Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Απρ-2020 15:44

  Capital Economics: Η βουτιά στο ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος θα είναι η μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

  Capital Economics: Η βουτιά στο ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος θα είναι η μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η επιβολή αυστηρών ελέγχων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ολόκληρη την Ευρώπη σημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ πιθανόν να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει η Capital Economics και έτσι η ύφεση θα είναι βαθύτερη. 

  Κατά τη διάρκεια των lockdowns, όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της, η οικονομική δραστηριότητα είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά περίπου 25%.  Στα μέσα Μαρτίου είχε εκτιμήσει ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 10-15% το δεύτερο τρίμηνο και (παρά την έντονη ανάκαμψη που θα ακολουθήσει) κατά 6% στο σύνολο του έτους. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Capital Economics, εάν τα lockdowns στην ευρωζώνη διαρκέσουν δύο μήνες, η πτώση στο ΑΕΠ θα αγγίξει το 9% και θα είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

  Πλέον εκτιμά πως κατά τη διάρκεια των lockdowns, η παραγωγή στον κλάδο της μεταποίησης θα μειωθεί κατά 50% από  τα "κανονικά" επίπεδά της. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά αβέβαιη και θα ποικίλει ανάλογα με τις βιομηχανίες και τις χώρες. Ωστόσο, ο Σύνδεσμος Ιταλικής Βιομηχανίας ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι το 57% των κατασκευαστών, που αντιπροσωπεύουν το 48% της παραγωγής, έκλεισαν και, εκτός από τα τρόφιμα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις λειτουργούν πολύ κάτω από την παραγωγική τους ικανότητα.

  Άλλες χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια, αλλά η Ισπανία, για παράδειγμα, απαγόρευσε όλες τις "μη αναγκαίες" οικονομικές δραστηριότητες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Και στη Γερμανία, σχεδόν όλες οι βιομηχανίες κατασκευής οχημάτων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν άμεσα το 4% του ΑΕΠ, σταμάτησαν τη λειτουργία τους, με  επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού των εν λόγω επιχειρήσεων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν επιπλέον 2% του ΑΕΠ.

  Εκτός της μεταποίησης, σημαντικό πλήγμα θα δεχτούν, σύμφωνα με την Capital Economics, η δραστηριότητα στο real estate και τις κατασκευές.

  Το αποτέλεσμα είναι ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η συνολική οικονομική δραστηριότητα να μειωθεί κατά 25% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση, κατά τη διάρκεια των lockdowns. Παρόλο που αυτό μπορεί να ακούγεται ακραίο, όπως τονίζει, οι πρόσφατες δημοσιεύσεις του ΔΝΤ καθώς και εθνικών στατιστικών υπηρεσιών (Γαλλία), κινούνται στην ίδια γραμμή με αυτές τις προβλέψεις. Εν τω μεταξύ, οι επίσημες προβλέψεις της ολλανδικής κυβέρνησης προβλέπουν μείωση του ΑΕΠ κατά 8-10% φέτος.

  Όπως προειδοποιεί η Capital Economics, από ορισμένες απόψεις αυτές οι προβλέψεις φαίνονται ακόμα και… συντηρητικές. Για παράδειγμα, υποθέτουν ότι ο χρηματοοικονομικός και ο ασφαλιστικός κλάδος καθώς και οι ο κλάδος των υποστηρικτικών υπηρεσιών, θα αποφύγουν τα χειρότερα χωρίς σημαντικές επιπτώσεις. Στην πράξη, οι κλάδοι αυτοί μπορεί να βιώσουν σημαντικό "χτύπημα", δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πελάτες και οι εργαζόμενοί τους. Και ενώ θα υπάρξει κάποια αντισταθμιστική αύξηση της παραγωγής σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και ίσως η δημόσια διοίκηση, τα θετικά θα είναι πολύ μικρότερα των αρνητικών στην οικονομική δραστηριότητα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ