Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Απρ-2020 13:00

  Στη Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός με αύξηση 5 δισ. στο όριο δαπανών

  Στη Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός με αύξηση 5 δισ. στο όριο δαπανών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αυξάνεται με Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό κατά 5 δισ. ευρώ το όριο δαπανών του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να καλυφθούν τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

  Όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία, οι παρεμβάσεις που εφαρμόζονται δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού το 2020 γιατί απαντούν σε έκτακτες καταστάσεις και έχουν τον χαρακτήρα ανώτερης βίας. Επίσης, όπως αναφέρεται, αναμένεται με βεβαιότητα ότι για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων καταστάσεων θα απαιτηθούν πόροι που υπερβαίνουν τις διαθέσιμες πιστώσεις του αποθεματικού.

  Η τροπολογία αναφέρεται και στη γνώμη που έχει διατυπώσει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο η οποία βασίζεται στην αξιολόγηση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων επί των οποίων διαμορφώθηκε αυτός ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός και είναι ανάλογες με αυτές που περιλήφθηκαν στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό για το 2020. Η αύξηση των δαπανών περιέχεται στις πιστώσεις του φορέα Γενικές Κρατικές Δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών και είναι "πιστώσεις για δράσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον κορονοϊό".

  Όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρύθμισης που συνοδεύει την εν λόγω τροπολογία το πρόβλημα "είναι πρωτοφανές όπως και τα μέτρα στη λήψη των οποίων προβαίνει η κυβέρνηση".

  Η Γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου 

  Σε Γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου επί του συμπληρωματικού Κρατικού Προϋπολογισμού 2020 που υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΣ, Παναγιώτης Κορλίρας αναφέρεται πως "η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 έχει προκαλέσει πρωτόγνωρα προβλήματα, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη, χωρίς να είναι δυνατή, ακόμη, η ακριβής πρόβλεψη της έκτασής τους".

  Εξηγεί πως "τα μέτρα αναστολής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας για τον περιορισμό της πανδημίας έχουν επιτείνει την πίεση στην ελληνική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2020 δεν μπορεί να εκτελεστεί, όπως ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας είναι αναγκαία η δημοσιονομική επέκταση, η οποία για να πραγματοποιηθεί είναι τυπικά επιβεβλημένη η λογιστική διευθέτηση του προϋπολογισμού με αύξηση των σχετικών πιστώσεων".

  Ως προς το αναγκαίο συνολικό ύψος του ποσού των δαπανών, αλλά και ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενο των επιπτώσεων που αυτές θα επιφέρουν στην ελληνική οικονομία "δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω ουσιαστικά σχόλια, διότι δεν έχει γνωστοποιηθεί η κατανομή των επιπλέον δαπανών. Επίσης η αναστολή του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη της ευρωζώνης σημαίνει ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για τήρηση του εθνικού δημοσιονομικού στόχου για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για το 2020. Υπό αυτό το πρίσμα το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο συμφωνεί ως προς την αναγκαιότητα ψήφισης συμπληρωματικού Κρατικού Προϋπολογισμού 2020" αναφέρεται.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ