Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Απρ-2020 19:00

  Αντίστροφη μέτρηση 7 ημερών για τις δηλώσεις για τα 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. απασχολούμενους

  Αντίστροφη μέτρηση 7 ημερών για τις δηλώσεις για τα 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. απασχολούμενους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Επτά ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεση τους εργοδότες και απασχολούμενοι σε κλάδους οι οποίοι πλήττονται από τον κορονοϊό, προκειμένου οι εργοδότες να δηλώσουν την αναστολή των συμβάσεων του προσωπικού τους και οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν δήλωση προκειμένου να λάβουν οι ίδιοι την κρατική αποζημίωση των 800 ευρώ. 

  Η καταβολή της, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, θα γίνει μέχρι και τις 15 του τρέχοντος μήνα, δηλαδή έως τη Μεγάλη Τετάρτη. 

  Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, κοντά στους 1,7 εκατ. απασχόλουμενους δικαιούνται την αποζημίωση αυτή. Πρόκειται για εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή, επιχειρήσεων που συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά ανήκουν στη λίστα των πληττόμενων κλάδων, αλλά και για εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που απολύθηκαν μεταξύ 1-20/3 πριν λήξουν αυτές οι συμβάσεις από επιχειρήσεις οι οποίες είτε έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους. Όσον αφορά τους πληττόμενους αυταπασχολούμενους και τους επαγγελματίες με έως 5 άτομα προσωπικό, οι οποίοι δικαιούνται επίσης την αποζημίωση των 800 ευρώ, η σχετική πλατφόρμα (στην ΑΑΔΕ) θα ανοίξει στις 6 Απριλίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ.

  Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι των κλειστών, με κρατική εντολή επιχειρήσεων δεν δικαιούνται μόνο την αποζημίωση των 800 ευρώ, αλλά και μείωση 40% στο ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους. Την ίδια ελάφρυνση (μείωση 40%) θα έχουν και οι ιδιοκτήτες κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων σε σχέση με το μίσθωμα του επαγγελματικού ακινήτου τους (δηλ. του ακινήτου το οποίο έχουν νοικιάσει για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του). Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τους "υπό αναστολή" εργαζομένους στις πληττόμενες, πλην ανοιχτές, επιχειρήσεις, οι οποίοι δικαιούνται μόνο τα 800 ευρώ.

  Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού (800 ευρώ) την οποία πρέπει να ακολουθήσουν τόσο οι "υπό αναστολή" εργαζόμενοι, όσο και οι απολυμένοι της περιόδου 1-20/3 έχει ως εξής:

  Πρέπει να υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75), με τίτλο "Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού" στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).

  Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα "Εργάνη" τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Πληροφοριακό Σύστημα "Εργάνη" και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης 40% .

   Η παραπάνω ηλεκτρονική πλατφόρμα τηρείται για το σκοπό αυτό, στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

  Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από 3/4/2020 μέχρι και 10/4/2020, ως εξής :

  · Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3

  · Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4 Τ

  · Tην 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

  · Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

  · Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

  · Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

  · Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

  · Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

  Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση το παραπάνω χρονικό διάστημα δύναται να παραταθεί.

  Για να "τρέξει" η υπεύθυνη δήλωση των "υπό αναστολή" εργαζομένων, θα πρέπει προηγούμενα οι εργοδότες τους να έχουν προβεί οι ίδιοι σε υπεύθυνη Δήλωση επιχειρήσεων-εργοδοτών για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους

  Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις – εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική τους δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με τίτλο "Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19" στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν: - την αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με εντολή δημόσιας αρχής βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως ισχύουν κάθε φορά,

  -τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής,

  -τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή

  -τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με καταγγελία, είτε με οικειοθελή αποχώρηση.

   Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την παραπάνω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από 24/3/2020 έως και 31/3/2020 στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη".

  Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν υποβάλλουν την παραπάνω υπεύθυνη δήλωση, κηρύσσονται έκπτωτοι από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ