Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Μαρ-2020 13:00

  Πώς θα κατανεμηθεί η ενίσχυση 600-800 ευρώ σε πάνω από 610.000 ελεύθερους επαγγελματίες

  Πώς θα κατανεμηθεί η ενίσχυση 600-800 ευρώ σε πάνω από 610.000 ελεύθερους επαγγελματίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Θα ξεπεράσουν τους 610.000 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικοί επιχειρηματίες οι οποίοι ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους και θα λάβουν, τον επόμενο μήνα,  οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ-800 ευρώ από το κράτος (συνολικού κόστους 455 εκατ. ευρώ) προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

  Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες των ωφελούμενων επαγγελματιών, αλλά και των αντίστοιχων "μοχλών" στήριξής τους.

  Η πρώτη κατηγορία ωφελουμένων είναι οι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες κ.λπ.) οι οποίοι εφόσον έχουν προσωπικό έως 5 άτομα στην επιχείρησή τους μπορούν να αιτηθούν ειδική αποζημίωση ύψους 800 ευρώ, βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών της περασμένης Τρίτης. Αυτοί ανέρχονται σε κοντά 450.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών του Υπ. Εργασίας. Έτσι, το συνολικό κόστος για την αποζημίωση αυτή θα ανέλθει σε 360 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το κράτος. Οι σχετικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν σε σχετική πλατφόρμα του Υπ. Εργασίας.

  Η δεύτερη κατηγορία των ωφελουμένων θα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, γιατροί (συμπεριλαμβανομένων οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού) μηχανικοί/αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι/λογιστές εκπαιδευτικοί  και  ερευνητές, οι οποίοι θα δικαιούνται "επιταγή κατάρτισης" ύψους 600 ευρώ. Η "επιταγή" αυτή θα αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο.

  Οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τους 160.000.  Το  συνολικό κόστος των "επιταγών" αυτών θα ανέλθει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε πάνω από 95 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

  Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης. Παράλληλα  το εκπαιδευτικό επίδομα αυτό θα καταβληθεί, σε 2  δόσεις με την ολοκλήρωση έκαστης διδακτικής ενότητας και οι ωφελούμενοι θα λάβουν και πιστοποίηση για τα αντικείμενα κατάρτισης.

  Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

  Αναστολή καταβολής εισφορών

  Παράλληλα, οι πληττόμενοι επιχειρηματίες, όπως εξειδικεύτηκε χθες με Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν από τον Υπ. Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, μπορούν  να αναστείλλουν για 7-8  μήνες τις υποχρεώσεις τους για τον Φεβρουάριο και Μάρτιο σε σχέση με τις τακτικές εισφορές τους, τόσο για τη δική τους αυτασφάλιση όσο και για την ασφάλιση του προσωπικού τους.

  Τις μεν εισφορές του προσωπικού τους μπορούν να τις πληρώσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, τις δε εισφορές για τη δική τους ασφάλιση μπορούν  να τις πληρώσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

  Επίσης, οι δόσεις ενεργών ρυθμίσεων που λήγουν έως τέλος Μαρτίου μπορούν να εξοφληθούν τον Ιούνιο.

  Αναλόγως, οι 2 επόμενες δόσεις (Απριλίου-Μαΐου) μετακινούνται επίσης κατά 3 μήνες, όπως συμβαίνει με τη δόση του Μαρτίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ