Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Μαρ-2020 11:35

  ΕΚΤ: Δημοσιεύτηκε το waiver για την ένταξη της Ελλάδας στο QE, παρακάμπτει το όριο στις αγορές ομολόγων

  ΕΚΤ: Δημοσιεύτηκε το waiver για την ένταξη της Ελλάδας στο QE, παρακάμπτει το όριο στις αγορές ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

  Στην απόφαση περιλαμβάνεται η εξαίρεση (waiver) για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ της ΕΚΤ. Ειδικότερα, σημειώνεται: "Εξαίρεση ως προς τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα έκδοσης του Ελληνικού Δημοσίου

  Παρά τις απαιτήσεις του άρθρου 3 παράγραφος 2 της απόφασης (ΕΕ) 2020/188 (ΕΚΤ/2020/9), είναι αποδεκτά για αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος PΕPP εμπορεύσιμα χρεόγραφα σε ευρώ τα οποία έχουν εκδοθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια αγορών της παραγράφου 4 του εν λόγω άρθρου."

  Ευελιξία στις αγορές

  Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ παρακάμπτει τους προηγούμενους κανόνες όσον αφορά τα ποσά των αγορών και την κλείδα κατανομής, σημειώνοντας ότι οι αγορές στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα διενεργούνται με ευελιξία.

  Όπως σημειώνει οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος "διενεργούνται στην έκταση που κρίνεται αναγκαία και αναλογική για την αντιμετώπιση των απειλών τις οποίες εγείρουν οι εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες και οι συνθήκες στην αγορά όσον αφορά την ικανότητα του Ευρωσυστήματος να εκπληρώσει την εντολή του. Για να καταστεί εφικτή η αποτελεσματική εφαρμογή της παρούσας εξαιρετικής απόφασης η ενοποίηση διαθεσίμων του άρθρου 5 της απόφασης (ΕΕ) 2020/188 (ΕΚΤ/2020/9) δεν εφαρμόζεται στα διαθέσιμα του προγράμματος ΡΕΡΡ".

  Αυτό ανοίγει το δρόμο ώστε η ΕΚΤ να έχει στην κατοχή της πάνω από το 33% των ομολόγων μιας χώρας - ένα επίπεδο που έχει φτάσει στην περίπτωση της Γερμανίας και άλλων μικρότερων χωρών - όπως μεταδίδει το Reuters. 

  Επισημαίνει επίσης ότι οι αγορές "διενεργούνται με ευέλικτο τρόπο που επιτρέπει διακυμάνσεις στην κατανομή των αντίστοιχων ροών στην πάροδο του χρόνου όσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και χώρες".

  Την κίνηση αυτή είχε προαναγγείλει η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σημειώνοντας στο blog της κεντρικής τράπεζας στις 19 Μαρτίου ότι "είμαστε απολύτως έτοιμοι να αυξήσουμε το μέγεθος των προγραμμάτων μας για την αγορά στοιχείων ενεργητικού και να προσαρμόσουμε τη σύνθεσή τους, όσο χρειαστεί και για όσο χρειαστεί. Θα διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να στηρίξουμε την οικονομία ώστε να ξεπεράσει αυτήν τη διαταραχή".

  Δείτε την απόφαση της ΕΚΤ στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  Απόφαση (353 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ