Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Απρ-2020 16:32

  Η JP Morgan προσπαθεί να ξεφορτωθεί δάνεια των κρατικών ταμείων της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ

  Η JP Morgan προσπαθεί να ξεφορτωθεί δάνεια των κρατικών ταμείων της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η JPMorgan επιδιώκει να πουλήσει με έκπτωση δάνεια που αντλήθηκαν από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με δύο πηγές και ένα έγγραφο, καθώς οι τράπεζες προετοιμάζονται για ένα ξέσπασμα αιτημάτων δανεισμού από τις χώρες του Κόλπου, λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

  Οι τράπεζες τείνουν να κατέχουν δάνεια που χορηγούν στις κυβερνήσεις του Κόλπου στα χαρτοφυλάκιά τους, από τα οποία πωλούν μόνο τα "ανοίγματά" (exposures) τους, ήσυχα, μέσω διμερών συναλλαγών, καθώς δεν θέλουν να θεωρηθεί ότι χρησιμοποιούν πρακτικές ντάμπινγκ σε βάρος της αγοράς, ανέφεραν δύο τραπεζικές πηγές.

  Αυτό τις βοηθά να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τους δανειολήπτες, υπό το φως των μελλοντικών αιτήσεων χρηματοδότησης, αλλά με τα δάνεια που αντλούν τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Περσικού Κόλπου, τα οποία διαπραγματεύονται γενικά με ονομαστική αξία, υπάρχουν και λίγα κίνητρα για άλλες τράπεζες, ώστε να τα αγοράσουν στη δευτερογενή αγορά.

  Ωστόσο, καθώς οι κυβερνήσεις του Κόλπου και οι κρατικές οντότητες επιδιώκουν να αντλήσουν κεφάλαια μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου και τους τεράστιους προϋπολογισμούς για την πανδημία του κορονοϊού, οι τράπεζες προσπαθούν να δώσουν περιθώρια για νέες αιτήσεις δανεισμού, πωλώντας μέρος των ανοιγμάτων τους.

  Η JPMorgan αυτή την εβδομάδα προσπάθησε να πωλήσει δάνεια που έδωσε στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας και στο Mubadala του Αμπού Ντάμπι, ανάμεσα σε μερικά άλλα περιφερειακά ονόματα, σύμφωνα με έγγραφο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

  Η τράπεζα σκέφτεται να πουλήσει δάνειο του χαρτοφυλακίου PIF ύψους  τουλάχιστον 50 εκατ. δολαρίων το 2023, σε ενδεικτική τιμή 98,75 σεντ στο δολάριο και τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ δάνεια του Mubadala, για 99 σεντ στο δολάριο, σύμφωνα με το έγγραφο.

  Η JPMorgan και το Mubadala αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ το PIF δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

  Εκκαθάριση

  Άλλες τράπεζες με μεγάλα ανοίγματα σε κυβερνήσεις του Κόλπου προσπάθησαν επίσης να εκφορτώσουν δάνεια τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε μια πηγή από την περιοχή του Κόλπου.

  "Όλοι θέλουν χρήματα αυτές τις μέρες και δεν μπορούμε να δώσουμε σε όλους", δήλωσε η πηγή, μιλώντας ανώνυμα λόγω εμπορικών ευαισθησιών.

  "Ακόμη και αν δεν λάβουμε υπόψιν μας το τρέχον περιβάλλον της αγοράς, αυτή είναι μια περιοχή στην οποία παρατηρήθηκε αύξηση των αιτημάτων δανεισμού τα τελευταία χρόνια, οπότε πρέπει να δημιουργήσουμε περιθώρια".

  Η πηγή τόνισε ότι η πώληση των δανείων δεν αποτελεί ένδειξη αλλαγής της χρηματοοικονομικής κατάστασης των πιστωτών, καθώς οι οφειλόμενες αποπληρωμές μένουν ως έχουν, σύμφωνα με τις συμφωνίες.

  Το χρέος του PIF, το οποίο η JPMorgan προσπαθεί να πουλήσει, είναι μέρος ενός κοινοπρακτικού δανείου 11 δισ. δολαρίων, το οποίο το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο συγκέντρωσε το 2018, από 15 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού δανειστή.

  Τα κράτη του Κόλπου έχουν δανειστεί δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, από το 2014/15 όταν επήλθε κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, εκμεταλλευόμενα τα χαμηλά παγκόσμια επιτόκια για να ξαναγεμίσουν τα κρατικά ταμεία που εξαρτώνται από το πετρέλαιο, ενώ μόνο η Σαουδική Αραβία δανείζεται περισσότερα από 100 δισ. δολάρια μέσω δανείων και ομολόγων, τα τελευταία χρόνια.

  Το PIF -το επενδυτικό fund, στο επίκεντρο των σχεδίων του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας- αύξησε το δανεισμό του κατά 10 δισ. δολάρια πέρυσι.

  Ορισμένες τράπεζες δίσταζαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη συμφωνία, λόγω του χαμηλού επιτοκίου που προσφέρθηκε και λόγω της ήδη μεγάλης έκθεσής τους σε σαουδαραβικές οντότητες, ανέφεραν πηγές στο Reuters. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ