Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Απρ-2020 22:02

  Ε. Βενιζέλος: Η πολιτική έχει πάρει το πάνω χέρι από την οικονομία

  Ε. Βενιζέλος: Η πολιτική έχει πάρει το πάνω χέρι από την οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες στον τρόπο με τον οποίο βιώνει τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού, σημείωσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προλογίζοντας την εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για τις συνέπειες στην οικονομία και τις επιχειρήσεις από την πανδημία του COVID – 19. 

  O ίδιος πρόσθεσε ότι η πανδημία ως έκτακτη κατάσταση επηρεάζει την κοινωνική ζωή, τις μετακινήσεις και συνολικά τον δημόσιο χώρο. "Όταν δεν λειτουργεί ο δημόσιος χώρος, δεν λειτουργεί η αγορά. Χωρίς κίνηση δεν λειτουργεί η οικονομία” ανέφερε προσθέτοντας ότι η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η κατάσταση αυτή είναι παγκόσμια, αν και κάθε χώρα κινείται με τα δικά της δεδομένα. 

  Υπάρχουν προβλήματα στις μεταφορές, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, την πρωτογενή παραγωγή, είπε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα η ευρωζώνη παρά το υψηλό βιοτικό της επίπεδο υπόκειται σε οικειοθελείς περιορισμούς και επιβάλει περιορισμούς στον εαυτό της.

  Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι υπάρχουν τεράστιες ανισότητες καθώς δεν βρίσκονται όλες οι χώρες της Ευρώπης στην ίδια αφετηρία. Δεν ήμασταν στην ίδια αφετηρία όταν μπήκαμε στην κρίση ούτε θα είμαστε στην ίδια αφετηρία όταν θα βγούμε από την κρίση, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. 

  Ο ίδιος σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το κράτος μετατρέπεται σε διαχειριστή της κρίσης καθώς όλοι προσβλέπουν περισσότερο στο εθνικό κράτος και δευτερευόντως στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες και η αγορά. 

  Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στη γεωπολιτική διάσταση της κρίσης του κορωνοϊού επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο πετρελαϊκός πόλεμος των τιμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, εξέλιξη που επηρεάζει και τη συζήτηση στην Ανατολική Μεσόγειο και άρα το θέμα των θαλασσίων ζωνών και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενόψει των γενικότερων ενεργειακών αλλαγών που επέρχονται στην ενεργειακή πολιτική (καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής). 

  Επίσης σημείωσε ότι παρότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε η ΕΕ και Ευρωζώνη να συγκροτήσουν μια μεγάλη δύναμη πυρός, παρότι γίνονται συζητήσεις για το ρόλο του ESM της ΕΚΤ και ΕΙΒ, η αντιμετώπιση της κρίσης δεν έχει αποκτήσει τα πλήρη πολιτικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε. 

  "Είμαστε σε μία εποχή κατά την οποία η πολιτική έχει πάρει το πάνω χέρι σε σχέση με την οικονομία γιατί το κράτος καλείται να διαχειριστεί και την κρίση και την οικονομική και την υγειονομική κρίση” τόνισε καταλήγοντας ότι  είμαστε αναγκαστικά σε μια φάση "προσωρινής, έκτακτης αλλά αναγκαίας Κεϋνσιανής πολιτικής”.  

  Χ. Φλουδόπουλος
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ