Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2020 16:20

  Ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών: Παρατείνονται για 3 μήνες οι δόσεις του Μαρτίου

  Ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών: Παρατείνονται για 3 μήνες οι δόσεις του Μαρτίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Τρίμηνη παράταση στις δόσεις του Μαρτίου που αφορούν ενεργές ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών προβλέπει εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ κατ΄εφαρμογή διατάξεων που πέρασε η κυβέρνηση στα πλαίσια των μέτρων στήριξης λόγω κορονοϊού.

  Η παράταση αυτή αφορά τόσο τους εργοδότες όσο και τους απασχολούμενους (αυταπασχολούμενους, μισθωτούς) με ρυθμισμένα χρέη στα ταμεία. Έτσι η δόση του Μαρτίου μπορεί να πληρωθεί έως τέλος του Ιουνίου. Bασικός όρος υπαγωγής των παραπάνω οφειλετών στην τρίμηνη παράταση είναι, όσον αφορά τους εργοδότες,  να έχουν αναστείλει την επιχειρηματική δραστηριότητα τους με κρατική εντολή ή να ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους. Όσον αφορά τους απασχολούμενους θα πρέπει να έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους ή να πλήττονται αν είναι αυταπασχολούμενοι και να έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους αν είναι μισθωτοί. 

  Ακολούθως η δόση του Απριλίου μπορεί να πληρωθεί έως τέλος Ιουλίου κλπ.

  Αναλυτικά η εγκύκλιος προβλέπει:

  1.  Παράταση καταβολής δόσεων ρύθμισης οφειλετών - εργοδοτών

  Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, που είναι απαιτητές έως 31/03/2020 κατά τρεις μήνες.  Αντίστοιχα παρατείνεται και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.

  Διευκρινίζεται ότι στις εν λόγω διατάξεις υπάγονται επιχειρήσεις ή εργοδότες που:

  α) απασχολούν μισθωτούς που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,

  β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20/03/2020, που συμπεριλαμβάνεται στο συνημμένο στην εν λόγω Κ.Υ.Α. πίνακα

  Κατ’ εφαρμογή των παραπάνω, η δόση Μαρτίου των υπαγόμενων επιχειρήσεων θα έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 30/06/2020.

  Κατά το χρονικό διάστημα της προαναφερόμενης παράτασης δεν υπολογίζονται περαιτέρω πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Αντίστοιχα τροποποιούνται και οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων δόσεων (δόση Απριλίου 2020 και εντεύθεν) και κατά συνέπεια, η συνολική διάρκεια για τις ρυθμίσεις που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, παρατείνεται κατά τρεις μήνες. Κατά τα λοιπά, συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι διατάξεις της εκάστοτε ρύθμισης.

  Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της παράτασης είναι η μη καταγγελία της σύμβασης των εργαζομένων, που κατά μέρος ή στο σύνολο τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής αυτής, καθώς και η διατήρηση του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας μετά την ολοκλήρωση του μέτρου. Σε αντίθετη περίπτωση η παράταση καταβολής παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

  2. Παράταση καταβολής δόσεων για εργαζόμενους (μισθωτούς) – οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων

  Παρατείνεται η προθεσμία  καταβολής δόσεων ρύθμισης οφειλετών – εργοδοτών παρατείνεται για τρεις μήνες. Κατά τη διάρκεια της προαναφερόμενης παράτασης δεν επιβάλλονται περαιτέρω τόκοι και προσαυξήσεις. Ως εκ τούτου, η δόση Μαρτίου δύναται να καταβληθεί εμπρόθεσμα έως 30/06/2020.

  Οι εν λόγω διατάξεις αφορούν εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις για τις οποίες σύμφωνα με τον ΚΑΔ έχει ανασταλεί η επιχειρηματική δραστηριότητα ή πλήττονται σημαντικά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και οι οποίοι έχουν οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, οφειλές από οικοδομοτεχνικά έργα, οφειλές από προγενέστερη αυτοαπασχόληση κ.λπ.) σε ρύθμιση ή τμηματική διευκόλυνση.

  Διευκρινίζεται ότι στους ως παραπάνω εργαζομένους συμπεριλαμβάνονται και τυχόν εργαζόμενοι – μισθωτοί που απασχολούνται σε ατομικές επιχειρήσεις, σε επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες και σε λοιπούς επιτηδευματίες, εφόσον τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον ο ΚΑΔ των εν λόγω επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνεται στους πληττόμενους κλάδους

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ