Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαρ-2020 13:03

  Ταμεία: Στοίχημα η είσπραξη των νέων εισφορών των επαγγελματιών έως την ερχόμενη Παρασκευή

  Ταμεία: Στοίχημα η είσπραξη των νέων εισφορών των επαγγελματιών έως την ερχόμενη Παρασκευή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Αντίστροφη μέτρηση πέντε ημερών ξεκινά σήμερα για την καταβολή, για πρώτη φορά, των νέων εισφορών για 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους και αγρότες, όπως αυτές έχουν προκύψει από το ασφαλιστικό νόμο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. 

  Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

  Σήμερα  θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια πληρωμής των εισφορών του Ιανουαρίου 2020 και έως την Παρασκευή 20/3 θα πρέπει να εξοφληθούν .

  Σύμφωνα, με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε  το Υπουργείο Εργασίας, κοντά στους  580.000 μη μισθωτούς (επαγγελματίες και αγρότες) επί συνόλου σχεδόν 1.500.000 συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας. Με άλλα λόγια, ένας στους τρεις.

  Από αυτούς οι κοντά στους 155.000 (επαγγελματίες και αγρότες) ή το 26% του συνόλου όσων επέλεξαν κατηγορία  επέλεξαν ασφαλιστική κατηγορία ανώτερη από την 1η. Οι υπόλοιποι 445.000 (ή το 74%) περίπου δήλωσαν την κατώτατη κατηγορία.

  Συγκεκριμένα, επέλέξαν ασφαλιστική κατηγορία 423.338 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Επιπλέον οι νέοι ασφαλισμένοι (κάτω της 5ετιας) ανήλθαν σε 72.846.

  Παράλληλα, 156.374 αγρότες επέλεξαν για το 2020 ασφαλιστική κατηγορία μέσω της νέας πλατφόρμας, εκ των οποίων 20.828 (ποσοστό 13,32%) επέλεξαν  από τη 2η έως την 6η ασφαλιστική .

  Υπενθυμίζεται πως όποιος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία, θα υπαχθεί υποχρεωτικά στην 1η.

  Δεδομένου ότι περίπου 1 εκατομμύριο μη μισθωτοί (επαγγελματίες και αγρότες), δεν επέλεξαν οι ίδιοι ασφαλιστική κατηγορία,  θα υπαχθούν ‘’αυτομάτως’’ στην κατώτερη κατηγορία.

  Έτσι κοντά στο 90% του συνόλου θα πρέπει να πληρώσουν τις κατώτατες εισφορές, ενώ το υπόλοιπο περίπου 10% υψηλότερες (κατ΄ επιλογή τους).

  Η πρώτη πληρωμή των εισφορών των μη μισθωτών (έως 20/3), με βάση το νέο σύστημα συμπίπτει αντικειμενικά με την χρονική περίοδο εφαρμογής των μέτρων στήριξης των επιχειρηματιών απέναντι στις αρνητικές οικονομικές συνέπειες του κοροναϊού.

  Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν με απόφαση της "δημόσιας αρχής", δηλαδή της κυβέρνησης  τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊου τη δυνατότητα να προχωρήσουν  σε αναστολή πληρωμών ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και πληρωμών όλων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

  Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ΥΠΟΙΚ, κος. Χρήστος Σταϊκούρας, η αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα ισχύσει για 3 μήνες.

  Συνεπώς, υπό όρους,σύμφωνα με κύκλους της αγοράς με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr,  τίθεται ζήτημα αναστολής  καταβολής των νέων εισφορών από τους επαγγελματίες που σταματούν την επιχειρηματική δραστηριότητα τους με κυβερνητική απόφαση. 

  Σημειώνεται, όμως, αυτή η ‘’αναστολή’’ αφενός αποτελεί μία δυνατότητα (και όχι υποχρέωση) για τους επιχειρηματίες που σταματούν την λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση  την επαγγελματική δραστηριότητα και αφετέρου δεν αποτελεί ‘’κατάργηση’’ της υποχρέωσης καταβολής.

  Με άλλα λόγια, όποιος επαγγελματίας, όπως ερμηνεύουν οι ίδιες πηγές την κυβερνητική εξαγγελία,  θέλει (εφοσον σταμάτησει με κυβερνητική απόφαση την επιχειρηματική δράση του), μπορεί να αθετήσει την πληρωμή των εισφορών του για όσο διάστημα ορίσει η κυβέρνηση, χωρίς να υποσθεί συνέπειες στην ασφαλιστική ικανότητα - ενημερότητά του.

  Παράλληλα, όποιος επιθυμεί και μπορεί, θα έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τις εισφορές του. Ωστόσο, οι οφειλές για όσους δεν πληρώσουν τις προβλεπόμενες εισφορές τους,  θα παραμείνουν και θα πρέπει να εξοφληθούν, με τρόπο που μένει να καθορισθεί από την κυβέρνηση  (π.χ. με μία ειδική ρύθμιση ή μια νέα ‘’πάγια ρύθμιση’’ 24 ή 36 δόσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, μετά το πέρας αυτής της ειδικής, λόγω του κοροναϊού, περιόδου).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ