Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Απρ-2020 21:14

  Μόνο οι απολυμένοι των πληττόμενων και κλειστών επιχειρήσεων δικαιούνται την αποζημίωση των 800 ευρώ

  Μόνο οι απολυμένοι των πληττόμενων και κλειστών επιχειρήσεων δικαιούνται την αποζημίωση των 800 ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Τους όρους που πρέπει να πληροί κάποιος απολυμένος προκειμένου να λάβει την αποζημίωση των 800 ευρώ διευκρινίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

  Αυτοί είναι οι εξής :

  - Να έχει απολυθεί ή παραιτηθεί μεταξύ 1ης και 20ης Μαρτίου 2020

  - Να είχε προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου

  - Να απασχολούταν σε επιχείρηση η οποία έκλεισε με κρατική εντολή ή ανήκει στη λίστα των πληττόμενων κλάδων λόγω κοροναϊού.

  Οι όροι αυτοί, όπως προκύπτει  από την εγκύκλιο αυτή,  πρέπει να ισχύουν σωρευτικά, δηλαδή ταυτόχρονα προκειμένου να λάβει κάποιος την αποζημίωση των 800 ευρώ.

  Συνεπώς δεν θα λάβει την αποζημίωση των 800 ευρώ, όποιος πχ απολύθηκε μεν μεταξύ 1ης και 20ης Μαρτίου αλλά η επιχείρηση στην οποία δούλευε δεν έκλεισε με κρατική εντολή, ούτε εντάχθηκε στους πληττόμενους κλάδους. Επίσης, δεν θα λάβει αποζημίωση, αν εργαζόταν πχ σε επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή, αλλά δεν είχε προσληφθεί με σύμβαση αορίστου χρόνου.

  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εν λόγω εγκύκλιος, "εργαζόμενοι, των επιχειρήσεων-εργοδοτών που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής ή που πλήττονται σημαντικά βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των  οποίων η συμφωνημένη, βάσει της ατομικής σύμβασης εργασίας, ημερομηνία αυτοδίκαιης λήξης τοποθετείται σε χρόνο μεταγενέστερο της 20ης Μαρτίου 2020, οι οποίες ωστόσο λύθηκαν πρόωρα εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με οικειοθελή αποχώρηση εκ μέρους του εργαζόμενου είτε κατόπιν καταγγελίας από τον εργοδότη για σπουδαίο λόγο, με υποβολή του εντύπου Ε7 στο Πληροφοριακό Σύστημα  "Εργάνη", είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης ύψους 800".

  Επίσης, η ίδια εγκύκλιος διευκρινίζει πως "οι εργαζόμενοι" αυτοί "είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ανεξάρτητα από το αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος τακτικής ανεργίας".

  Τέλος, "η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ