Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Απρ-2020 20:17

  Φ. Καραβίας για κορονοϊό: Οι τράπεζες έπρεπε να μείνουν ανοιχτές και έμειναν

  Φ. Καραβίας για κορονοϊό: Οι τράπεζες έπρεπε να μείνουν ανοιχτές και έμειναν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να μην ξεχωρίσει αρνητικά στην κρίση του κορονοϊού λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος τόνισε ο κ. Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών με τίτλο "Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Η επόμενη μέρα".

  "Για την ελληνική οικονομία διαβάζουμε ότι αναφέρεται ως μια από τις πιο ευάλωτες στην κρίση. Ο λόγος είναι η οικονομική συγκυρία", ανέφερε ο κ. Καραβίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι  δεν είναι όλα τα σημεία αρνητικά για τη χώρα. 

  Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, δεν υπάρχουν άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης. Η χώρα, εάν ήθελε, θα μπορούσε να αντλήσει κάποια ποσά από τις αγορές. Παράλληλα, υπάρχουν εργαλεία που θωρακίζουν το τραπεζικό σύστημα και τη ρευστότητα καθώς δεν είναι μια ελληνική αλλά μία ευρωπαική και παγκόσμια κρίση.

  Τραπεζικό σύστημα 

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τράπεζες αποτελούν μια βασική υποδομή για αυτό και έπρεπε και έμειναν ανοιχτές, είπε ο κ. Καραβίας.

  Η Eurobank έχει τρεις προτεραιότητες:

  -την ασφάλεια των εργαζομένων της Eurobank, στην οποία πάνω από το 65% εργαζομένων εργάζεται από το σπίτι

  -την εξασφάλιση των συναλλαγών, όχι μόνο με φυσικό τρόπο αλλά και τηλεφωνικά και ηλεκτρονικών υπηρεσιών

  -τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων

  Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η τραπεζα εστιάζει στα εξής:

  -την εξασφάλιση και διατήρηση ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος

  -τη χρηματοδότηση όλων των βιώσιμων επιχειρήσεων με νέο κεφάλαιο κίνησης ώστε να επανεκκινήσουν όταν έρθει η στιγμή. Δε θα υπάρξει κανένας βιώσιμος και καλός πελάτης που δε θα στηριχθεί από τις τράπεζες

  -τη διαχείριση του κινδύνου να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. "Αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.

  Διαφέρει από την κρίση του 2008

  Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημική κρίση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την κρίση του 2008. Μοιάζει με την κρίση του 2001 που είχε τεράστιες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις.

  Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δεν έχουν ηγετικό ρόλο και η Ρωσία είναι παντελώς απούσα.

  Για πρώτη φορά έχουμε πλήρες lock down

  Είναι λάθος να υποθέσουμε ότι η επόμενη μέρα θα είναι ίδια με την προηγούμενη, είπε.

  Ευ. Βενιζέλος: Χωρίς σωματική κίνηση δεν λειτουργεί η οικονομία

  Όταν δεν λειτουργεί ο δημόσιος χώρος, δεν λειτουργεί η αγορά, ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

  Χωρίς σωματική κίνηση δεν λειτουργεί η οικονομία, αυτή η κατάσταση είναι παγκόσμια, κάθε χώρα κινείται με τα δικά της δεδομένα. Υπάρχουν προβλήματα στις μεταφορές, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα την πρωτογενή παραγωγή, εξήγησε.

  Η ΕΕ και ειδικότερα η Ευρωζώνη παρά το υψηλό επίπεδο υπόκειται σε οικειοθελείς περιορισμούς και επιβάλει περιορισμούς στον εαυτό της.

  "Υπάρχουν τεράστιες ανισότητες δεν είμαστε στην ίδια αφετηρία από όταν μπήκαμε στην κρίση ούτε θα είμαστε στην ίδια αφετηρία όταν θα βγούμε από την κρίση", είπε ο κ. Βενιζέλος. "Το κράτος γίνεται διαχειριστής της κρίσης όλοι προσβλέπουν στο εθνικό κράτος και δευτερευόντως στην ΕΕ για να λυθούν τα προβλήματα της αγοράς".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ