Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Απρ-2020 07:49

  Κομφούζιο στις τράπεζες με τις πληρωμές επιταγών

  Κομφούζιο στις τράπεζες με τις πληρωμές επιταγών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Κομφούζιο έχει δημιουργηθεί στις τράπεζες με τον χειρισμό των επιταγών, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπει αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων για 75 ημέρες, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.

  Πελάτες τραπεζών που απευθύνονταν χθες στις τράπεζες για να εισπράξουν επιταγές ανέφεραν ότι οι τράπεζες αρνούνταν να διεκπεραιώσουν συναλλαγές με επιταγές. Και αυτό, ασχέτως αν η επιταγή δεν αφορούσε εκδότη - επιχείρηση που εντάσσεται στις πληττόμενες από τον κορονοϊό.

  Στην πορεία της ημέρας, οι αναφορές έκαναν λόγο για δύο από τις συστημικές τράπεζες που δεν εξυπηρετούσαν πελάτες με επιταγές και για τις άλλες δύο που εξυπηρετούσαν.

  Από πλευράς τραπεζών, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην εξυπηρέτηση των πελατών φέρεται να συνδέεται με την ερμηνεία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την αναστολή των 75 ημερών.

  Παράλληλα, η εκτέλεση των προβλεπόμενων στην ΠΝΠ φαίνεται πως θεωρήθηκε πολύπλοκη από τις τράπεζες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ζητούμενό τους είναι να δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής που θα τους επιτρέπει να εξοφλούν επιταγές μόνο της ίδιας της τράπεζας ή επιταγών που δεν εμπλέκονται τρίτοι πέραν του εκδότη και του αποδέκτη.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τράπεζες και τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, βρίσκονταν χθες μέχρι αργά το βράδυ σε συνεννοήσεις μεταξύ τους για το πώς θα επιλυθεί το ζήτημα και θα ομαλοποιηθεί η εξυπηρέτηση πελατών με επιταγές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικώς βρέθηκε λύση για το θέμα, το οποίο θα ρυθμιστεί σήμερα με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

  Νωρίτερα, το Υπουργείο Οικονομικών είχε σπεύσει να παρατείνει τις προθεσμίες  για τη διαβίβαση αξιογράφων στο τραπεζικό σύστημα, διευκρινίζοντας ότι για τη διευκόλυνση των συναλλασσόμενων, και ειδικότερα των εκδοτών, αποδεκτών και κομιστών αξιογράφων (ιδίως μεταχρονολογημένων επιταγών), παρατείνονται κατά τρεις (3) επιπλέον εργάσιμες ημέρες (γίνονται 6 συνολικά), οι προβλεπόμενες στη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προθεσμίες των τριών (3) εργάσιμων ημερών για τη διαβίβαση των αξιογράφων στο τραπεζικό σύστημα.

  Τι προβλέπει η ΠΝΠ για τις επιταγές

  Η ΠΝΠ που εκδόθηκε στις 30 Μαρτίου κάνει λόγο για αναστολή επιταγών και λοιπών αξιογράφων από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 31 Μαΐου για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους. Το μέτρο αναφέρεται ότι θα ισχύσει και για τους ΚΑΔ που θα προστεθούν τον Απρίλιο, από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψης των συγκεκριμένων ΚΑΔ στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Δεν διευκρινίζεται, όμως, αν σε αυτή την περίπτωση ισχύει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαΐου ή η προθεσμία αναστολής των 75 ημερών.

  Η ΠΝΠ προβλέπει επίσης ότι οι κομιστές αξιογράφων που δεν δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους ΚΑΔ, θα μπορούν να ενταχθούν ατομικά, με βάση μόνο τον ΑΦΜ τους, στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να λάβουν ασφαλιστικές και φορολογικές αναστολές από την 1η Απριλίου εφόσον το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019.

  Η ΠΝΠ ορίζει ότι η αναστολή μέχρι τις 31 Μαΐου ισχύει για όλα τα αξιόγραφα, τα οποία πρέπει να διαβιβασθούν ηλεκτρονικά από όποιον έλκει δικαίωμα ή έχει υποχρέωση, όπως από τους εκδότες ή αποδέκτες ή κομιστές τους, στα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα με οποιαδήποτε μορφή, περιλαμβανομένων των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, των ιδρυμάτων πληρωμών του ν. 4537/2018 (Α΄ 84), των ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος του ν. 4021/2011 (Α΄ 218), καθώς και των υποκαταστημάτων και των αντιπροσώπων ιδρυμάτων πληρωμών και ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος που εδρεύουν σε άλλα κράτη και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την έναρξη ισχύος της ΠΝΠ (30/3/2020) για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται ήδη στις πληττόμενες επιχειρήσεις ή εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επόμενη της συμπερίληψης των συγκεκριμένων ΚΑΔ στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Όπως προαναφέρθηκε, τα όρια αυτά, μετά τη χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, αυξάνονται στις 6 εργάσιμες ημέρες.

  Η διαβίβαση και γνωστοποίηση των αξιογράφων πραγματοποιείται μέσω ειδικής σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω του συστήματος πληρωμών της εταιρίας ΔΙΑΣ ΑΕ ή και της εταιρίας ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, η οποία λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες των πιστωτικών ιδρυμάτων, με σκοπό τη διευκόλυνση εφαρμογής της ΠΝΠ και ιδίως τη διαβίβαση των αξιογράφων στα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να ισχύσει για αυτά η προβλεπόμενη αναστολή των προθεσμιών. Για τον σκοπό αυτό τα πιστωτικά ιδρύματα δύνανται να λαμβάνουν τα απαιτούμενα στοιχεία από τη Φορολογική Διοίκηση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ