Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Μαρ-2020 08:44

  Ξεκίνησαν έλεγχοι για τις τιμές των καυσίμων

  Ξεκίνησαν έλεγχοι για τις τιμές των καυσίμων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ελέγχους στην αγορά προκειμένου να ελεγχθεί η ομαλή προσαρμογή των τιμών των καυσίμων στις νέες μειωμένες διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού και των προϊόντων, ξεκίνησε το υπουργείο Ανάπτυξης όπως ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανάπτυξης

  Μετά την δραματική πτώση άνω του 30% στις τιμές του πετρελαίου, η τιμή του brent βρέθηκε χθες ακόμη και στα 31 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από την εποχή του πολέμου του Κόλπου το 1991. Σημειώνεται ότι η πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου έχει ξεκινήσει από τις 20 Φεβρουαρίου όταν η τιμή του brent βρισκόταν στα 59,3 δολάρια το βαρέλι, για να φτάσουμε στο χθεσινό κλείσιμο στα 34,36 δολάρια. 

  Στόχος λοιπόν των ελέγχων που διενεργεί το υπουργείο Ανάπτυξης είναι να διαπιστωθεί ότι η αλυσίδα διακίνησης του πετρελαίου θα ανταποκριθεί στις διεθνείς μειώσεις και θα μετακυλήσει στην κατανάλωση το όφελος για τους καταναλωτές. 

  Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι ενδεικτικές και ότι η τιμολόγηση της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, γίνεται με βάση τις τιμές στην περιοχή της Μεσογείου (Platts Fob Med) των προϊόντων πετρελαίου.

  Επιπρόσθετα η μέση τιμή 1,567 ευρώ το λίτρο που ίσχυε για τις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου ανάπτυξης, περιλαμβάνει περίπου 1 ευρώ φόρους και τέλη, με την καθαρή τιμή του προϊόντος να είναι περίπου στα 56 σεντς το λίτρο περιλαμβανομένων και των περιθωρίων κέρδους της αλυσίδας διακίνησης από τις εταιρείες εμπορίας μέχρι το πρατήριο.

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου ανάπτυξης από τις 20 Φεβρουαρίου όταν η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στο 1,59 ευρώ το λίτρο, την περασμένη Κυριακή είχε υποχωρήσει κατά περίπου 3 σεντς στο 1,56 ευρώ (πτώση περίπου 5% επί της τιμής χωρίς τους φόρους). Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποτυπωθούν στις αντλίες των πρατηρίων και οι νέες μειωμένες τιμές του πετρελαίου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ