Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαρ-2020 16:48

  Ανοίγει η "ομπρέλα" στήριξης για τις επιχειρήσεις "θύματα" του κορονοϊού

  Ανοίγει η "ομπρέλα" στήριξης για τις επιχειρήσεις "θύματα" του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Ανοίγει η "ομπρέλα" της στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό, μέσω της αναγκαίας "μετάγγισης" ρευστότητας και διευκολύνσεων για την εξυπηρέτηση του δανεισμού τους.

  Μετά τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσαν νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών,  Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ.  Βρούτσης, οι τράπεζες παρουσιάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών τις προτάσεις τους για την αρωγή των επιχειρήσεων, οι οποίες δέχονται τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού, καταθέτοντας επίσης τις εκτιμήσεις τους για την έκταση και το βάθος της κρίσης. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αποτελούν τον κορμό της ελληνικής Οικονομίας και είναι κρίσιμες για τη διατήρηση της απασχόλησης. 

  Μετά τη σύσκεψη με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, οι τράπεζες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) σε δάνεια επιχειρήσεων που ανήκουν σε κλάδους της Οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Το "πάγωμα" των χρεωλυσίων θα ισχύσει για ένα εξάμηνο, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, και αφορά δανειολήπτες που ήταν συνεπείς στην εξυπηρέτηση των δανείων τους μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

  Το μέτρο εκλαμβάνεται ως πρόδρομος περαιτέρω κινήσεων από πλευράς τραπεζών για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της Οικονομίας και η κυβέρνηση αναμένεται να πιέσει για τη μεγαλύτερη δυνατή αρωγή τους στις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες δηλώνουν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας που μπορεί να παρουσιάσουν τόσο υγιείς πελάτες τους, παρέχοντάς τους ενδιάμεση χρηματοδότηση ή αύξηση των γραμμών χρηματοδότησης, όσο και πελάτες που έχουν δάνεια σε ρύθμιση και πασχίζουν να τα κρατήσουν ενήμερα εν μέσω κορονοϊού. Στο σκέλος αυτό, οι τράπεζες αναμένεται να δημιουργήσουν και νέα προϊόντα για τη ρύθμιση των δανείων επιχειρήσεων που πλήττονται από τον COVID-19. 

  Η στήριξη των επιχειρήσεων είναι προφανής αμφίδρομη ανάγκη και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, καθώς το πλήγμα που αναμένεται στην ανάπτυξη, απειλεί να εκτοξεύσει τα κόκκινα δάνεια ακόμη και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις των τραπεζών, οι οποίες αν "απεικονιστούν" στον υφιστάμενο δείκτη NPE για τα επιχειρηματικά δάνεια, θα μπορούσαν κάλλιστα να τον ανεβάσουν άνω του 60% από μ.ο. περίπου 52% σήμερα. 

  Καθώς ο κίνδυνος της έξαρσης των επισφαλειών στα δάνεια των επιχειρήσεων και η ανάγκη "αιμοδότησης" των τελευταίων είναι κεντρικό θέμα πανευρωπαϊκά, χθες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην ανακοίνωση σχετικών μέτρων. Ειδικότερα, η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες δάνεια ύψους 109,1 δισ. ευρώ, τα πρώτα στο πλαίσιο της πολιτικής της για να βοηθήσει τις εταιρείες να αντέξουν την κρίση του κορονοϊού. 

  Τα δάνεια αυτά, που έχουν σχεδιασθεί ως προσωρινή χρηματοδοτική διευκόλυνση για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα δοθούν στις τράπεζες με επιτόκιο -- 0,5%, που σημαίνει ότι ουσιαστικά η ΕΚΤ θα πληρώσει τις τράπεζες για τα δάνεια αυτά.

  Τα δάνεια θα λήξουν στις 24 Ιουνίου, οπότε οι τράπεζες θα έχουν την επιλογή να τα μετατρέψουν σε στοχευμένα τριετή δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο που θα φθάνει έως και το -0,75%.

  Τι ανακοίνωσε για τις επιχειρήσεις ο υπ. Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδης

  Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε τα εξής:

  1.    Σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως 30/9/2020. Τα δύο αυτά μέτρα δημιουργούν τον αναγκαίο χρόνο στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες δανειακές τους υποχρεώσεις και να συνεχίσουν και μετά την κρίση απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

  2.    Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δις ευρώ.

  3.    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δις ευρώ.

  4.    Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

  5.    H κυβέρνηση απλοποιεί το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ