσεις τους σημαντικά, παρά το ισχυρό σφυροκόπημα που έχουν δεχτεί οι αποτιμήσεις, λόγω του "άγνωστου Χ", που είναι η χρονική διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και, φυσικά, της πανδημίας. Η άλλη όψη του... νομίσματος είναι πως οι χαμηλοί τζίροι βάζουν μια υποψία εκτόνωσης ενός σημαντικού φορτίου πωλήσεων και, σε συνδυασμό με τη διαφοροποίηση μερίδας μετοχών του ταμπλό που αρχίζουν να εμφανίζουν πιο ανθεκτική συμπεριφορά στις πιέσεις, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί αρκετές πιθανότητες να κινηθεί υψηλότερα.

  Το σίγουρο είναι πως το επόμενο διάστημα δεν θα είναι εύκολο για την αγορά, καθώς και για τις διεθνείς, οι οποίες και περιμένουν να δουν πότε θα σημειωθεί η κορύφωση της εξάπλωσης του COVID-19, με την όποια εκτίμηση να θεωρείται πρόωρη. Αυτό φάνηκε και την τελευταία εβδομάδα, όπου ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων έδειχνε να επιβραδύνεται, δίνοντας ανάσα στις αγορές και ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι τα lockdowns θα αρχίσουν να αίρονται διεθνώς, με τις οικονομίες να επιστρέφουν σιγά-σιγά σε μια κανονικότητα, ωστόσο η ροή των στοιχείων στη συνέχεια απέδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

  Κέρδη έως και 94% σε έναν μήνα

  Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή για το "Κ", τον τελευταίο μήνα (κλείσιμο 16 Μαρτίου - 8 Απρίλιου) ένας σημαντικός αριθμός μετοχών έχουν υπεραποδώσει έντονα σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, δείχνοντας ισχυρά αντανακλαστικά.

  Τα μεγαλύτερα κέρδη αυτό το διάστημα από τις μετοχές του Γ.Δ. σημειώνει η Intalot με άνοδο 94%, ακολουθεί η ΔΕΗ με άλμα 67%, η Άβαξ με κέρδη 56,8%, η Αλουμύλ στο +53,4%, η Κέκροψ με 53,3%, η Εκτέρ με 47,6%, η ΓΕΚ Τέρνα με 46,2%, η Intracom στο +45,7%, η Attica Bank στο +44,8%, η Profile στο +44%, η Ιntrakat στο +43%, η MIG στο +38,2%, η Ευρωπαϊκή Πίστη στο +37,9%, η Εθνική Τράπεζα στο +37,1%, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο +36,5%, η Inform Λύκος στο +36,3%, η Lamda Development στο +35,1%, η Cenergy στο +34%, η ΕΧΑΕ στο +33,5%, η Τράπεζα Πειραιώς στο +33,2%, η Μυτιληναίος στο +32,4%, η Jumbo στο +31,1%, η Ελλάκτωρ στο +31,1% επίσης, η Κρι Κρι στο +30,9%, ο ΟΤΕ στο +29,3% και το Πλαίσιο στο +29%.

  Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος

  Όπως και να έχει, ο Απρίλιος θεωρείται κρίσιμος μήνας, καθώς για τις περισσότερες χώρες ολοκληρώνεται μια χρονική διάρκεια των περιοριστικών μέτρων η οποία μπορεί να δείξει το κατά πόσο έχουν αποδώσει και, άρα, η πανδημία θα ξεπεράσει το σημείο αιχμής και τα νούμερα των κρουσμάτων θα αρχίσουν να παρουσιάζουν αισθητή κάμψη.

  Η κλίμακα στην οποία θα εμφανιστεί η κάμψη των κρουσμάτων (Ευρώπη και Αμερική) θα είναι και ο βασικός καταλύτης για την αλλαγή πλεύσης των αγορών, όπως σημειώνει και η Beta Securities. Ήδη υπάρχει μια αίσθηση αναμονής στις αγορές, καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κορεσμός στις καμπύλες εμφάνισης κρουσμάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην καλύτερη θέση όλων, λόγω της πολύ έγκαιρης λήψης μέτρων.

  Προς το παρόν κάθε αντίδραση που έχει παρατηρηθεί στην εγχώρια αγορά προέρχεται από... βραχυπρόθεσμη φθήνια ή από την αντανακλαστική κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων. Επομένως, το ζητούμενο για την αλλαγή της τάσης παραμένει ο διεθνής παράγοντας και η ουσιαστική αλλαγή στα νούμερα εμφάνισης των κρουσμάτων, αφού οι θεραπείες ή το εμβόλιο που θα έδινε μια δραστική απάντηση στο φαινόμενο φαίνεται να χρειάζονται ακόμα μερικούς μήνες.

  Κατά τη Λέον Δεπόλας Χρηματιστηριακή, η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη συνεχίστηκε, αλλά οι δύσβατες αντιστάσεις είναι μπροστά μας. Συγκεκριμένα, η περιοχή των 650-680 μονάδων ενδέχεται να αποτελεί ανοδικό όριο στην παρούσα φάση, τουλάχιστον όσο δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων, κάτι το οποίο είναι σίγουρα αντικειμενικά δύσκολο. Τα αντισταθμιστικά μέτρα των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων λειτουργούν κυρίως πυροσβεστικά, ενώ και τα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την προτέρα βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει σταθερά αυξημένη, η χρηματιστηριακή συνεχίζει να δίνει βαρύτητα σε αμυντικούς τίτλους.

  Δίχτυ ασφαλείας

  Πάντως το Χ.Α., με δεδομένο ότι έχει τη βοήθεια και από τις διεθνείς αγορές, καθώς ο βηματισμός του θα συνεχίσει να παραμένει "δεμένος" και με το εξωτερικό, έχει στη φαρέτρα του πολλούς θετικούς καταλύτες, οι οποίοι δημιουργούν ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας, έστω και αν παραμένει αναδυόμενη και ευάλωτη αγορά. Το ατού του είναι ότι αποτελεί μια αγορά της Ευρωζώνης και, άρα, σε αυτήν τη συγκυρία έχει την... πολυτέλεια να επωφελείται από τη γενναία δράση της ΕΚΤ, η οποία έχει αποφασίσει να κάνει "whatever it takes" για να βοηθήσει τις οικονομίες της περιφέρειας να αντιμετωπίσουν την κρίση, και το αποδεικνύει.

  Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το οποίο συμπίπτει και με την ανοδική αντίδραση του Χ.Α., η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης τόσο των οικονομιών όσο και των τραπεζών. Το νέο έκτακτο QE πανδημίας, το οποίο δεν έχει τους περιορισμούς του "κλασικού" QE σε ό,τι αφορά το πόσα ομόλογα μπορεί να αγοράζει η Κεντρική Τράπεζα από κάθε χώρα, σε συνδυασμό με το waiver που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στα ελληνικά ομόλογα ώστε να γίνονται αποδεκτά ως collateral για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, δημιουργεί ένα τεράστιο "τείχος" προστασίας για την ελληνική οικονομία. Από τη μία μεριά διασφαλίζεται ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε ελεγχόμενα επίπεδα, επιτρέποντας, αν χρειαστεί, να βγει η Ελλάδα στις αγορές με χαμηλά επιτόκια για να καλύψει τυχόν χρηματοδοτικές ανάγκες, και από την άλλη ενισχύει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες και καλούνται σε αυτή την κρίση διεθνώς να αποτελέσουν ένα σημαντικό στήριγμα για τις οικονομίες τους.

  Η άρση του ορίου των θέσεων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στα ελληνικά ομόλογα, που έγινε στις αρχές Μαρτίου, σε συνδυασμό με τα παραπάνω μέτρα, σημαίνει πλέον ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν έναν αγοραστή τελευταίου καταφυγίου, τον οποίο δεν είχε ποτέ η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τα ομόλογα.

  Αυτό θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις εξόδους στις αγορές, με την επόμενη να μην αργεί, καθώς ο ΟΔΔΗΧ θα θέλει να δηλώσει και αυτός το "παρών", ακολουθώντας τις πολλές πλέον χώρες οι οποίες εκδίδουν χρέος και αυξάνουν τα δανειακά τους προγράμματα για το έτος με στόχο να χρηματοδοτήσουν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

  Το οικονομικό επιτελείο δεν κρίνει πως είναι αναγκαίο αυτήν τη στιγμή να χρησιμοποιηθεί το υψηλό cash buffer των 32 δισ. ευρώ και θεωρεί προτιμότερο να διατηρηθεί ανέπαφο για μετά την κρίση, ώστε να διευκολύνει την έξοδο στις αγορές τότε και να προστατεύσει την αξιολόγηση της χώρας από τους οίκους. Παράλληλα, σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αναμένεται να μείνει στο περιθώριο και να μην προχωρήσει σε κάποια έκδοση, τη στιγμή που έχει και το δίχτυ ασφαλείας του νέου QE της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το ελληνικό Δημόσιο θα παρακολουθεί τις κινήσεις των υπολοίπων εκδοτών αυτό το διάστημα και θα κινηθεί ανάλογα, με στόχο όχι το επιτόκιο, ούτε την άντληση ενός μεγάλου ποσού, αλλά να δηλώσει την παρουσία και της Ελλάδας στις αγορές.

  Αδύνατο να παραμείνει αλώβητη η Λ. Αθηνών

  Παρά τους καταλύτες και το ελπιδοφόρο ριμπάουντ, ο μεγάλος φόβος για τις αγορές, και επομένως και για το Χ.Α., είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Χωρίς αμφιβολία, η παγκόσμια οικονομία καθώς και η ευρωπαϊκή έχουν ήδη μπει σε ύφεση, με τους αναλυτές να προχωρούν σε αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών τους, προβλέποντας όλο και πιο βαθιά ύφεση για το σύνολο του 2020, κυρίως λόγω της βουτιάς που αναμένεται στο ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο. Οι ελπίδες προς το παρόν είναι πως η ύφεση θα έχει σχήμα V, που σημαίνει ότι θα συνοδευτεί από ισχυρή ανάκαμψη στο τέλος του έτους.

  Το σοκ στην οικονομία, όταν μάλιστα αρχίσει να γίνεται πιο... χειροπιαστό με βάση τη ροή δεδομένων, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει νέους κραδασμούς στις αγορές, με το Χ.Α. να είναι αδύνατο να παραμείνει αλώβητο, ειδικά τη στιγμή που οι αναλυτές μιλούν για ισχυρή συρρίκνωση και της ελληνικής οικονομίας.

  Οι εκτιμήσεις των οίκων

  Αν και οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για το σοκ που θα προκαλέσει στην ελληνική οικονομία η πανδημία του κορονοϊού σημειώνουν μεγάλες αποκλίσεις, ωστόσο το γενικό συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα, κατά τους αναλυτές, οδεύει φέτος σε βαθιά ύφεση και βαθύτερη ίσως από ό,τι εκτιμά η κυβέρνηση, με το χρέος να αυξάνεται σημαντικά.

  Πρόσφατα η ScopeRatings προέβλεψε ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει το 7% φέτος, από 1% που την τοποθετούσε μόλις δύο εβδομάδες πριν, ενώ η Citi τοποθέτησε τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος από το 4,4% έως και το 12,4%, ανάλογα με τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

  Κατά τη UniCredit, η ύφεση φέτος στην ελληνική οικονομία θα φτάσει το 18,6% και θα είναι η βαθύτερη στην Ε.Ε, ενώ το β’ τρίμηνο θα φτάσει το 35%. Για το 2021 η ιταλική τράπεζα αναμένει εκτίναξη του ρυθμού ανάπτυξης στο 15,5%, στα υψηλότερα επίπεδα στην Ε.Ε. αλλά και παγκοσμίως.

  Σύμφωνα με την HSBC, η ύφεση φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει το 6%, με το β’ τρίμηνο να είναι το δυσκολότερο του έτους, καθώς η ύφεση θα αγγίξει το 10,3%, και στο γ’ τρίμηνο θα φτάσει το 8,8%. Ωστόσο, το 2021 αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη, της τάξης του 5,8%.

  Σε ό,τι αφορά τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, κατά τη UniCredit θα εκτοξευθεί από το 174,7% του ΑΕΠ το 2019 στο 218,6% φέτος και στο 187,5% το 2021. Η HSBC εκτιμά ότι θα εκτοξευθεί στο 191,8% φέτος, από 176,1% το 2019, και, όπως προειδοποιεί, τα υψηλότερα επίπεδα χρέους θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις προοπτικές για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα με τη Societe Generale, το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 194,2% του ΑΕΠ, από 175,2% το 2019.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ