Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Μαρ-2020 11:45

  Το ΥΠΟΙΚ δίνει στο υπ. Υγείας κατασχεμένη αιθυλική αλκοόλη για παρασκευή αντισηπτικών

  Το ΥΠΟΙΚ δίνει στο υπ. Υγείας κατασχεμένη αιθυλική αλκοόλη για παρασκευή αντισηπτικών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε νομοθετική παρέμβαση προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης, για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις αντισηπτικών στη χώρα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κοροναϊού.

  Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα, η ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης που έχει δημευθεί ή κατασχεθεί ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, να διατεθεί με πράξη του διοικητή της ΑΑΔΕ δωρεάν προς το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να παρασκευαστούν αντισηπτικά με βάση την έκθεση εξέτασης δείγματος που εκδίδεται από την αρμόδια χημική υπηρεσία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, πρόκειται για 125 τόνους κατασχεμένης ή δημευμένης αιθυλικής αλκοόλης.

  Με την ίδια διάταξη, ορίζεται ότι οι εργασίες (φασόν) παρασκευής αντισηπτικών ειδών από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, απαλλάσσονται από τον αναλογούντα ΦΠΑ, με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών της επιχείρησης.

  Σημειώνεται ότι, έχει ήδη ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού, και το υπουργείο Οικονομικών είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας για την πλήρη υποστήριξη του συστήματος δημόσιας υγείας.

  Πώς θα παραχθεί το αντισηπτικό 

  Με αφορμή τον κοροναϊό, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (Τελωνεία και Γενικό Χημείο) για την αξιοποίηση ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης, συνολικά 125 τόνων. 

  Πρόκειται για ποσότητες, που έχουν κατασχεθεί από υποθέσεις λαθρεμπορίας αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνευματωδών) και βρίσκονται στα τελωνεία Αθηνών, Ελευσίνας, Λαυρίου, Λάρισας, Γ΄ Πειραιά, Α΄και Γ΄ Θεσσαλονίκης.   

  Πρόκειται για αιθυλική αλκοόλη, από την οποία μπορεί να παραχθεί στη συνέχεια αντισηπτικό υγρό, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες είναι από 93,5 έως 96,5 αλκοολικούς βαθμούς. Αυτό προέκυψε μετά από χημική εξέταση των δειγμάτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

  Να σημειωθεί ότι, για να παραχθεί αντισηπτικό, θα χρησιμοποιηθούν μετουσιωτικά, που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή καλλυντικών και αρωμάτων. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ