Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Μαρ-2020 18:50

  Σταϊκούρας: Η ζημιά στην οικονομία θα είναι σημαντική αλλά και αναστρέψιμη - νέα περιθώρια για μέτρα στήριξης από το Ecofin

  Σταϊκούρας: Η ζημιά στην οικονομία θα είναι σημαντική αλλά και αναστρέψιμη - νέα περιθώρια για μέτρα στήριξης από το Ecofin
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:13

  Της Δήμητρας Καδδά

  "Η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει, σε δημοσιονομικό επίπεδο, όλους τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας, ώστε να αντιμετωπίσει, με σύνεση και επιμέλεια, έγκαιρα και αποτελεσματικά, την πανδημία. Η ζημιά στην οικονομία, η οποία θα είναι σημαντική, να είναι αναστρέψιμη, το συντομότερο δυνατό" δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin. 

  Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου να ενεργοποιήσει το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει η ΕΕ, τη ρήτρα γενικής διαφυγής δίνει περισσότερα περιθώρια για μέτρα στήριξης. 

  Επισήμανε πως με βάση τη ρήτρα γενικής διαφυγής, "που ισχύει και για την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού".

  Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε πως σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας, "που έδωσε στη χώρα μας, καθώς και σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικά περιθώρια ελευθερίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού, σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε να ενεργοποιήσει ακόμα ένα όπλο. Το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει: τη ρήτρα γενικής διαφυγής (general escape clause)".

  Η ρήτρα αυτή, που θεσπίστηκε το 2011, ενεργοποιείται για πρώτη φορά, "σηματοδοτώντας την ισχυρή βούληση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο εργαλείο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να διασφαλιστεί ότι αυτές θα είναι παροδικές".

  Πρόσθεσε πως "σήμερα όμως, προέχει η ατομική ευθύνη και η συλλογική συνείδηση, για να εξέλθουμε από την κρίση με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Το σύστημα δημόσιας υγείας έχει και θα έχει όσους πόρους χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί, με επάρκεια, η πρωτόγνωρη κρίση. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει, και θα βγει, όρθια και με συνοχή από τη μεγάλη δοκιμασία".

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Ecofin: Έβαλε στον "πάγο" το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης

  * Δάνεια χωρίς "μνημόνιο" από τον ESM και ευρωομόλογο σήμερα στο τραπέζι του Ecofin

  * Κρίσιμες διευκρινίσεις σήμερα από την ΕΚΤ για το "ελληνικό" QE

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ