Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 11-Απρ-2020 16:02

  Επαγγελματίες: Με ρήτρα πληρωμής των εισφορών του Ιανουαρίου η έκπτωση 25%

  Επαγγελματίες: Με ρήτρα πληρωμής των εισφορών του Ιανουαρίου η έκπτωση 25%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Πληρωμένες θα πρέπει να έχουν τις εισφορές του Ιανουαρίου 2020 οι ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να επωφεληθούν της έκπτωσης 25% στις εισφορές Φεβρουαρίου. Αυτό ξεκαθαρίζει Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση.

  Η έκπτωση αυτή, η οποία έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση στα πλαίσια του όλου πακέτου στήριξης των επιχειρήσεων λόγω του κορονοϊού, αφορά το σύνολο των επαγγελματιών, είτε αυτοί έχουν κλείσει την επιχείρησή τους με κρατική εντολή, είτε ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, είτε δεν έχουν κλείσει, ούτε πλήττονται.

  Ειδικά, όμως, για τους επαγγελματίες που πλήττονται ή έχουν κλείσει, δίνεται εναλλακτικά της έκπτωσης 25% η δυνατότητα της πληρωμής των εισφορών του  Φεβρουαρίου, όπως και του Μαρτίου, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε 4 ισόποσες δόσεις.  Κατ' άλλα, η Υπουργική Απόφαση Βρούτση ξεκαθαρίζει πως η έκπτωση 25% είναι προαιρετική, ενώ όσοι θέλουν μπορούν να καταβάλουν το 100% των εισφορών τους, καθώς η μείωσή τους θα ληφθεί υπόψη στον υπολογισμό των  μελλοντικών συντάξιμων αποδοχών.

  Αναλυτικά, η Υπουργική Απόφαση του Υπ. Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, προβλέπει τα ακόλουθα:

  *Στους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον καταβάλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου έτους 2020 εντός της προθεσμίας   (σ.σ.: 10 Απριλίου για τις εισφορές Φεβρουαρίου), παρέχεται η δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξής τους, επιμεριζόμενη αναλογικά σε κάθε κλάδο.

  *Προκειμένου τα παραπάνω  πρόσωπα να υπαχθούν στη ρύθμιση, για τις εισφορές Φεβρουαρίου 2020 πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης Ιανουαρίου 2020 ή να τις εξοφλήσουν μέχρι και την ημερομηνία καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου 2020, χωρίς απαλλαγή στην περίπτωση αυτή από προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

  *Για τις εισφορές Μαρτίου 2020 πρέπει να έχουν εξοφληθεί επιπλέον και οι εισφορές Φεβρουαρίου 2020, χωρίς την παραπάνω έκπτωση, μέχρι και την ημερομηνία καταβολής των εισφορών Μαρτίου 2020, χωρίς απαλλαγή στην περίπτωση αυτή από προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

  *Εάν δεν επιθυμούν την υπαγωγή τους στην παραπάνω  ρύθμιση, θα καταβάλουν τις παραπάνω ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς την παραπάνω προβλεπόμενη μείωση, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

  *Η μείωση 25% στις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές των παραπάνω  μηνών για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής) στους οποίους έχουν υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών οι ελεύθεροι επαγγελματίες και υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολούμενων του ΟΑΕΔ.

  *Η μείωση 25% στις τρέχουσες εισφορές των παραπάνω μηνών εφαρμόζεται και:

  -στις περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν επιλέξει την ειδική ασφαλιστική κατηγορία ως νέοι επαγγελματίες.

  -στις περιπτώσεις γυναικών ασφαλισμένων που δικαιούνται μείωση της εισφοράς της κύριας ασφάλισης.

  *Ειδικά για τους δικηγόρους, σε περίπτωση που το ποσό της προβλεπόμενης παρακράτησης επί των γραμματίων προείσπραξης, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2020, υπερβαίνει τη μηνιαία εισφορά που προκύπτει κατ' εφαρμογή της παρούσας υπουργικής απόφασης, το επιπλέον ποσό συμψηφίζεται με την ετήσια ασφαλιστική οφειλή.

  *Η μείωση 25% στις εισφορές Φεβρουαρίου-Μαρτίου  δεν εφαρμόζεται:

  -σε περιπτώσεις που για την ασκούμενη δραστηριότητα προκύπτει  προαιρετική, και όχι υποχρεωτική, υπαγωγή στην ασφάλιση

  -σε περιπτώσεις που μετά τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης, ο ασφαλισμένος έχει αιτηθεί την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισής του.

  *Σε περίπτωση υπαγωγής στη μείωση 25% στις τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης, ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί, ή αυτή που προκύπτει κατ' εφαρμογή παρούσας υπουργικής απόφασης πριν από την εφαρμογή των ρυθμίσεων διά του συντελεστή 0,20.

  *Τα προβλεπόμενα της παρούσας απόφασης  δεν εφαρμόζονται στους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επιλέγουν την υπαγωγή τους στο μέτρο παράτασης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μαρτίου 2020.

  Τα πρόσωπα αυτά,  εάν δεν καταβάλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εντός της προθεσμίας, υπάγονται στις διατάξεις της παραπάνω υπουργικής απόφασης.

  *Για τις ασφαλιστικές εισφορές κλάδων ασφάλισης που εισπράττει ή συνεισπράττει ο e-ΕΦΚΑ, οι επαγγελματίες που επιθυμούν την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλουν τις μειωμένες εισφορές σύμφωνα με το ειδοποιητήριο ασφαλιστικών εισφορών που αναρτάται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Ειδικά για τις εισφορές των κλάδων ασφάλισης του πρώην ΕΤΕΑΠ η εμπρόθεσμη καταβολή των ανωτέρω καταβληθεισών εισφορών παράσχεται μετά την εκκαθάριση πληρωμών των ειδοποιητηρίων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ