Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαρ-2020 12:15

  Το πακέτο των μέτρων στήριξης του Απριλίου γράφει η κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο στην ευρωπαϊκή μάχη για νέα "όπλα"

  Το πακέτο των μέτρων στήριξης του Απριλίου γράφει η κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο στην ευρωπαϊκή μάχη για νέα "όπλα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Από μία απόφαση των ηγετών της Ε.Ε. -που επιχειρείται να ληφθεί σήμερα- για μία αποφασιστική δράση αύξησης της χρηματοδότησης των κρατικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών, εξαρτάται και η δυνατότητα της Αθήνας να στηρίξει το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας εν μέσω της κρίσης, αλλά και να δρομολογήσει την επόμενη ημέρα.

  Την μαζική επέκταση των μέτρων στήριξης σε όλους σχεδόν τους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) για το μήνα Απρίλιο προανήγγειλε χθες υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας πόσο σημαντική είναι η εν λόγω απόφαση, τη στιγμή που μόνο από την αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων οι ταμειακές απώλειες στα κρατικά ταμεία είναι 6 δισ. ευρώ τον μήνα. Επιπλέον, τα δημοσιονομικά μέτρα του Μαρτίου (αυτά δηλαδή που έχουν τεθεί σε εφαρμογή) έχουν συνολικό δημοσιονομικό κόστος 3,7 δισ. ευρώ ή ίσο με το 2,5% του ΑΕΠ. Και το κόστος τώρα αυξάνεται.

  Η κυβέρνηση προχωρά τον σχεδιασμό της με στόχο να ανακοινώσει τη νέα διευρυμένη λίστα ΚΑΔ την προσεχή εβδομάδα. Και τούτο καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ, ακόμη και όσες επιχειρήσεις λειτουργούν, έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους κατά 90% (σ.σ. με την εξαίρεση κάποιων κλάδων).

  Παράλληλα και ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης εξαγγέλλει εξατομικευμένες λύσεις ανά εταιρεία με πριμοδότηση όσων αδικήθηκαν τον μήνα Μάρτιο. 

  Το ΥΠΟΙΚ προχωρά επίσης και το σχέδιο επιδότησης με 1 δισ. ευρώ των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μέσω κρατικής εγγύησης που ονομάζεται "επιστρεπτέα προκαταβολή". Το σχέδιο έχει ήδη ολοκληρωθεί και τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν, με στόχο -σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες- να εφαρμοστεί και αυτό μέσα στον Απρίλιο.

  Το ζήτημα των παροχών συνδέεται ωστόσο με τη διάρκεια της κρίσης και των μέτρων απαγόρευσης. Τα οποία εφόσον πρέπει να επεκταθούν και τον μήνα Μάιο (ή να ενταθούν σε ένα σενάριο μεγαλύτερου lockdown) φτάνουν στα όρια των διαθέσιμων που έχει η ελληνική οικονομία (χωρίς τη χρήση του μαξιλαριού διαθέσιμων που επιχειρείται να φυλαχθεί για την ανάκαμψη.

  Στο σενάριο της διατήρησης των μέτρων στα 3,7 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε κάνει λόγο για δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της οικονομίας έως τον Ιούνιο. Αλλά τα δεδομένα πλέον αλλάζουν, όχι μόνο λόγω των περιοριστικών μέτρων (που οδηγούν σε επέκταση των ΚΑΔ), αλλά και λόγω της δραστικής αλλαγής των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής και -κατά συνέπεια- της ελληνικής οικονομίας που βυθίστηκε σε ύφεση τουλάχιστον 1%-3% όπως παραδέχθηκε σήμερα ο ΥΠΟΙΚ. Και τούτο όταν την προηγούμενη εβδομάδα ο σχεδιασμός γινόταν με πρόβλεψη για μηδενική ανάπτυξη στην Ελλάδα. 

  Υπό αυτές τις συνθήκες, και με δεδομένο πως τα υφιστάμενα εργαλεία της ΕΕ έχουν εξαντληθεί (μετά και την ενεργοποίηση του "μπαζούκας" της ρήτρας διαφυγής), το Eurogroup επιχείρησε -ανεπιτυχώς- να ενεργοποιήσει νέα πυρομαχικά. Οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου έγιναν φανερές. Τις παραδέχθηκε άλλωστε χθες ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

  Η Επιστολή Σεντένο

  Η χθεσινή επιστολή του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προς τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής αποτελεί ένα πρώτο βήμα για μία απόφαση που αν τελεσφορήσει χωρίς δυσμενείς όρους μπορεί να δώσει επιπλέον 4 δισ. στην Ελλάδα. Αναφέρεται στη συζήτηση για στήριξη των κρατών μελών που έχουν πρόβλημα ρευστότητας μέσα από την υφιστάμενη προληπτική πιστοληπτική γραμμή (ECCL), αλλά με "όρους και με προαπαιτούμενα τα οποία είναι συμβατά με τη συγκεκριμένη φύση της κοινής πρόκλησης την οποία αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή.

  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες -περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη- προχωρούν ωστόσο παραπέρα. Ζητούν απόφαση για "ομόλογο corona", αλλά και ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021.

  Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε χθες ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τις αντιδράσεις που όπως είπε υπάρχουν από κάποιες χώρες του Βορρά, "θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα κατανοήσουν την ένταση και την έκταση του προβλήματος", ώστε να υπάρχει μία ευρωπαϊκή απάντηση, που θα έχει χαρακτηριστικά αλληλεγγύης. Είπε μάλιστα πως ελπίζει να το καταλάβουν συντομότερα παρά αργότερα, ώστε να περιοριστεί το κόστος αυτών των αποφάσεων...

  Ο ΥΠΟΙΚ σήμερα δεν απέκλεισε δυσμενέστερο σενάριο κρίσης, αν τελικά η πανδημία έχει μεγαλύτερη διάρκεια (δεν λήξει έως τον Ιούνιο) ή αν επανεμφανιστεί το φθινόπωρο. Έκανε σαφές ότι ο τουρισμός -σε κάθε σενάριο- θα δεχθεί πλήγμα φέτος και θα πρέπει να τύχει ειδικής στήριξης, όπως και η ακτοπλοΐα και άλλοι κλάδοι.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ