Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Μαρ-2020 08:51

  Βαριά πρόστιμα έως 1 εκατ. σε όσους κερδοσκοπούν

  Βαριά πρόστιμα έως 1 εκατ. σε όσους κερδοσκοπούν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Με βαριά πρόστιμα που μπορούν να φθάσουν το 1 εκατ. ευρώ απειλούνται όσοι εκμεταλλευόμενοι την παρούσα συγκυρία αισχροκερδούν πουλώντας με "καπέλο” προϊόντα και υπηρεσίες που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή.

  Όπως προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν την πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε το μικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο από αυτό της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020.

  Αρμόδια Αρχή, για τη λήψη καταγγελιών και τη διαπίστωση παράβασης ορίζεται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η ΓΓ Καταναλωτή μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε κάθε πληροφορία, μπορεί να διενεργεί επιτόπιο έλεγχο, ο οποίος συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση σε κάθε χώρο ή μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιεί ο προμηθευτής τον οποίον αφορά ο έλεγχος, προκειμένου να λαμβάνονται, να εξετάζονται και να κατάσχονται στοιχεία, δεδομένα ή έγγραφα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Επίσης η ΓΓ Εμπορίου μπορεί να αναζητεί την παροχή πληροφοριών όσον αφορά στα πραγματικά περιστατικά από κάθε εκπρόσωπο ή μέλος του προσωπικού του προμηθευτή που ελέγχεται, ο οποίος έχει την υποχρέωση να παρέχει πληροφορίες και εξηγήσεις όσον αφορά στα πραγματικά περιστατικά, τα δεδομένα ή τα έγγραφα που σχετίζονται με το αντικείμενο του ελέγχου.

  Ο υπουργός Ανάπτυξης, μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα, όπως:

  α) να απαιτεί είτε από τον παραβάτη, είτε από πάροχο υπηρεσιών Κοινωνίας της Πληροφορίας την άμεση αφαίρεση περιεχομένου, τη διαγραφή, την απενεργοποίηση ή τον περιορισμό της πρόσβασης σε επιγραμμική (online) διεπαφή,

  β) να απαγορεύει τις διαφημιστικές καταχωρίσεις σε οποιοδήποτε μέσο για αγαθά που διατίθενται προς πώληση.

  Πλαφόν στην αγορά αντισηπτικών

  Εν τω μεταξύ πλαφόν στην αγορά αντισηπτικών και μασκών μπαίνει και επισήμως από σήμερα Σάββατο. Όπως προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας ή προσωπικής υγιεινής μπορούν να διαθέτουν προς τους καταναλωτές ανώτατη ποσότητα τριών τεμαχίων ανά πελάτη για οποιοδήποτε από τα ακόλουθα είδη ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής:

  α) Προϊόντα απολύμανσης

  β) Προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης

  γ) Αντισηπτικά προϊόντα

  Ενώ με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης δίνεται άδεια εισαγωγής από τρίτες χώρες διάθεσης μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης με φθαλικό διαιθυλεστέρα (DEP) σε ποσοστό 0.2 γραμμάρια ανά λίτρο ένυδρης αιθυλικής αλκοόλης αλκοολικού τίτλου τουλάχιστον 95% vol. Η εισαγωγή της μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης προορίζεται αποκλειστικά για την παραγωγή αντισηπτικών προϊόντων και τη διάθεσή τους στην ελληνική Επικράτεια.

  *Διαβάστε στη στήλη Σχετικά Αρχεία τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  ΠΝΠ COVID19 (186 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ