Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Μαρ-2020 13:07

  Στήριξη της οικονομίας λόγω κοροναϊού στο τραπέζι του Eurogroup - Το σχέδιο της Αθήνας

  Στήριξη της οικονομίας λόγω κοροναϊού στο τραπέζι του Eurogroup - Το σχέδιο της Αθήνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά 

  Με ταχείς ρυθμούς προετοιμάζεται σε δυο επίπεδα η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τους τριγμούς που προκαλεί στην οικονομία ο κοροναϊός: ολοκληρώνει τον σχεδιασμό των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, αλλά και την ελληνική θέση στις διαβουλεύσεις που κλιμακώνονται στην ΕΕ για μία συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση.

  Την πρόθεση για "συντονισμένη ανάληψη δημοσιονομικής δράσης" σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αντιμετωπιστούν οι -εμφανείς πλέον- επιπτώσεις του κοροναϊού στην οικονομία γνωστοποίησε χθες ο αρμόδιος επίτροπος  Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που έγιναν από την Κομισιόν για το ζήτημα και την ειδική ομάδα Επιτρόπων που συγκροτήθηκε. Το θέμα θα συζητηθεί στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα λάβει χώρα αύριο, ενώ μία μέρα μετά θα τεθεί επί τάπητος στη σύνοδο του EWG, με στόχο η ευρύτερη συζήτηση να γίνει στο επίσημο Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

  Ο Eπίτροπος μίλησε για δράση σε τέσσερα επίπεδα: για τη στήριξή του συστήματος υγείας, της παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, της αντιμετώπισης του ζητήματος πληρωμών οφειλών, αλλά και πιθανής απώλειας θέσεων εργασίας.

  Μίλησε για αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν "στον σωστό χρόνο, ούτε πολύ νωρίς ούτε πολύ αργά" και εξήγησε ότι τα κράτη-μέλη θα καταθέσουν τις προτάσεις και τις σκέψεις τους αναφορικά με τα σχέδια δράσης που είτε έχουν ανακοινώσει, είτε ξεδιπλώνουν.

  Η ελληνική θέση

  Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες αναφέρθηκε στο θέμα του κοροναϊού, ως ένα ζήτημα που έχει παγκόσμιες διαστάσεις και πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, ζητώντας παράλληλα ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Ο υπουργός έχει αναλάβει το σκέλος των διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ παράλληλα ο Υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης είχε αναλάβει τον συντονισμό των επαφών με τους εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση της νόσου για να ληφθούν οι κατάλληλες δράσεις. 

  Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σχεδιαστεί μία σειρά από εναλλακτικά σενάρια παρεμβάσεων εξειδικευμένων ανά κλάδο και ανά περίπτωση οι οποίες θα εφαρμόζονται αν χρειάζεται και ανάλογα με τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ότι θα δίνουν έμφαση στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης σε εταιρείες που πλήττονται προκειμένου αυτές να τύχουν στήριξης.

  Οι δράσεις -σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις του οικονομικού επιτελείου- βασίζονται στο μοντέλο στήριξης που ακολουθήθηκε κατά την κρίση της  Τόμας Κουκ. Περιλαμβάνονται δηλαδή μεταξύ άλλων προβλέψεις και για διευκόλυνση της αποπληρωμής των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

  Το περιθώριο 

  Το ζήτημα είναι πως θα υπάρξει επαρκής δημοσιονομικός χώρος. Αυτό σχετίζεται με τις συζητήσεις που θα γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πέραν των πιθανών οριζόντιων πρωτοβουλιών. Στο τραπέζι τελεί το θέμα αντιμετώπισης των εν λόγω δαπανών οι οποίες θεωρούνται "έκτακτου χαρακτήρα" και άρα μπορούν να εξαιρεθούν από την προσμέτρηση του πλεονάσματος  σε συνεννόηση με τους θεσμούς. 

  Η εξαίρεση δαπανών μπορεί, εξηγούν αρμόδιες πηγές, να γίνει εντός των υφιστάμενων ορίων του Προϋπολογισμού. Ακόμα δηλαδή και αν υπάρχει παρέκκλιση, θα υπάρχει κατανόηση γιατί δεν θα είναι επαναλαμβανόμενες δαπάνες τον επόμενο χρόνο. 

  Επίσης,  στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας μπορεί να υπάρξει νέα πρόβλεψη για τέτοιου είδους ανάγκες (στο πρότυπο του Προσφυγικού που εξαιρεί δαπάνες έως 0,2% του ΑΕΠ από την καταμέτρηση του πλεονάσματος). Και, τρίτον, σε περίπτωση που υπάρξει γενικευμένο ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα μπορέσει να γίνει ανάλογη διευθέτηση των εν λόγω δαπανών στον τρόπο καταμέτρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας ανά την Ε.Ε. Δηλαδή μία απόφαση για το πώς θα προσμετράται η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

  Αλλά και το θέμα του προσφυγικού αποτελεί πλέον ένα ακόμα ανοιχτό δημοσιονομικό μέτωπο. Και τούτο δεδομένης της - ολοένα και μεγαλύτερης - ανάγκης για επιχειρησιακές δαπάνες λόγω της κρίσης πού βρίσκεται σε εξέλιξη.

  Τα σενάρια για επιβράδυνση

  Όσον αφορά στο θέμα του κοροναϊού, το ζήτημα είναι πλέον πόσο θα διαρκέσει η κρίση και άρα πόσο μεγάλη θα είναι η επίδραση στην παγκόσμια οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το παρόν δεν έχει προβεί σε επίσημη καταμέτρηση των συνεπειών.

  Ωστόσο, μία πρόβλεψη που είδε χθες το φως της δημοσιότητας είναι αυτή του ΟΟΣΑ. Ξεδίπλωσε εναλλακτικά σενάρια επιπτώσεων τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με το εύρος της κρίσης. Το πιο ήπιο σενάριο για την Ευρώπη αφορά σε επιβράδυνση 0,3% (κατά 0,1% στη Γερμανία και κατά 0,4% στην Ιταλία). Αλλά και η Επιτροπή έχει αρχίσει να καταγράφει τις απώλειες ανά κλάδο με έμφαση στον τουρισμό, στις αερομεταφορές και στην ναυτιλία.

  Διαβάστε ακόμη: 

  Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για τον κοροναϊό

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ