Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Αυγ-2007 12:26

  Moody΄s: Υποβαθμίζει το δήμο Αμαρουσίου στην κατηγορία Baa3

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Moody΄s Investors Service προχώρησε σήμερα σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου Αμαρουσίου στην κατηγορία Baa3, από Βaa1. Η προοπτική είναι αρνητική.

  Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η νέα αυτή αξιολόγηση προέκυψε από στοιχεία για το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων του Δήμου, τα οποία ήρθαν στην επιφάνεια μετά την πρόσφατη εφαρμογή μέτρων αυξημένης οικονομικής διαφάνειας που υιοθέτησε η νέα δημοτική αρχή. Τα νέα αυτά στοιχεία αναδεικνύουν τη δεινή οικονομική θέση του Δήμου και την ταχεία αύξηση του χρέους του. Το χρέος αυτό προκύπτει από τα φιλόδοξα έργα αστικής αναμόρφωσης και ανάπτυξης ακινήτων που ξεκίνησαν την περίοδο 2002-2006.

  Σημειώνεται επίσης ότι τα τελευταία χρόνια, η ανεπαρκής και ασταθής λειτουργική απόδοση του Δήμου, σε συνδυασμό με ένα επιθετικό πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών, οδήγησε σε μεγάλες ανισορροπίες στους προϋπολογισμούς του. Η προβληματική αυτή απόδοση προέκυψε λόγω μιας σειράς άκρως ανελαστικών και αυξανόμενων λειτουργικών δαπανών που συνοδεύονταν από περιορισμένη αύξηση των ίδιων εσόδων του Δήμου.

  Οι τάσεις αυτές - όπως αναφέρεται σχετικά - μαζί με την αντίστοιχη πίεση στη ρευστότητα, οδήγησαν σε σημαντική συσσώρευση οικονομικών υποχρεώσεων και σε αύξηση του χρέους του Δήμου, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν και τις δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες οικονομικά δεν είναι αυτάρκης. Επιπλέον, ορισμένα έργα ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων που ξεκίνησαν πριν το 2007 δεν είχαν την αναμενόμενη επενδυτική απόδοση και συνεισφορά που είχε προβλεφθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους.

  Οι ενοποιημένες υποχρεώσεις του Δήμου ανέρχονται πλέον στο 220% των πάγιων λειτουργικών του εσόδων, ενώ στο διάστημα από το 2007 έως το 2009 προβλέπεται η καταβολή αυξημένων ποσών για την αποπληρωμή δανείων. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ διαφορετική από τις προβλέψεις για μείωση του χρέους που είχαν παρουσιάσει στελέχη του Δήμου πριν τρία χρόνια.

  Σύμφωνα με την Moody΄s, από την ανάληψη του Δήμου τον Ιανουάριο του 2007, η νέα δημοτική αρχή δείχνει αποφασισμένη να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να βγάλει το Δήμο από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Όπως σημειώνεται, στόχος της πολιτικής της είναι να ενισχύσει τη διαφάνεια στο Δήμο και να αυξήσει τα δημοτικά έσοδα, καθώς και να εφαρμόσει μέτρα αυξημένης δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ταυτόχρονα, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες βελτίωσης των τοπικών υποδομών και αναμόρφωσης του αστικού περιβάλλοντος, η σημερινή διοίκηση του Δήμου προγραμματίζει περαιτέρω δανεισμό ύψους 55 εκατ. ευρώ.

  Προκειμένου να διευκολύνει την εξόφληση των υφιστάμενων και των μελλοντικών του δανείων, ο Δήμος βρίσκεται σε διαδικασία αναχρηματοδότησης του χρέους του, παρατείνοντας τις λήξεις των δανείων του ώστε να μειώσει τις ετήσιες υποχρεώσεις εξυπηρέτησης δανεισμού σε πιο ανεκτά επίπεδα. Παρόλο που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβάλλει στη χρηματοοικονομική του ανάκαμψη, η Moody΄s αναγνωρίζει ότι η παράταση της λήξης του δανεισμού μακροπρόθεσμα θα μειώσει σημαντικά την ευελιξία του προϋπολογισμού του Δήμου.

  Η Moody΄s επισημαίνει ότι με την ανάληψη του νέου προβλεπόμενου δανεισμού, το συνολικό ύψος των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου προβλέπεται να ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ περίπου, υπερβαίνοντας το 300% των πάγιων λειτουργικών του εσόδων, ποσοστό πολύ υψηλό με βάση τα διεθνή πρότυπα. Με την πάροδο του χρόνου, το βάρος εξυπηρέτησης του δανεισμού θα μπορούσε να μειωθεί εάν η δημοτική αρχή καταφέρει να τονώσει τα πάγια έσοδα και να χρησιμοποιήσει μη επαναλαμβανόμενα έσοδα για την πρόωρη εξόφληση του χρέους. Επίσης, εάν η δημοτική επιχείρηση ακινήτων καταφέρει να πωλήσει μέρος των περιουσιακών της στοιχείων και με τα σχετικά έσοδα εξοφλήσει το χρέος της που ανέρχεται σε 29,2 εκατ. ευρώ, η Moody΄s θα μπορούσε να θεωρήσει το χρέος ως αυτοεξυπηρετούμενο. Οι περαιτέρω πιστοληπτικές αξιολογήσεις του Δήμου θα εξαρτηθούν από την ικανότητά του να βελτιώσει την απόδοση του προϋπολογισμού του και να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού του.

  Το πιστωτικό προφίλ του Δήμου συνεχίζει να επωφελείται από την πλούσια και δυναμική οικονομία του Αμαρουσίου, όπου το ποσοστό της ανεργίας είναι συγκρατημένο και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι σημαντικά υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο. Με πάνω από 115.000 κατοίκους, ο πληθυσμός του Αμαρουσίου αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς την τελευταία εικοσαετία και η πόλη αποτελεί μια ελκυστική οικιστική περιοχή στα προάστια της Αθήνας. Η Moody΄s εκτιμά ότι η ελκυστικότητα του Αμαρουσίου ως οικιστική περιοχή και πόλος οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί θετικό παράγοντα για τα έσοδα του Δήμου – παράλληλα, ωστόσο, αποτελεί και παράγοντα που ασκεί αυξανόμενη πίεση στις δαπάνες για δημοτικές υπηρεσίες και τοπικές υποδομές, καταλήγει η ανακοίνωση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ