Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2020 09:14

  Χ. Σταϊκούρας: Οι φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις στο πακέτο Απριλίου

  Χ. Σταϊκούρας: Οι φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις στο πακέτο Απριλίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Δήμητρας Καδδά

  Σε "ανακοινώσεις που θα γίνουν σε λίγη ώρα" αναφέρθηκε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Προανήγγειλε τα αναλυτικά κείμενα του τέταρτου πακέτου μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκε χθες με τους νέους ΚΑΔ και ανέλυσε τα εν λόγω μέτρα. Εξήγησε πώς θα πάρουν το επίδομα οι ΟΕ, τι θα γίνει με το συμψηφισμό ΦΠΑ, τι ισχύει για την μείωση ενοικίου, αλλά και προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις σε κάποια πεδία.

  Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως οι ΚΑΔ Μαρτίου στις επιχειρήσεις παρέχουν τη δυνατότητα αναστολής καταβολής μέχρι και τις 31/8/20 των οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ καθώς και των δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών πληρωτέων τον Μάρτιο. Παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Υπάρχει δυνατότητα αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδότη έως 30/9/2020 και δόσεων ΕΦΚΑ έως 30/6/20. Υπάρχουν επιπλέον οι εκπτώσεις στα ενοίκια και η αποζημίωση των 800 ευρώ.

  Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε πως για όλες τις επιχειρήσεις που μπαίνουν τον Απρίλιο - παλιές και νέες ΚΑΔ- υπάρχει και άλλη μία πρόβλεψη: παρέχεται τη δυνατότητα συμψηφισμού ποσοστού 25% της αξίας του ΦΠΑ πληρωτέου το μήνα Απρίλιο που θα εξοφληθεί ολοσχερώς και εμπρόθεσμα μέχρι τις 3/4/20 με οφειλές των ίδιων προσώπων που είναι βεβαιωμένες ή πρόκειται να βεβαιωθούν από τη φορολογική διοίκηση οι οποίες είναι πληρωτέες από το Μάιο και μετά.

  Τι ισχύει για τις ΟΕ

  Στη συνέντευξή του ανέφερε αναφορικά με τις ομόρρυθμες εταιρείες και με το επίδομα των 800 ευρώ πως "καλύπτουμε όλες τις νομικές μορφές εκτός από ΑΕ.  Ετσι, στην ΟΕ θα λάβει το επίδομα αυτός που είναι ο βασικός μέτοχος και αν έχει έως πέντε εργαζόμενους, δηλαδή αυτός στον οποίο υπάρχει ο κωδικός της επιχείρησης".

  Για τις ουρές στις τράπεζες ανέφερε ότι σε ότι αφορά σε συναλλαγές των φορολογουμένων με τη δημόσια διοίκηση "έγινε ότι καλύτερο γίνεται. Από κει και πέρα έγιναν συγκεκριμένες κατευθύνσεις στις τράπεζες".

  Είπε πως "κάνω έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιούν κατά το ελάχιστο δυνατό την επαφή τους με τις τράπεζες" και δεσμεύθηκε πως "θα επανέλθουμε σήμερα και αύριο ξανά με τον Υπουργό Ανάπτυξης στο τραπεζικό σύστημα και θα καλύψουμε όσο το δυνατό περισσότερο τα προβλήματα που δημιουργούνται". Ανέφερε πως "τις αμέσως επόμενες ώρες θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες" σε ερώτημα για κατηγορίες πληρωμών που υποχρεωτικά γίνονται δια ζώσης.

  Στήριξη σε ανέργους

  Αναφορικά με τους μακροχρόνια ανέργους, ο υπουργός ανέφερε ότι "ανθρώπινη διάσταση έχουμε όλοι μας και το αποδεικνύουμε κάθε μέρα. Θέλουμε να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας πάνω σε εργαζόμενους και εργοδότες με αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπάρχει ένα κεφάλαιο που λέγεται ανεργία που λέγεται μακροχρόνια άνεργοι. Επεκτείναμε τα επιδόματα ανεργίας, προχωράμε στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας τα οποία μέσα στο μήνα Απρίλιο θα καλύψουν 36,5 χιλιάδες ανέργους και θα ξεπεράσουν τις 100.000 στο Μάιο". Επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο προέκυψε ξαφνικά και "προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με τη μέγιστη κοινωνική ευελιξία. Θα κάνουμε πολύ περισσότερα στο πεδίο της ανεργίας" είπε.

  Ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε πως "σε μία δύο ώρες θα εξειδικεύσουμε τους κωδικούς  δραστηριότητας ΚΑΔ", στους οποίους θα περιλαμβάνονται και επαγγέλματα όπως οι υδραυλικοί και οι οικοδόμοι. "Το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας έχει καλυφθεί", πρόσθεσε.

  Για την έκπτωση ενοικίου ανέφερε ότι είναι μόνο για τις επιχειρήσεις οι οποίες κλείσανε με κυβερνητική εντολή. Για τους εργαζόμενους και εργοδότες, άρα αν είναι στο όνομα του εργαζόμενου το συμβόλαιο ενοικίασης το δικαιούται. Μίλησε και για πρωτοβουλίες και στο άλλο κομμάτι της εξίσωσης, στους ιδιοκτήτες. Είπε πως θα ανακοινωθεί σε λίγο, "αλλά έχουμε προϊδεάσει".

  Επανέλαβε πως για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε αυτές τις επιχειρήσεις παρατείνεται μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου η προθεσμία καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών, με δυνατότητα έκπτωσης 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Δεν απέκλεισε και πρόσθετες παρεμβάσεις. 

  Για τα ενοίκια φοιτητών είπε ότι "πράγματι είναι ένα πρόβλημα και από τις δύο πλευρές και των φοιτητών, αλλά και όσων νοικιάζουν τα ακίνητα. Θα εξεταστεί" είπε.

  Για περικοπές μισθών στο δημόσιο "δεν είναι στο τραπέζι" επανέλαβε ο υπουργός. "Ήμουν πάρα πολύ σαφής, στο βασικό σενάριο δεν έχει τεθεί το θέμα", είπε.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Τα 3 πακέτα μέτρων στήριξης που δικαιούνται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι ανάλογα με τον ΚΑΔ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ